Ένας "Σολοικισμός" στο παραδοσιακό συντακτικό της Ηπείρου

Ένα νέο πολυθεματικό φεστιβάλ ποίησης έρχεται στα Ζαγοροχώρια, σε έμπνευση/διεύθυνση ευά παπαδάκη. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων: Λένα Πλάτωνος, Αλεξάνδρα Κ, Alvina Chamberland.

Σολοικισμός 2025

Το πρώτο διεθνές πολυθεματικό φεστιβάλ ποίησης "Σολοικισμός" θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025 στον Ελαφότοπο, στα Ζαγοροχώρια, σε διοργάνωση και παραγωγή του καλλιτεχνικού οργανισμού Artivism. 

Το Φεστιβάλ με κεντρικό άξονα την ποίηση, έχει ως στόχο να μπολιάσει το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το αρχετυπικό και το αρχέγονο με το μεταμοντέρνο. Παράλληλα, αποσκοπεί σε έναν ασφαλή χώρο έκφρασης, για όλες και όλους, δημιουργώντας και καλλιεργώντας την αίσθηση της κοινότητας ετερόκλητων ομάδων μέσα από καλλιτεχνικές πρακτικές. 

Στην πρώτη διοργάνωση του "Σολοικισμός" συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι: Yana Boukova, Alvina Chamberland, Sarah Ettlinger, Natalie Mariko, Vincent Moon, Ειρήνη Ανδρουλάκη, Λένα Γεροθανάση, Αλεξάνδρα Κ., Τάσος Λαγγής, Εύα Παπαμαργαρίτη, Τεό Παναγόπουλος, Λένα Πλάτωνος, Μελίνα Ξενάκη, Μάριος Χατζηπροκοπίου και εκπρόσωποι του Οικομουσείου Ζαγορίου.

Καλλιτεχνικό σημείωμα

Η έννοια της απομόνωσης στην Ήπειρο δεν σχετίζεται με τη θάλασσα και τις άγονες γραμμές, αλλά με τα άγρια βουνά, τα αφιλόξενα μονοπάτια και την έλλειψη συγκοινωνίας. Όπως οι εξόριστοι στα ξερονήσια, έτσι και όσοι δεν ταίριαζαν στις κοινωνικές νόρμες βρίσκονταν συχνά αποκλεισμένοι στα σκιερά φαράγγια και τα πέτρινα χωριά της ορεινής Ηπείρου. Οι "αλούτεροι", δηλαδή όσοι δεν συμβάδιζαν με τα αποδεκτά κοινωνικά πρότυπα, αντιμετωπίζονταν ως αόρατοι ή περιθωριοποιημένοι.

Στην τέχνη, στη λογοτεχνία, ακόμα και στην προφορική παράδοση, αυτοί οι άνθρωποι ήταν συχνά οι ήρωες των κλέφτικων τραγουδιών ή οι αινιγματικές φιγούρες που περιφέρονταν στις σκιές των βουνών, φέρνοντας μαζί τους ιστορίες διαφορετικότητας, αντίστασης και μοναδικότητας. Έτσι, η Ήπειρος άλλοτε γίνεται τόπος εξορίας και άλλοτε λίκνο ελευθερίας, όπου οι διαφορετικοί βρίσκουν καταφύγιο στα βουνά, στις στάνες των Σαρακατσαναίων και στα πέτρινα γεφύρια που ενώνουν τον χρόνο και τις γενιές. 

Το όνομα του φεστιβάλ χαρίζει ο όρος σολοικισμός: η χρήση συντακτικών δομών, που διαφοροποιούνται από την πρότυπη γλώσσα όπως διδάσκεται στο σχολείο με βάση τη ρυθμιστική γραμματική.  

-ευά παπαδάκης - Εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του "Σολοικισμός"

Ημερήσιο πρόγραμμα 

 

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025 και Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025

[12:00 - 22:00]
Η βοσκός , Ηχοτοπίο, Στάβλος Ελαφότοπου
Λένα Πλάτωνος, μουσικός 

[12:00 - 22:00]
Μικρή Άρκτος, Έκθεση, Καφενείο Ελαφότοπου
Συμμετέχουν: Μελίνα Ξενάκη, κεραμίστρια, Sarah Ettlinger, εικαστικός, Vincent Moon, σκηνοθέτης (short films featuring: Alkyone, Γιώργος Μωραΐτης, Lali Tupli, Ross Daly, Γιώργος Ξυλούρης)

[12:00 - 22:00]
Μεγάλη Άρκτος, Έκθεση, Ξενώνας Ρόκα, Ελαφότοπος
Συμμετέχουν: Ειρήνη Ανδρουλάκη, φωτογράφος και Εύα Παπαμαργαρίτη, καλλιτέχνις

 

[20:00]
Το κουκούλι, Κινηματογραφική Προβολή, Στάβλος Ελαφότοπου
Θα προβληθούν οι ταινίες:

"Περί Θανάτου" του Τάσου Λάγγη  (6’24’’)
"The Flowers Stand Silently, Witnessing" του Τεό Παναγόπουλου (17’)
"Adamah" του Τάσο Λάγγη (6’08’’)

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2025 

[12:00–14:00] 
Περπατώ περπατώ εις το δάσος, Περιπατητική Ποίηση, Άνω Πεδινά - Ελαφότοπος
Συμμετέχουν: Αλεξάνδρα Κ., συγγραφέας, Alvina Chamberland, συγγραφέας, Γιάννα Μπούκοβα, ποιήτρια, Μάριος Χατζηπροκοπίου, ποιητής, Natalie Mariko, ποιήτρια και το Οικομουσείο Ζαγορίου 

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025

[13:30–14:30]
Το υφάδι, Εργαστήριο Μαλλιού, Ξενώνας Ρόκα, Ελαφότοπος
Λένα Γεροθανάση, Χειροτέχνις

Πληροφορίες
Ημερομηνίες: Σάββατο 25 & Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025
Είσοδος: Ελεύθερη

Χάρτες:

Ξενώνας Ρόκα
Στάβλος Ελαφότοπου
Καφενείο Ελαφότοπου
Άνω Πεδινά - Ελαφότοπος

 

Περισσότερες πληροφορίες: helloartivism@gmail.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο William Kentridge ανασυνθέτει τον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μέσα από την έκθεση "Μιμήσου τον ύπνο των λίθων", ο διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης φέρνει σε διάλογο τη σύγχρονη τέχνη με τις αρχαιότητες, εξερευνώντας τη σχέση ανάμεσα στην αγάπη, τον θάνατο και τη μεταμόρφωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/10/2026

Όλα όσα ήθελες να μάθεις για την ΑΙ σε ένα βιβλίο

Το βιβλίο της Καθηγήτριας Γλωσσολογίας Ζωής Γαβριηλίδου "Τεχνητή Νοημοσύνη για μη ειδικούς" εξηγεί με απτά παραδείγματα την τεχνητή νοημοσύνη και παρουσιάζεται στα Public σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Το μνημείο που κρυβόταν πίσω από σκαλωσιές για μισό αιώνα ανοίγει ξανά τις πόρτες του

Από ξεχασμένο τοπόσημο σε νέο χώρο πολιτισμού. Το ιστορικό "Αλκαζάρ" επιστρέφει και μας δίνει έναν ακόμη λόγο να εξερευνήσουμε τη Θεσσαλονίκη.

Είκοσι δύο ελληνικές αρχαιότητες επιστρέφουν από το Ισραήλ

Είκοσι δύο αρχαιότητες, ανάμεσά τους αττικά και κορινθιακά αγγεία, επιστράφηκαν στην Ελλάδα από το Ισραήλ, σε μια πρώτη κίνηση συνεργασίας κατά της αρχαιοκαπηλίας.

"Moments of Color": Οι διαφορετικές όψεις του χρώματος μέσα από τον φακό

Η Blank Wall Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση "Moments of Color", ένα φωτογραφικό ταξίδι στον κόσμο του χρώματος και των συναισθημάτων.

Τα αθηναϊκά περίπτερα γίνονται έργα τέχνης

Από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2026, ο Finch of Athens παρουσιάζει στο Fresh Hotel Athens τρισδιάστατα μοντέλα χαρακτηριστικών περιπτέρων, αναδεικνύοντας μικρές ιστορίες της πόλης.

Τρεις δεκαετίες ζωγραφικής έμπνευσης από το Λόφος Art Project

Ο Αθανάσιος Χριστοδούλου ξεδιπλώνει τον ζωγραφικό του κόσμο μέσα από την έκθεση "Στορίσματα στο Μόμπι Ντικ" στο Λόφος Art Project.