
Σε σχετικές ανακοινώσεις, το Σωματείο Εργαζομένων στη Σύγχρονη Τέχνη (ΣΕΣΤ) και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας κατέκριναν την ακραία συμπεριφορά του βουλευτή Ν. Παπαδόπουλου, ο οποίος, τη Δευτέρα 10/3, κατέστρεψε έργα από την έκθεση "Η Σαγήνη του Αλλόκοτου" στην Εθνική Πινακοθήκη, περιγράφοντάς τα ως "βλάσφημα" και πως προκαλούν "το κοινό αίσθημα και παραβιάζουν τον θεμελιώδη σεβασμό που η Ελληνική κοινωνία τρέφει για την Ορθόδοξη Πίστη".
Το ΣΕΣΤ καλεί σε συγκέντρωση υπέρ της ελευθερίας της τέχνης την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025, στις 6 μ.μ., στην Εθνική Πινακοθήκη.
Διαβάστε τις δηλώσεις
Σωματείο Εργαζομένων στη Σύγχρονη Τέχνη
Κάλεσμα του ΣΕΣΤ ενάντια στον βανδαλισμό έργων τέχνης
Το Σωματείο Εργαζομένων στη Σύγχρονη Τέχνη (ΣΕΣΤ) καλεί σε συγκέντρωση υπέρ της ελευθερίας της τέχνης την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025, στις 18:00 στην Εθνική Πινακοθήκη. Καλούμε τις πολιτιστικές οργανώσεις, τους συλλόγους, τα σωματεία του χώρου της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και κάθε άτομο που επιθυμεί να ενώσει τη φωνή του μαζί μας, να σταθούν απέναντι σε κάθε απόπειρα λογοκρισίας και βίας κατά της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Αφορμή για την κινητοποίηση αυτή αποτελεί η βίαιη επίθεση και ο βανδαλισμός έργων τέχνης της έκθεσης "Η Σαγήνη του Αλλόκοτου", που πραγματοποιείται στην Εθνική Πινακοθήκη υπό την επιμέλεια της διευθύντριάς της, Συραγώς Τσιάρα. Τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, ο βουλευτής του κόμματος "Νίκη", Νικόλαος Παπαδόπουλος, προέβη σε καταστροφή εκθεμάτων, επικαλούμενος τη δήθεν προσβολή θρησκευτικών αισθημάτων. Η ίδια έκθεση, σχεδόν προφητικά, διερευνά το αλλόκοτο, το γκροτέσκο και το αποτρόπαιο στην τέχνη, αποτυπώνοντας τη δύναμη της ελεύθερης έκφρασης.
Το ΣΕΣΤ και στο παρελθόν έχει καταγγείλει ενέργειες που υποθάλπουν τη λογοκρισία και τον βανδαλισμό έργων τέχνης. H βία και η λογοκρισία δεν έχουν θέση σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Η τέχνη είναι διαχρονικά ένα πεδίο διαπραγμάτευσης ιδεών και ελευθερίας. Σε μια δημοκρατική κοινωνία ο σεβασμός προς την καλλιτεχνική δημιουργία είναι θεμελιώδης και το δικαίωμα έκφρασης ενός δημιουργού, καλλιτέχνη και επιμελητή, είναι αδιαπραγμάτευτο.
Ιδιαίτερα στη σημερινή πολιτική συγκυρία, όπου παρατηρείται άνοδος του αυταρχισμού και εντεινόμενες προσπάθειες φίμωσης της ελεύθερης σκέψης, είναι κρίσιμο να προστατεύσουμε τις τέχνες από οποιαδήποτε απόπειρα εκφοβισμού και καταστολής. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η δημόσια σφαίρα να μετατραπεί σε πεδίο επιθέσεων ενάντια στον πολιτισμό, ούτε να υποκύψουμε σε φαινόμενα που θυμίζουν σκοταδιστικές εποχές.
Οποιοσδήποτε λογοκρίνει ή βανδαλίζει ένα έργο τέχνης, θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη δημοκρατία.
Το ΣΕΣΤ στέκεται αλληλέγγυο με τους καλλιτέχνες, τους επιμελητές και τους θεσμούς που διασφαλίζουν την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και αντιστέκονται σε πράξεις που απειλούν τη δημοκρατία και τον δημόσιο λόγο.
Το ΔΣ του ΣΕΣΤ.
Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας
Για το βανδαλισμό των έργων τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη
Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας καταδικάζει απερίφραστα το πρωτοφανές σκηνικό που εκτυλίχθηκε στις 10 Μάρτη στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου βουλευτής του πολιτικού κόμματος της Νίκης εισέβαλε στο χώρο του Μουσείου και βανδάλισε εκτιθέμενα έργα, με πρόσχημα την προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η καλλιτεχνική έκφραση και έργα τέχνης μπαίνουν στο στόχαστρο όσων έχουν διαφορετική άποψη και τη διατυπώνουν μάλιστα απαιτώντας την απόσυρση ή ακόμα καταστρέφοντας έργα, επιβάλλοντας τελικά τη φίμωση και το σκοταδισμό. Την ίδια στιγμή που το κράτος και οι θεσμοί του ορκίζονται στην υποτιθέμενη "ελευθερία της Τέχνης", δείχνουν προκλητική ανοχή –στην καλύτερη περίπτωση– σε στοχοποιημένες επιθέσεις σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνική δημιουργία. Είναι η ίδια πολιτική που στοχοποιεί και αποκλείει καλλιτέχνες, επειδή υπερασπίζονται το δίκιο του Παλαιστινιακού λαού μέσα από την Τέχνη τους και που δε διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε είδους απαράδεκτες επιθέσεις στην καλλιτεχνική δημιουργία για να νομιμοποιήσει "ντε φάκτο" τη λογοκρισία και καταστολή και στο χώρο των Τεχνών.
Οι καλλιτέχνες στην εποχή μας δεν είναι υποτακτικοί αυλοκόλακες, είναι άνθρωποι που αποτυπώνουν ατομικά και συλλογικά στη δουλειά τους, με το δικό του τρόπο ο καθένας, και με την κοσμοαντίληψή τους όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Φωτίζουμε πλευρές, βάζουμε ή απαντάμε σε ερωτήματα, και όταν κρίνουμε σκόπιμο παίρνουμε θέση. Η ελευθερία έκφρασης, η βελτίωση των συνθηκών για τη δημιουργία έργου, σύμφωνα με τις δυνατότητες στον 21ο αιώνα, και η υπεράσπιση της εργασίας μας και της ελεύθερης επικοινωνίας της, δεν είναι διαπραγματεύσιμη και γι αυτά αγωνιζόμαστε.
Το συγκεκριμένο απαράδεκτο γεγονός αναδεικνύει επιπλέον το τεράστιο θέμα της αποψίλωσης προσωπικού των μουσείων της χώρας, τεχνικού και εξειδικευμένου, ζήτημα που και το ΕΕΤΕ έχει πολλές φορές αναδείξει μέσα από τις παρεμβάσεις του.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Νάσος Χαλκίδης
Η Γενική Γραμματέας
Μαριάννα Τσαγκάρη-Αναστασοπούλου