Η Αφροδίτη Παπαδουλή γεμίζει τον καμβά της με εικόνες της Αθήνας

«Πάντα εδώ θα γυρνώ» είναι ο τίτλος της νέας της έκθεσης.

Αφροδίτη Παπαδουλή Πάντα εδώ θα γυρνώ «Στο Παγκράτι»

Από τις 27 Φεβρουαρίου το Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Δήμου Αθηναίων θα φιλοξενήσει την έκθεση της ζωγράφου Αφροδίτης Παπαδουλή με τίτλο "Πάντα εδώ θα γυρνώ", η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Το ενδιαφέρον της Αφροδίτης Παπαδουλή για την πόλη της Αθήνας δεν είναι καινούργιο. Η ζωγράφος, ήδη από το 2022, φιλοτεχνεί έργα που αντλούν τη θεματική τους από το αστικό, κυρίως, τοπίο της Αθήνας. Μέσα από τους πίνακες που παρουσιάζονται στην έκθεση, η Παπαδουλή προτείνει τη δική της εκδοχή για το ιστορικό παλίμψηστο της πρωτεύουσας και ταυτόχρονα αποδίδει με ευαισθησία, παρατηρητικότητα και χιούμορ τη σύγχρονη ανθρωπογεωγραφία της. Άλλοτε συναντάμε την αγάπη της για τους ιμπρεσιονιστές κι άλλοτε την ελεύθερη χειρονομιακή πινελιά του εξπρεσιονισμού. Στα θέματά της πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο βράχος της Ακρόπολης, που δούλεψε σε διάφορες εκδοχές και με διαφορετικά υλικά. Έργα μικρότερης διάστασης διακρίνονται για το χρωματικό τους crescendo.

Ενίοτε το αναπάντεχο καδράρισμα κι η παιγνιώδης διάθεσή της κάνει ένα θέμα εθνικό, όπως το άγαλμα του Κολοκοτρώνη να ξεφεύγει από την παγίδα του διδακτισμού και της προγονολατρείας. Η ιστορία, άλλωστε, πυροδοτεί τη δημιουργία και δύο έργων που  μπορούν να λειτουργήσουν και ως δίπτυχο κι εικονίζουν το κτίριο των ΕΑΤ ΕΣΑ, του χώρου βασανιστηρίων κατά την περίοδο της  Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, στο Πάρκο Ελευθερίας. Ο χώρος  ξεπροβάλλει μέσα από τα πυκνά φυλλώματα των δέντρων ως διαρκής υπενθύμιση του κινδύνου καταστολής της ελευθερίας που ελλοχεύει πάντοτε. Το φάντασμα της Δημοκρατίας που περπατά ολομόναχο στην φεγγαρόφωτη αθηναϊκή νύχτα μας υπενθυμίζει πόσο εύθραυστο είναι τελικά το δημοκρατικό πολίτευμα, ακόμα και στην πόλη που υπήρξε η γενέτειρα του.

Στον αντίποδα της μελαγχολικής διάθεσης που διαπνέει τα έργα αυτά, η επόμενη ενότητα αποτυπώνει μία παλλόμενη, γεμάτη ζωντάνια ατμόσφαιρα με τα λαμπερά, σχεδόν fauve χρώματα που συνυπάρχουν σε εκρηκτικούς συνδυασμούς. Το βλέμμα της ζωγράφου αγκαλιάζει με τρυφερότητα αγαπημένα σε όλους μας σημεία στην πόλη, από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στη Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι στέκια για καφέ και ποτό στα Εξάρχεια και το Παγκράτι.  Ανθρώπινες μορφές ενοικούν τα έργα αυτά, σε στιγμές χαλαρής κοινωνικότητας, συνομιλώντας, χαζεύοντας τις βιτρίνες ή αφήνοντας το βλέμμα να περιπλανηθεί σε μία πανοραμική άποψη της Πλατείας Ομονοίας από ψηλά.

Τέλος, ξεχωριστό και ιδιαίτερα γοητευτικό ζευγάρι έργων αποτελούν δύο απεικονίσεις του φυσικού τοπίου της Αθήνας, τόσο δυσεύρετου στις μέρες μας. Το οξύ βλέμμα της ζωγράφου εντόπισε και απομόνωσε τη μικρή φυτική και χρωματική όαση που ξεγλιστρά στην νησίδα ανάμεσα στις οδούς Κηφισίας και Αλεξάνδρας και λειτουργεί  ως οπτικό αντίδοτο στην ασχήμια του περιβάλλοντα χώρου. Χάρη στην ικανότητα της Παπαδουλή στον χειρισμό του χρώματος, το τελικό αποτέλεσμα διατηρεί όλη τη φρεσκάδα και τη δροσιά του πρωτοτύπου.

Ως μία σύγχρονη flâneuse, η Παπαδουλή περιδιαβαίνει ακατάπαυστα την πόλη επαναλαμβάνοντας οικείες και  προσφιλείς διαδρομές ή ανακαλύπτοντας νέες. Η προσπάθεια εξερεύνησης και μίας ολοένα και βαθύτερης γνωριμίας με την Αθήνα μετατρέπεται σε ταξίδι αυτογνωσίας για τη ζωγράφο, η οποία, όπως γράφει και ο αγαπημένος τραγουδοποιός "πάντα εδώ θα γυρνά"…

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Δρ. Δέσποινα Τσούργιαννη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025 στις 7.30 μ.μ.

Info: Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Δήμου Αθηναίων | 27/2-9/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ. 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Poseidonion Grand Hotel εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τη Skoufa Gallery

Το Ποσειδώνιο ενισχύει τον δεσμό του με την τέχνη, φιλοξενώντας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών στους χώρους του.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/07/2026

Η αρχαιότητα ξαναγεννιέται μέσα από τη σύγχρονη τέχνη στη Σάμο

Η έκθεση "Θραύσματα και Μέλλοντα" στη Σάμο φέρνει σε διάλογο σύγχρονους καλλιτέχνες με την αρχαιότητα, μέσα από έργα που εξερευνούν μνήμη, φθορά και ανασύνθεση.

Η έκθεση "Symmetries" φέρνει στην Αθήνα έναν από τους σημαντικότερους γλύπτες

Η gallery Bernier/Eliades υποδέχεται τον διεθνώς αναγνωρισμένο Tony Cragg με μια έκθεση αφιερωμένη στη δυναμική της φόρμας, την αέναη κίνηση και τη μεταμόρφωση της ύλης.

Nέες παραγωγές ταξιδεύουν σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Ελλάδας

Θέατρο, μουσική, χορός και περφόρμανς ζωντανεύουν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε όλη την Ελλάδα, στο πρόγραμμα της πέμπτης εβδομάδας.

Η έκθεση "Από το χάος στον κόσμο" αναδεικνύεται στο 'Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Τα έργα της Άννας Μαρίας Τσακάλη και του Εδουάρδου Σακαγιάν έως τις 23 Αυγούστου στο 'Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Η The Breeder αναλαμβάνει την εκπροσώπηση της Iva Lulashi, της καλλιτέχνιδας που μετατρέπει την ιστορία σε εικόνα

Η γκαλερί the Breeder ανακοινώνει τη συνεργασία της με την Iva Lulashi, μια από τις σημαντικές σύγχρονες καλλιτέχνιδες της Αλβανίας.

Αυτά είναι τα 13 βιβλία που θα συναγωνιστούν για το Booker 2026

Μάθαμε τη long list και τώρα κάνουμε υπομονή μέχρι τη short και την απονομή του πολυπόθητου βραβείου.