Η αρχαιότητα ξαναγεννιέται μέσα από τη σύγχρονη τέχνη στη Σάμο

Η έκθεση «Θραύσματα και Μέλλοντα» στη Σάμο φέρνει σε διάλογο σύγχρονους καλλιτέχνες με την αρχαιότητα, μέσα από έργα που εξερευνούν μνήμη, φθορά και ανασύνθεση.

Θραύσματα και Μέλλοντα

Η έκθεση "Θραύσματα και Μέλλοντα" (Fragments and Futures) συγκεντρώνει σύγχρονους καλλιτέχνες των οποίων το έργο συνομιλεί με τις οπτικές γλώσσες, τα υλικά κατάλοιπα και τις μυθικές αφηγήσεις της κλασικής αρχαιολογίας. Μέσα από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την εγκατάσταση, την περφόρμανς και τα ψηφιακά μέσα, οι καλλιτέχνες αυτοί επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίες μορφές και τα τεχνουργήματα εξακολουθούν να διαμορφώνουν τη συλλογική μας φαντασία.

Η έκθεση θέτει τα ερωτήματα: Τι σημαίνει να "φέρνεις στο φως" το παρελθόν σήμερα; Πώς ερμηνεύουν εκ νέου οι σύγχρονοι καλλιτέχνες τα ερείπια και τα κατάλοιπα της αρχαιότητας υπό το πρίσμα των σύγχρονων προβληματισμών για την ταυτότητα, την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορική αφήγηση; Αντί να αντιμετωπίζει την κλασική αρχαιολογία ως έναν αμετάβλητο κανόνα ομορφιάς και τάξης, η έκθεση την αναδεικνύει ως πεδίο ενεργού ερμηνείας — έναν χώρο που χαρακτηρίζεται από την απουσία, την ανασύνθεση και την πολιτική της διατήρησης. Οι καλλιτέχνες της έκθεσης προσεγγίζουν την αρχαιότητα τόσο ως υλικό αρχείο όσο και ως μεταφορικό πεδίο: ως μια συλλογή θραυσμάτων που προσκαλούν σε στοχασμό, αναζωογόνηση και κριτική.

Θραύσματα Σάμος

Στον πυρήνα της έκθεσης βρίσκεται το ενδιαφέρον για το θραύσμα — για τους τρόπους με τους οποίους το ημιτελές και το αινιγματικό μετατρέπονται σε χώρους άσκησης της φαντασίας. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες που καταπιάνονται με το κλασικό παρελθόν συχνά προσεγγίζουν τα ερείπια όχι ως σύμβολα απώλειας, αλλά ως τεκμήρια αντοχής, μετασχηματισμού και επαναπροσδιορισμού.

Τα έργα τους επαναπροσδιορίζουν την πράξη της ανασύνθεσης, αποκαλύπτοντας ότι κάθε προσπάθεια αποκατάστασης του αρχαίου κόσμου αποτελεί ταυτόχρονα και μια πράξη αφήγησης. Αποδεχόμενοι τη φθορά, την απουσία και τον αποσπασματικό χαρακτήρα, οι καλλιτέχνες αυτοί υποδηλώνουν ότι αυτό που επιβιώνει από την αρχαιότητα δεν είναι μόνο υλικό αλλά και εννοιολογικό: ένας διαρκής διάλογος ανάμεσα σε ό,τι έχει καταρρεύσει και σε ό,τι επιλέγουμε να ανακατασκευάσουμε.

Επιμέλεια: Κατερίνα Γρέγου, Ιόλη Τζανετάκη

Καλλιτέχνες: Ροσέλα Μπισκότι (Rosella Biscotti), Ναβίν Γκ. Ντόσος (Navine G. Dossos), Αλέξης Φιντετζής (Alexis Fidetzis), Γιάννης Χατζηασλάνης (Yiannis Hadjiaslanis), Χατζηθωμάς & Ζωρέιγ (Hadjithomas & Joreige), Ναταλία Μάντα (Natalia Manta), Κρις Μαρκέρ (Chris Marker), Πέτρος Μόρης (Petros Moris), Πάνος Προφήτης (Panos Profitis), Αλέν Ρενέ (Alain Resnais), Κρις Μαρκέρ και Γκισλέν Κλοκέ (Ghislain Cloquet), Θεοπίστη Α. Βάντεν Έιντε (Theopisti A. Vanden Eynde).

Info:

Εγκαίνια: Σάββατο, 1 Αυγούστου 2026, 19:30

Διάρκεια έκθεσης: έως 30 Σεπτεμβρίου 2026

Τοποθεσία: Art Space Phytagorion, Σάμος

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Nέες παραγωγές ταξιδεύουν σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Ελλάδας

Θέατρο, μουσική, χορός και περφόρμανς ζωντανεύουν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε όλη την Ελλάδα, στο πρόγραμμα της πέμπτης εβδομάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/07/2026

Η έκθεση "Από το χάος στον κόσμο" αναδεικνύεται στο 'Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Τα έργα της Άννας Μαρίας Τσακάλη και του Εδουάρδου Σακαγιάν έως τις 23 Αυγούστου στο 'Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Η The Breeder αναλαμβάνει την εκπροσώπηση της Iva Lulashi, της καλλιτέχνιδας που μετατρέπει την ιστορία σε εικόνα

Η γκαλερί the Breeder ανακοινώνει τη συνεργασία της με την Iva Lulashi, μια από τις σημαντικές σύγχρονες καλλιτέχνιδες της Αλβανίας.

Αυτά είναι τα 13 βιβλία που θα συναγωνιστούν για το Booker 2026

Μάθαμε τη long list και τώρα κάνουμε υπομονή μέχρι τη short και την απονομή του πολυπόθητου βραβείου.

Μια έκθεση μας καλεί να ανακαλύψουμε τους κρυμμένους Κύκλωπες και τις σύγχρονες Ιθάκες μας

Η γκαλερί Ακρόπρωρο φιλοξενεί την έκθεση State of Change: Οι Μυθολογίες του Ορατού και του Αφανούς του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη από τις 8 Αυγούστου.

Η Αλεξία Ψαραδέλη παρουσιάζει το "Botanical Relics: Chapter II" στη Σίφνο

Η Αλεξία Ψαραδέλη παρουσιάζει από 31 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου στο Κάστρο της Σίφνου τη νέα έκθεση, αφιερωμένη στη μνήμη των φυτών.

Η Βασιλική Κοσκινιώτου αφιερώνει μια διπλή έκθεση στον Νίκο Καρούζο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, η εικαστικός παρουσιάζει τις δύο ενότητες "Μετεώρημα Ι" και "Μετεώρημα ΙΙ" σε μια εικαστική έκθεση στα Κύθηρα, μεταφέροντας τον ποιητικό του λόγο στο πεδίο της ζωγραφικής.