Η Τεχνόπολη αφηγείται "14 ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής"

Η έκθεση κόμικς πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της».

Ένα γλυκό ξημέρωμα 14 ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής Γιώργος Γούσης, «Ο Tερματοφύλακας μιλάει για τον Μεγάλο Αγώνα»

Στο πλαίσιο του πλούσιου προγράμματος επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων "1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της", η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση κόμικς "Ένα γλυκό ξημέρωμα - 14 ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής", από τις 5 Σεπτεμβρίου, σε επιμέλεια του Μενέλαου Χαραλαμπίδη και του Γιάννη Κουκουλά.

Καθημερινά, στην αίθουσα Νέοι Φούρνοι, οι επισκέπτες της έκθεσης ανακαλύπτουν έργα δεκατεσσάρων Ελλήνων δημιουργών κόμικς που αφηγούνται ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής, επικεντρωμένες στους ανθρώπους που έβλεπαν ή ονειρεύονταν "γλυκά ξημερώματα" τη στιγμή που βίωναν σκοτεινές ημέρες, ζοφερές νύχτες, εφιαλτικές εποχές.

Τα έργα που φιλοτεχνούν οι καλλιτέχνες δεν αποτελούν ντοκουμέντα, μαρτυρίες, τεκμήρια, αποδείξεις ή ιστορικά στοιχεία. Κάποια εδράζονται σε ιστορικά δεδομένα και κάποια αποτελούν μυθοπλαστικές αφηγήσεις. Οι Soloup, Αλέκος Παπαδάτος, Αλέξια Οθωναίου, Γιώργος Γούσης, Γιώργος Φαραζής, Δημήτρης Καμένος, Θανάσης Πέτρου, Θοδωρής Μπαργιώτας, Λέανδρος, Πέτρος Ζερβός, Πέτρος Χριστούλιας, Σπύρος Δερβενιώτης, Τάσος Μαραγκός και Τόμεκ Γιοβάνης αποτυπώνουν με τον δικό τους τρόπο πτυχές των θλιβερών χρόνων της Κατοχής, σε μια απόπειρα προσέγγισης και απόδοσης της εποχής εκείνης μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Τι συνέβαινε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής; Πώς ήταν να ζεις κάτω από τη γερμανική μπότα, σε ένα καθεστώς απόλυτης τρομοκρατίας και φόβου όπου τίποτα δεν είναι ασφαλές; Ποιοι και πώς αντιστάθηκαν και ποιοι συνεργάστηκαν με τον κατακτητή; Μα, πάνω απ’ όλα, πώς ήρθε η απελευθέρωση; Οι δημιουργοί της έκθεσης "Ένα γλυκό ξημέρωμα - 14 ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής", μπροστά στο δέος και τον αποτροπιασμό που γεννά η τρομακτική διάσταση του εγκλήματος, αντιτάσσουν τη μνήμη, προτάσσουν τη γνώση και παρακινούν σε εγρήγορση.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί επίσημα στην αίθουσα Νέοι Φούρνοι την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, ώρα 7.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους δημιουργούς Τόμεκ Γιοβάνη, Γιώργο Γούση, Σπύρο Δερβενιώτη, Soloup, Γιώργο Φαραζή και Πέτρο Χριστούλια.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Soloup, Αλέκος Παπαδάτος, Αλέξια Οθωναίου, Γιώργος Γούσης, Γιώργος Φαραζής, Δημήτρης Καμένος, Θανάσης Πέτρου, Θοδωρής Μπαργιώτας, Λέανδρος, Πέτρος Ζερβός, Πέτρος Χριστούλιας, Σπύρος Δερβενιώτης, Τάσος Μαραγκός, Τόμεκ Γιοβάνης

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων "1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της" που απλώνονται στην πόλη μέχρι και τον Νοέμβριο.

Περισσότερες πληροφορίες στο cultureisathens.gr

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ένα γλυκό ξημέρωμα - 14 ιστορίες για την Αθήνα της κατοχής

  • Κόμικ

Στο πλαίσιο του επετειακού προγράμματος «1974 & 1944: Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της», η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τα έργα δεκατεσσάρων Ελλήνων δημιουργών κόμικς που αφηγούνται ιστορίες για την Αθήνα της κατοχής, επικεντρωμένες στους ανθρώπους που έβλεπαν ή ονειρεύονταν «γλυκά ξημερώματα» τη στιγμή που βίωναν σκοτεινές ημέρες, ζοφερές νύχτες, εφιαλτικές εποχές. Τα έργα που φιλοτεχνούν οι καλλιτέχνες δεν αποτελούν ντοκουμέντα, μαρτυρίες, τεκμήρια, αποδείξεις ή ιστορικά στοιχεία. Κάποια εδράζονται σε ιστορικά δεδομένα και κάποια αποτελούν μυθοπλαστικές αφηγήσεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Κέα κρύβει ένα πέτρινο μυστικό αιώνων – Η έκθεση που το φέρνει στο φως

Η πολιτιστική δράση LITHOS φέρνει στο προσκήνιο τις ξερολιθιές της Κέας, ένα μοναδικό πέτρινο έργο αιώνων μέσα από φωτογραφίες, ποίηση και σύγχρονη τέχνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/08/2026

"Εικόνες από την Ελλάδα" του Σωτήρη Σόρογκα στη Χίο

Η έκθεση του Έλληνα ζωγράφου επιχειρεί να αναπτύξει έναν βαθύ διάλογο με την ιστορική μνήμη της Χίου.

Όταν το φως αναδύεται από το σκοτάδι: "Σκοτεινό γυαλί" του Αλέξανδρου Καπετάνου στην Τήνο

Μια ζωγραφική για τη μνήμη, την ευθραυστότητα και εκείνες τις στιγμές όπου μια εικόνα εμφανίζεται μόλις πριν χαθεί. Η νέα ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Καπετάνου παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου.

"Ορέστης Πάγκαλος. Έργα, γκραφίτι, αρχείο": Μια έκθεση για την τέχνη του δρόμου στο Momus

Στην έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπα και αδημοσίευτα φωτογραφικά ντοκουμέντα, από τα πρώτα γκραφίτι του έως τις εγκαταστάσεις και τις εκθεσιακές του παρεμβάσεις.

Opt out! - Όταν η εξαίρεση γίνεται τέχνη

Έλληνες, Κύπριοι και καλλιτέχνες από τον ευρωπαϊκό Βορρά συναντιούνται στη Σένγκεν, σε μια έκθεση για την ελευθερία, τη διαφορετικότητα και το δικαίωμα να επιλέγεις τη δική σου θέση.

Ένα φεστιβάλ ποίησης σε πέντε μέρη της Ελλάδας

Ξεκινά την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου το "14ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης 2026" και αυτό είναι το πλήρες πρόγραμμά του.

BIBAF26: Τιμώμενη χώρα της Διεθνούς Μπιενάλε Τεχνών της Φωτιάς... η Ελλάδα

Πέντε Έλληνες καλλιτέχνες εκπροσωπούν τη χώρα στην έκθεση "KALLISTE – Corso Greek", παρουσιάζοντας διαφορετικές όψεις της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής