"Άδειες Καρέκλες": Αφιέρωμα στον λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα

Οι Εκδόσεις Νεφέλη σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες πραγματοποιούν μια έκθεση σύγχρονης τέχνης προς τιμήν του Έλληνα λογοτέχνη.

Γιάννη Σκαρίμπα

Οι Εκδόσεις Νεφέλη, στο πλαίσιο του Έτους Σκαρίμπα, φιλοξενούν την ομαδική εικαστική έκθεση "Άδειες Καρέκλες" στο χώρο βιβλίων "Σ22". Εμπνευσμένη από το έργο του Γιάννη Σκαρίμπα, η έκθεση φιλοδοξεί να αποδώσει έναν εικαστικό διάλογο σύγχρονων δημιουργών με τα έργα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 19 Σεπτεμβρίου, 7 μ.μ.

Γιάννη Σκαρίμπα

Ο Γιάννης Σκαρίμπας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές, πεζογράφους και θεατρικούς συγγραφείς της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στην Αγία Ευθυμία Παρνασίδας, αλλά ταυτίστηκε με τη Χαλκίδα, ιδιαίτερο σημείο αναφοράς στο έργο του. Γνωστός για την πρωτοποριακή και ιδιότυπη γραφή του, τη σουρεαλιστική οπτική του, αποστασιοποιημένος από οποιοδήποτε ρεύμα, καταφέρνει να συλλάβει τις εσωτερικές συγκρούσεις και τις υπαρξιακές ανησυχίες του ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα εισάγει τις έννοιες του παράλογου και του παράδοξου στο θέατρο και στις γραφές.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν υιοθετούν διάφορα μέσα και τεχνικές για να δημιουργήσουν έργα που συνομιλούν με το λόγο του Σκαρίμπα, προσεγγίζοντας τα βαθιά συναισθήματα που εγείρονται στο έργο του και εντέλει διευρύνοντας την επιρροή του πέρα από τα όρια της συγγραφής, μέσα από την εικαστική τέχνη και τη μουσική. Τα εικαστικά έργα στην έκθεση "Άδειες καρέκλες" θα πλαισιώνονται με χειρόγραφα από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Σκαριμπα.

Γιάννη Σκαρίμπα

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Βασίλης Αγγελόπουλος, Σπύρος Αγγελόπουλος, Barba Dee, Ίρις Δεπάστα, Rita Mosss, Σταυρούλα Παπαδάκη, Ραφαήλ Πετρόπουλος, Περικλής Πραβήτας, John Sugahtank, Τζούλια Σωτηρίου, Heo Tsop.

Ως έτος Γιάννη Σκαρίμπα έχει κηρυχθεί από το Δήμο Χαλκιδέων το 2024 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από το θάνατο του σημαντικού λογοτέχνη κι ύστερα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Γ. Σκαρίμπα.

Info: Σ22 Ι 19/9 - 3/10 Ι Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Παρ. Ι  9 π.μ. - 9 μ.μ. Ι Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι είναι το τριμερές ποδόσφαιρο και που θα δούμε αυτό το αλλιώτικο παιχνίδι;

Το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα παιχνίδι τριμερούς ποδοσφαίρου θα διοργανωθεί αυτό το Σαββατοκύριακο και πιάνουμε κερκίδα.

22/05/2026

Κάτι πολύ όμορφο παίζει αυτές τις ημέρες στην Ομόνοια

Από 22 έως 24 Μαΐου, στην ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Ομονοίας, θα συμβούν ενδιαφέρουσες δράσεις και θα αναπτυχθούν στην πλατεία, στον υπόγειο σταθμό του Μετρό, σε ξενοδοχεία, καφενεία και στους γύρω δρόμους.

Το Qualco Foundation στηρίζει την ελληνική συμμετοχή στην 61η Biennale της Βενετίας

Το έργο "Δωμάτιο Απόδρασης / Escape Room" του εικαστικού και αρχιτέκτονα Ανδρέα Αγγελιδάκη παρουσιάζεται στο Ελληνικό Περίπτερο στα Giardini della Biennale ως τις 22 Νοεμβρίου.

Τι διαβάζει η λέσχη ανάγνωσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος τον Ιούνιο;

Εισηγητές και εισηγήτριες της κάθε συνάντησης είναι άνθρωποι του βιβλίου, όπως συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, κριτικοί και θεωρητικοί της λογοτεχνίας.

Αποχαιρετώντας την Άννα Καφέτση, τη γυναίκα στην οποία οφείλουμε το ΕΜΣΤ

Λίγοι έχουν συμβάλει τόσο καθοριστικά στην πορεία της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα όσο η ιδρυτική διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που πέθανε ξαφνικά.

Νεραϊδόκοσμο το κατακαλόκαιρο υπόσχεται ο Αλέξανδρος Γεωργίου στη νέα του έκθεση

Την παρουσίαση των αινιγματικών του φιγούρων αλλά και την έκθεση των ψυχοπορτρέτων των επισκεπτών θα παρουσιάσει στη γκαλερί ως τον Ιούλιο ο καλλιτέχνης.

"Φλόγα και φως": Η τέχνη της πυρογραφίας μέσα από μια σύγχρονη ματιά

Στην ατομική έκθεση της εικαστικού Πέγκυς Φούρκα η φωτιά δεν λειτουργεί μόνο ως τεχνική επεξεργασίας, αλλά ως μέσο έκφρασης.