Μαθαίνουμε για την πιανίστα και συνθέτρια Μαρίκα Πρωίου-Γουναροπούλου στο αφιέρωμα "Marie Matin"

Το αφιέρωμα στη σύζυγο του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου συνδέεται με το γενικότερο ερευνητικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια για τις γυναίκες δημιουργούς και το έργο τους σε όλους τους καλλιτεχνικούς τομείς.

Μαρίκα Πρωίου-Γουναροπούλου

Ο κύκλος διαλέξεων με γενικό τίτλο "Γιώργος Γουναρόπουλος Νέα δωρεά, νέες προσεγγίσεις" του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου κορυφώνεται με μία εκδήλωση αφιερωμένη στη σύζυγο του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου, Μαρίκα, και τίτλο "Marie Matin: Η πιανίστα και συνθέτρια Μαρίκα Πρωίου-Γουναροπούλου συστήνεται στο σύγχρονο κοινό", το Σάββατο 1η Ιουνίου (11 π.μ.-1 μ.μ.).

Η Μυρτώ Οικονομίδου (Μουσικολόγος, Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη", Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής) θα παρουσιάσει άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για τη ζωή και, κυρίως, για το έργο της μουσικού. Για τη συνέχεια, η Μαγδαληνή Καλοπανά (Δρ Μουσικολογίας, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ) έχει επιμεληθεί ένα μουσικό πρόγραμμα, στο οποίο θα παρουσιαστούν σε πρώτη σύγχρονη εκτέλεση έντεκα συνθέσεις –έργα για πιάνο και τραγούδια– που έγραψε η Μαρίκα Γουναροπούλου από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1940. Πολλά από τα τραγούδια αποτελούν μελοποιήσεις ποιημάτων Ελλήνων και Ελληνίδων ποιητών και ποιητριών, όπως ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και η Δώρα Μοάτσου-Βάρναλη. 

Τα έργα θα ερμηνεύσουν τελειόφοιτες του ΤΜΣ ΕΚΠΑ. (Πιάνο: Μαριάννα Παντελίδη, Έλενα Φίντελνταϋ, Φωνή: Νικολέτα Κουτσαμάνη (υψίφωνος)

Το αφιέρωμα στη Μαρίκα Γουναροπούλου συνδέεται με το γενικότερο ερευνητικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια για τις γυναίκες δημιουργούς και το έργο τους σε όλους τους καλλιτεχνικούς τομείς. 

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Warps of Light": Η Greta Schödl παρουσιάζει έργα της για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ανάμεσα στα πενήντα έργα που φιλοξενούνται στην έκθεση, περιλαμβάνονται έργα δισδιάστατα, αντικείμενα - βιβλία, μαρμάρινα γλυπτά και εγκαταστάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/06/2024

"ΜΗΤ(Ε)ΡΑ": Η Χριστίνα Στεφανίδου παρουσιάζει το αιώνιο δίπολο πόθου-μίσους

Η μικρή φόρμα διηγημάτων της Χριστίνας Στεφανίδου είναι ζωντανή, λυρική, πυκνή, κινηματογραφική και οι περισσότερες ιστορίες της εμπνευσμένες και βασισμένες σε αληθινά γεγονότα και πρόσωπα.

Δωρέαν ξεναγήσεις στην έκθεση "Before and after science" του ΝΕΟΝ

Τις ξεναγήσεις συντονίζουν η εικαστικός Ίρις Τουλιάτου και η επιμελήτρια Γαλήνη Νόττι.

Ο θρυλικός φωτογράφος Martin Parr έρχεται στην Αθήνα

Ο παγκοσμίου φήμης φωτογράφος έρχεται στην πόλη μας με αφορμή μια νέα συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

Μία έκθεση εμπνευσμένη από τους πολιτισμούς του παρελθόντος εγκαινιάζεται στον Πειραιά

Η καλλιτέχνιδα Αφροδίτη Παπαδημητρίου δημιούργησε ένα πρότζεκτ μέσα από την ανάγκη της να εξερευνήσει περαιτέρων την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τους αρχαίους πολιτισμούς.

ΕΜΣΤ: Τι κρατάμε από το 4ο μέρος του αφιερώματος "Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;"

Ευχάριστες εκπλήξεις αλλά και πιο αδύναμες στιγμές στο τελευταίο μέρος του εκθεσιακού κύκλου αφιερωμένου στις γυναίκες, από το οποίο πήραμε μια γεύση λίγο πριν τα αποψινά εγκαίνια.

"Όταν η Τέχνη ενοχλεί": Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στην ελευθερία της έκφρασης

Συζητήσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και stand-up comedy με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας.