"Σπλάχνα": Ο Σταμάτης Θεοχάρης φέρνει στο προσκήνιο τις απολαύσεις και το τραύμα της ανθρώπινης τριβής

Συνθέτει εικόνες χρησιμοποιώντας πρόσωπα αντρικά και γυναικεία, γυμνά σώματα, σύμβολα, ζώα με μια διάθεση να αποτυπώσει πανανθρώπινα συναισθήματα που αναδύονται "εντός" μας, στην σχέση μας με τους σημαντικούς άλλους, αλλά πρωτίστως στην σχέση μας με τον ίδιο τον εαυτό.

Σταμάτης Θεοχάρης Σπλάχνα

Η γκαλερί Alma φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Σταμάτη Θεοχάρη με τίτλο "Σπλάχνα", που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Μαΐου. Στα έργα του ο Σταμάτης Θεοχάρης, με τη χαρακτηριστική του ποπ ματιά και συγχρόνως με καθαρές αναφορές από art deco και art nouveau, ανοίγει τις πύλες ενός σουρεαλιστικού σύμπαντος που αιωρείται πότε στον ουρανό και πότε στην θάλασσα. Συνθέτει εικόνες χρησιμοποιώντας πρόσωπα αντρικά και γυναικεία, γυμνά σώματα, σύμβολα, ζώα με μια διάθεση να αποτυπώσει πανανθρώπινα συναισθήματα που αναδύονται "εντός" μας, στην σχέση μας με τους σημαντικούς άλλους, αλλά πρωτίστως στην σχέση μας με τον ίδιο τον εαυτό.

Ο φόβος, η ζήλεια, η συγχώρεση, ο έρωτας, οι πληγές, η σωτηρία από τους εσωτερικούς μας δαίμονες αλλά και οι άμυνες που μας κάνουν να οχυρωνόμαστε κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με την καταλυτική, ολοκληρωτική μεταμόρφωση που επιφέρουν οι ερωτικές σχέσεις. Η συλλογή περιλαμβάνει ένα κολάζ βιωμάτων, που αποτυπώνονται με έναν τρόπο ρευστό και σε διαρκή κίνηση.

Σταμάτης Θεοχάρης Σπλάχνα

Καταρρίπτοντας τα κοινωνικά στερεότυπα σχετικά με την ταυτότητα του φύλου και την σεξουαλικότητα, από το αγόρι με το σκουλαρίκι και το γυμνό ανδρικό σώμα τυλιγμένο με πέρλες, αγαπημένο μοτίβο στις συλλογές του καλλιτέχνη, μέχρι το αγόρι με το μελανιασμένο πρόσωπο και το τσεκούρι, ο Σταμάτης φέρνει στο προσκήνιο τις απολαύσεις αλλά και τα τραύματα, τις πληγές που επιφέρει η σύνδεση και η ανθρώπινη τριβή. Εικόνες γεμάτες προκλητικές αντιθέσεις που σε προκαλούν να παραδοθείς στις αισθήσεις αλλά ταυτόχρονα να στοχαστείς τις απωθημένες επιθυμίες σου και τις περιοριστικές αντιλήψεις για τους ανθρωπίνους δεσμούς μα και τα δεσμά που προκύπτουν από αυτούς.

Η εσωτερικότητα και ο ερωτισμός κυριαρχούν στα πολλά επίπεδα ανάγνωσης των συνθέσεων. Κυρίαρχα χρώματα το χρυσό, το μπλε και το ροζ. Μπλε και ροζ για τα δύο φύλα, να αιωρούνται πάνω στο χρυσό φόντο. Τα έντονα χρώματα δημιουργούν αφενός μια ανάλαφρη, παιχνιδιάρικη διάθεση και αφετέρου με το χρυσό προσδίδεται μια πινελιά μεγαλοπρέπειας. Ένας συνδυασμός θηλυκής και αρσενικής ενέργειας που είναι αμφίσημη. Μια αιχμηρή αλληγορία ανάμεσα στην σύγχρονη κοινωνία που αλλάζει και την αναχρονιστική γεμάτη προκαταλήψεις και καθωσπρεπισμό παλιά εποχή.

Σταμάτης Θεοχάρης Σπλάχνα

Η χορευτική κίνηση στα σώματα και τα πορτραίτα που φορούν "φωτοστέφανο" βάζουν τον θεατή σε μια μυστικιστική, σχεδόν λατρευτική ατμόσφαιρα. Αναγεννησιακοί πίνακες, σαν σε τέμπλο εκκλησίας φιλοτεχνημένες με αριστοτεχνική ακρίβεια. Η μέθεξη του θεατή, σαν άλλου πιστού μας καλεί να "προσκυνήσουμε" τα πάθη μας να συγχωρέσουμε τις αμαρτίες μας και να λυτρωθούμε παραδομένοι στην εύθραυστη φύση μας. Προσκύνημα στον θεό έρωτα αλλά και στον ίδιο τον καλλιτέχνη για την ευκαιρία που μας δίνει να έρθουμε αντιμέτωποι με το "έσω" τον ιερό ψυχικό μας κόσμο, χωρίς κοινωνικές επιταγές και φίλτρα. Κάθαρση και εξαγνισμός.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σταμάτης Θεοχάρης. Σπλάχνα

  • Ζωγραφική

Στα έργα του ο Σταμάτης Θεοχάρης, με τη χαρακτηριστική του ποπ ματιά και συγχρόνως με καθαρές αναφορές από art deco και art nouveau, ανοίγει τις πύλες ενός σουρεαλιστικού σύμπαντος που αιωρείται πότε στον ουρανό και πότε στην θάλασσα. Συνθέτει εικόνες χρησιμοποιώντας πρόσωπα αντρικά και γυναικεία, γυμνά σώματα, σύμβολα, ζώα με μια διάθεση να αποτυπώσει πανανθρώπινα συναισθήματα που αναδύονται «εντός» μας, στην σχέση μας με τους σημαντικούς άλλους, αλλά πρωτίστως στην σχέση μας με τον ίδιο τον εαυτό. Ο φόβος, η ζήλεια, η συγχώρεση, ο έρωτας, οι πληγές, η σωτηρία από τους εσωτερικούς μας δαίμονες αλλά και οι άμυνες που μας κάνουν να οχυρωνόμαστε κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με την καταλυτική, ολοκληρωτική μεταμόρφωση που επιφέρουν οι ερωτικές σχέσεις. Η συλλογή περιλαμβάνει ένα κολάζ βιωμάτων, που αποτυπώνονται με έναν τρόπο ρευστό και σε διαρκή κίνηση.

Alma Contemporary Art Gallery

Υψηλάντου 24, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"ΜΗΤ(Ε)ΡΑ": Η Χριστίνα Στεφανίδου παρουσιάζει το αιώνιο δίπολο πόθου-μίσους

Η μικρή φόρμα διηγημάτων της Χριστίνας Στεφανίδου είναι ζωντανή, λυρική, πυκνή, κινηματογραφική και οι περισσότερες ιστορίες της εμπνευσμένες και βασισμένες σε αληθινά γεγονότα και πρόσωπα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/06/2024

Δωρέαν ξεναγήσεις στην έκθεση "Before and after science" του ΝΕΟΝ

Τις ξεναγήσεις συντονίζουν η εικαστικός Ίρις Τουλιάτου και η επιμελήτρια Γαλήνη Νόττι.

Ο θρυλικός φωτογράφος Martin Parr έρχεται στην Αθήνα

Ο παγκοσμίου φήμης φωτογράφος έρχεται στην πόλη μας με αφορμή μια νέα συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

Μία έκθεση εμπνευσμένη από τους πολιτισμούς του παρελθόντος εγκαινιάζεται στον Πειραιά

Η καλλιτέχνιδα Αφροδίτη Παπαδημητρίου δημιούργησε ένα πρότζεκτ μέσα από την ανάγκη της να εξερευνήσει περαιτέρων την τέχνη, την αρχιτεκτονική και τους αρχαίους πολιτισμούς.

ΕΜΣΤ: Τι κρατάμε από το 4ο μέρος του αφιερώματος "Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;"

Ευχάριστες εκπλήξεις αλλά και πιο αδύναμες στιγμές στο τελευταίο μέρος του εκθεσιακού κύκλου αφιερωμένου στις γυναίκες, από το οποίο πήραμε μια γεύση λίγο πριν τα αποψινά εγκαίνια.

"Όταν η Τέχνη ενοχλεί": Διήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στην ελευθερία της έκφρασης

Συζητήσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και stand-up comedy με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και των 80 χρόνων από την απελευθέρωση της Αθήνας.

"On an island": Μια ανατρεπτική έκθεση του Κωστή Σταφυλάκη στη Λέσβο

Η έκθεση περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, γλυπτά, βίντεο και περφόρμανς.