"Κήπος σωματιδίων": Ο Νίκος Παπαδόπουλος καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε τέχνη και φυσικές επιστήμες

Ένα νέο πρότζεκτ στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του annexM.

Νίκος Παπαδόπουλος Κήπος σωματιδίων © Χλόη Ακριθάκη

Στον εναλλακτικό εκθεσιακό χώρο της Υπηρεσιακής Αυλής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του annexM, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 21 Μαρτίου η μεγάλη έκθεση με τίτλο "Κήπος σωματιδίων" του Νίκου Παπαδόπουλου, σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος (γ. 1970) σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1998-2003), από όπου έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στις Καλές Τέχνες (2010). Από το 2000 είναι μέλος της εικαστικής συλλογικότητας Ομάδα Φιλοπάππου. Έχει επίσης σπουδάσει νοσηλευτική και εργάστηκε για έντεκα χρόνια σε νοσοκομεία των Αθηνών.

Νίκος Παπαδόπουλος Κήπος σωματιδίων
Αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη, μελάνι και μολύβι σε χαρτί, 30 Χ 30 εκ., 2023,
Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της γκαλερί a.antonopoulou.art

Η έκθεση "Κήπος σωματιδίων" περιλαμβάνει μεγάλες γλυπτικές και εικαστικές εγκαταστάσεις, και ενότητες σχεδίων με χειροποίητο χαρτί Lokta ‒φτιαγμένο στο Νεπάλ από ένα είδος δάφνης‒, συμμετοχική περφόρμανς, ηχότοπο και προβολή βίντεο. Όλα τα έργα αποτελούν νέες παραγωγές, και οι θεματικές τους βασίζονται σε ένα πλούσιο αρχειακό και βιωματικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο, σημειωματάρια, καταγραφές μαθημάτων, προσωπικές ξεναγήσεις σε πειράματα και συνεντεύξεις με επιστήμονες από όλο τον κόσμο) που συνέλεξε ο καλλιτέχνης το 2015 κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού residency στο πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών και σωματιδιακής φυσικής CERN της Γενεύης, ύστερα από βράβευση σε σχετική πρόσκληση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Νίκος Παπαδόπουλος Κήπος σωματιδίων
© Χλόη Ακριθάκη
Άβακας, εγκατάσταση: σίδερο, ατσαλόσυρμα και βαμβακερό χαρτί, διαστάσεις μεταβλητές, 2022-24. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της γκαλερί a.antonopoulou.art
Νίκος Παπαδόπουλος Κήπος σωματιδίων
© Χλόη Ακριθάκη
Όνειρο θερινής νυκτός (από τη σειρά Η σούπα), σχέδιο με μελάνι και μολύβι πάνω σε χειροποίητο πορσελάνινο πιάτο, 25 Χ 25 Χ 5 εκ., 2023. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της γκαλερί a.antonopoulou.art

Η μεταφορά στον τίτλο της έκθεσης της έννοιας του Κήπου, που βρίσκεται πάντα στον πυρήνα της διαπολιτισμικής και βοτανολογικής έρευνας του ξεχωριστού αυτού δημιουργού/flâneur, καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην τέχνη και τις φυσικές επιστήμες, πυροδοτώντας τη δημιουργική φαντασία και τον ποιητικό στοχασμό αλλά και υβριδικές συνομιλίες ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες. Ο Κήπος σωματιδίων του Νίκου Παπαδόπουλου, σαν άλλος μακρινός απόγονος του βοτανικού κήπου της αναγέννησης, μεταφέρει, μεταφράζει, νοηματοδοτεί αλλιώς την ξένη, απροσπέλαστη στον κοινό νου, φύση του Big Bang του Σύμπαντος και του μεγάλου Επιταχυντή.

Νίκος Παπαδόπουλος Κήπος σωματιδίων
© Χλόη Ακριθάκη
Εικόνα από την εγκατάσταση "Η Σούπα". Σχέδια Ι-VI με μελάνι και μολύβι πάνω σε χειροποίητα πορσελάνινα πιάτα, 2023. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και της γκαλερί a.antonopoulou.art

Η είσοδος στην έκθεση γίνεται μόνο από την οδό Κόκκαλη.

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή στις 25/3, από τις 2 έως τις 7/5 και στις 24/6

Τα εισιτήρια πωλούνται ηλεκτρονικά ή στα κεντρικά ταμεία του Μεγάρου. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών προτείνεται η ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων. 

Τιμές εισιτηρίων:
5 € • 3 € (μαθητές 6 ετών και άνω, φοιτητές ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ισότιμων σχολών, 65+, άνεργοι με την επίδειξη κάρτας ΟΑΕΔ, πολύτεκνοι)                                
Πέμπτη | ελεύθερη είσοδος για το κοινό  
Ειδικές κατηγορίες κοινού | ελεύθερη είσοδος όλες τις ημέρες

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νίκος Παπαδόπουλος. Κήπος σωματιδίων

  • Μεικτά Μέσα

Στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του annexM, παρουσιάζονται οι γλυπτικές και εικαστικές εγκαταστάσεις το Νίκου Παπαδόπουλου, καθώς και ενότητες σχεδίων με χειροποίητο χαρτί Lokta ‒φτιαγμένο στο Νεπάλ από ένα είδος δάφνης‒, συμμετοχική περφόρμανς, ηχότοπο και προβολή βίντεο. Όλα τα έργα αποτελούν νέες παραγωγές και οι θεματικές τους βασίζονται σε ένα πλούσιο αρχειακό και βιωματικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο, σημειωματάρια, καταγραφές μαθημάτων, προσωπικές ξεναγήσεις σε πειράματα και συνεντεύξεις με επιστήμονες από όλο τον κόσμο), που συνέλεξε ο καλλιτέχνης το 2015 κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού residency στο πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών και σωματιδιακής φυσικής CERN της Γενεύης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.