"Καταλογισμός": Η νέα σειρά ζωγραφικών έργων του Αλέξανδρου Ψυχούλη

Οι έννοιες της κατοίκησης, της ασφάλειας, της σταθερότητας μέσα στις νέες κλιματικές συνθήκες, αναπτύσσονται γύρω από τον κεντρικό αφηγηματικό άξονα, τη γέννηση και την αποδρομή μιας καταιγίδας.

Αλέξανδρος Ψυχούλης Καταλογισμός

Η Γκαλερί a.antonopoulou.art. εγκαινιάζει το Σάββατο 30 Μαρτίου, από τις 12 έως τις 4 μ.μ., τη νέα ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Ψυχούλη, με τίτλο "Καταλογισμός". Μετά τις μεγάλες εγκαταστάσεις, που έκανε στις αρχές του 2000, ο καλλιτέχνης επιστρέφει στη ζωγραφική. Ένα από τα έργα εκείνης της περιόδου, "Το Δωμάτιο", (Λευκό και μαύρο νήμα, ήχος, μεταβλητές διαστάσεις) το οποίο εκτέθηκε στην a.antonopoulou art το 2009, βρίσκεται πλέον στη μόνιμη συλλογή της TATE στο Λονδίνο, ως μέρος της Δωρεάς της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου 2023.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023, ένας χείμαρρος γεννημένος από την κακοκαιρία Ντάνιελ, παρασύρει το σπίτι του Αλέξανδρου Ψυχούλη στο Νότιο Πήλιο. Ο ίδιος καταφέρνει να βγει απ’ αυτό λίγα λεπτά πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση.

Αλέξανδρος Ψυχούλης Καταλογισμός

Η νέα σειρά ζωγραφικών έργων που έπεται της καταστροφής, είναι μια "θεραπευτική", παιγνιώδης και ταυτόχρονα τρυφερή ματιά στην αγριότητα του φαινομένου. Οι έννοιες της κατοίκησης, της ασφάλειας, της σταθερότητας μέσα στις νέες κλιματικές συνθήκες,  αναπτύσσονται γύρω από τον κεντρικό αφηγηματικό άξονα, τη γέννηση και την αποδρομή μιας καταιγίδας. Έργα μεγάλων διαστάσεων με επαναλαμβανόμενη γραφή, σχεδόν εμμονική, σαν προσευχή και σαν συγχώρεση προς ένα καιρικό φαινόμενο, με απόλυτη συνείδηση πως τα καιρικά φαινόμενα δεν έχουν καμία ανάγκη από τη δικιά μας συγχώρεση.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αλέξανδρος Ψυχούλης. Καταλογισμός

  • Ζωγραφική

Μετά τις μεγάλες εγκαταστάσεις, που έκανε στις αρχές του 2000, ο Αλέξανδρος Ψυχούλης επιστρέφει στη ζωγραφική. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023, ένας χείμαρρος γεννημένος από την κακοκαιρία Ντάνιελ, παρασύρει το σπίτι του Αλέξανδρου Ψυχούλη στο Νότιο Πήλιο. Ο ίδιος καταφέρνει να βγει απ’ αυτό λίγα λεπτά πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση. Η νέα σειρά ζωγραφικών έργων που έπεται της καταστροφής, είναι μια «θεραπευτική», παιγνιώδης και ταυτόχρονα τρυφερή ματιά στην αγριότητα του φαινομένου. Οι έννοιες της κατοίκησης, της ασφάλειας, της σταθερότητας μέσα στις νέες κλιματικές συνθήκες, αναπτύσσονται γύρω από τον κεντρικό αφηγηματικό άξονα, τη γέννηση και την αποδρομή μιας καταιγίδας. Έργα μεγάλων διαστάσεων με επαναλαμβανόμενη γραφή, σχεδόν εμμονική, σαν προσευχή και σαν συγχώρεση προς ένα καιρικό φαινόμενο, με απόλυτη συνείδηση πως τα καιρικά φαινόμενα δεν έχουν καμία ανάγκη από τη δική μας συγχώρεση.

a.antonopoulou.art

Αριστοφάνους 20, Ψυρρή
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.