Τα μουσεία που επισκεπτόμαστε δωρεάν την 25η Μαρτίου

Αυτά είναι τα μουσεία που μας δίνουν την ευκαιρία να περιηγηθούμε στις συλλογές τους χωρίς εισιτήριο, με αφορμή τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου.

ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα

Τα απανωτά τριήμερα του Μαρτίου προσφέρουν μια ανάσα από τον εργασιακό φόρτο και μας παρακινούν να απολαύσουμε τον ανοιξιάτικο καιρό χαζεύοντας τις πλούσιες συλλογές μερικών από τα μεγάλα αθηναϊκά μουσεία. Δείτε ποια μουσεία παραμένουν ανοικτά την 25η Μαρτίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Μουσείο Ελληνικός Πολιτισμός

Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
@Giangos Athanasopoulos

Συνήθως τα παραρτήματα του Μουσείου Μπενάκη παραμένουν κλειστά την ημέρα της Εθνικής Επετείου, όμως το Μουσείο Ελληνικός Πολιτισμός στο κέντρο της πόλης έχει λόγω να γιορτάζει διπλά, αφού ανοίγει ξανά μία από τις μόνιμες εκθέσεις του. Οι αίθουσες 33-36 στον τρίτο όροφο του μουσείου εμπλουτίζονται με νέα εκθέματα και αφηγούνται την ιστορία της νεότερης Ελλάδας από τα χρόνια λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση έως και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με αφορμή την επανέκθεση, το μουσείο προσκαλεί το κοινό να περιηγηθεί δωρεάν στις αίθουσές του τη Δευτέρα 25 Μαρτίου, από τη 1 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα. Θα ακολουθήσουν κι άλλες δωρεάν ξεναγήσεις από 27 Μαρτίου, με περιορισμένο αριθμό συμμετοχής. Κρατήσεις θέσεων online μέσω του tickets.benaki.org.

Παράλληλα, στο αμφιθέατρο του μουσείου θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη "1821 Πριν και Μετά: Η γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας", μια παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη και της Marketing Greece, που παρουσιάζει την επετειακή έκθεση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.,

Μουσείο Ακρόπολης

ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την αρχαιότητα έως σήμερα
Άποψη της έκθεσης "ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα"

Όσοι μένετε κοντά στο κέντρο και οι περιπλανήσεις στην Αρεοπαγίτου έχουν γίνει καθημερινή συνήθεια, αξίζει να περάσετε από το Μουσείο Ακρόπολης για να θαυμάσετε την επιβλητική θέα ή να χαζέψετε για μία ακόμα φορά τη μόνιμη συλλογή του. Αν και η περιήγηση στα μόνιμα εκθέματα του μουσείου είναι δωρεάν, επισημαίνουμε ότι η περιοδική έκθεση "ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα" απαιτεί την έκδοση κανονικού εισιτηρίου (€10).

Πολεμικό Μουσείο

Πολεμικό Μουσείο

Το Πολεμικό Μουσείο είναι από τα ελάχιστα στη γειτονιά κοντά στο μετρό "Ευαγγελισμός" που ανοίγει για το κοινό στις 25 Μαρτίου. Η εξωτερική εκσυγχρονιστική όψη του μουσείου με τη συλλογή πυροβόλων και μαχητικών σκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι από μόνος του λόγος για να το επισκεφθείτε, όμως αξίζει κανείς να δει και την εντυπωσιακή συλλογή πολεμικών κειμηλίων από την προϊστορική εποχή έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

εθνικό ιστορικό

Φέτος το Μέγαρο Παλαιάς Βουλής συμμετέχει στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου με δωρεάν περιήγηση στις συλλογές του, από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Την προηγούμενη, 24 Μαρτίου, το μουσείο προβάλει στην Αίθουσα Εκδηλώσεων το ντοκιμαντέρ της δημοσιογράφου και νομικού Γεωργίας Μπιτάκου "Μαντώ Μαυρογένη: Οδοιπορικό Ελευθερίας μιας Ανταριασμένης Ψυχής". Στο βραβευμένο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης ντοκιμαντέρ, που συμμετέχουν η Κάτια Δανδουλάκη και ο Τάσος Νούσιας, διηγείται τη ζωή και τη δράσης της θρυλικής Μαντώς Μαυρογένη. Η προβολή θα γίνει στις 7 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 210-3237617 (εσωτ. 120, 102), Τετάρτη-Σάββατο, 9 π.μ. – 3 μ.μ.

Εθνική Πινακοθήκη

Εθνική πινακοθήκη

Το κεντρικό παράρτημα της ΕΠΜΑΣ θα είναι ανοιχτό από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 μ.μ., επομένως είναι ευκαιρία να δείτε δωρεάν τη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης, την Αίθουσα Δυτικοευρωπαϊκής Τέχνης καθώς και τις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου: της Ρένας Παπασπύρου, "Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης* Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη" και την εντυπωσιακή "Αστυγραφία".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Προσωποποιημένες έννοιες και νοήματα με ανθρώπινη ή ζωική μορφή και ιστορίες αλληγορικές, όλα αυτά, μαζί με άλλα, θα είναι επισκέψιμα και ορατά στην έκθεση «ΝοΗΜΑΤΑ». Πρόκειται για μια μοναδική τετραλογία, όπου το νόημα γίνεται νήμα και περιλαμβάνει έργα ποικίλα, αγάλματα, ανάγλυφα και αγγεία, νομίσματα, κοσμήματα και εικόνες και πίνακες ζωγραφικής, ενώνοντας για πρώτη φορά την Αρχαιότητα με το Βυζάντιο, με την Αναγέννηση και τη Νεότερη Τέχνη. Μια πανδαισία έργων από μάρμαρο, πηλό, μέταλλο, καμβά και χρώμα, τα περισσότερα από τα οποία ταξιδεύουν για πρώτη φορά και τα οποία ενώνονται για να τέρψουν, να ευχαριστήσουν και να προβληματίσουν.

Μουσείο Μπενάκη − Ελληνικός Πολιτισμός

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.