Το ψήφισμα της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων για το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου

«Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), μια πολιτιστική δομή και ταυτόχρονα ένας θεσμός της πόλης των Χανίων και όχι μόνο, παύει να υπάρχει όπως το γνωρίζουμε» αναφέρει το ψήφισμα.

Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου © Petros Pattakos

Το ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων δημοσίευσε έγγραφο με θέμα "Ψήφισμα για το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ)".

Σύμφωνα με το ψήφισμα, "το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), μια πολιτιστική δομή και ταυτόχρονα ένας θεσμός της πόλης των Χανίων και όχι μόνο, παύει να υπάρχει όπως το γνωρίζουμε.

Το ΚΑΜ στεγάζεται στο Μεγάλο Αρσενάλι του 1600, στον ενετικό λιμένα των Χανίων και αποτελεί ένα λαμπρό δείγμα αρχιτεκτονικής επανάχρησης κτιρίου, που αποκαταστάθηκε με σκοπό να στεγάσει τη συγκεκριμένη πολιτιστική δομή.

Επί σειρά ετών, αποτέλεσε έναν φάρο πολιτισμού, με πληθώρα δράσεων συνδεδεμένων με την αρχιτεκτονική εκπαίδευση και με τη διάχυση της αρχιτεκτονικής (διαλέξεις, εκθέσεις, συνέδρια, φοιτητικά εργαστήρια, θερινά σχολεία κ.ά.), ενώ μεταξύ άλλων φιλοξένησε τη Διάσκεψη των Προέδρων των Αρχιτεκτονικών Σχολών της Ευρώπης, ωστόσο, από την 1η.1.2024, παύει να υπάρχει ως Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Χανίων.

Το ΚΑΜ είχε αρχικά τη νομική μορφή της Δημοτικής Επιχείρησης και έπειτα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Χανίων, ενώ με την οικονομική κρίση συγχωνεύτηκε με άλλες Δημοτικές Επιχειρήσεις με σκοπό τη συντονισμένη οικονομική διαχείριση, διατηρώντας όμως την Αρχιτεκτονική Επιτροπή ως όργανο επιστημονικού ελέγχου των δράσεων.

Ο νόμος και η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, περί κατάργησης των νομικών προσώπων των ΟΤΑ και η συνεπακόλουθη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους από τον οικείο Δήμο, πλήττει τη δυνατότητα ευέλικτου σχεδιασμού και λειτουργίας για την υλοποίηση δράσεων πολιτισμού, καθώς οι καταργηθείσες δομές των ΟΤΑ απορροφώνται από τις υπηρεσίες των Δήμων, οι οποίες δεν διαθέτουν στο οργανόγραμμά τους τις απαιτούμενες δομές, ώστε να μπορέσουν να εγγυηθούν την εκπλήρωση της αποστολής του αρχικού φορέα. Θα περιπέσει δηλαδή σε μια γραφειοκρατική αδράνεια, στερώντας από ένα μεγάλο κεφάλαιο πολιτισμού και αναγνώρισης τα Χανιά, αλλά και ευρύτερα την Ελλάδα, λόγω της διεθνούς εμβέλειάς του.

Αν και στο πλαίσιο της νομοθεσίας υφίστανται προϋποθέσεις εξαίρεσης για κοινωφελείς επιχειρήσεις "εξειδικευμένου αντικειμένου και ευρύτερης αναγνώρισης", χαρακτηριστικά στα οποία ανταποκρίνεται με απόλυτη ακρίβεια και επιτυχία το ΚΑΜ, που επί τόσα χρόνια αποτελεί ένα διεθνές τοπόσημο για την αρχιτεκτονική, όχι μόνο της Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης, μέχρι στιγμής, δεν έχει διαφανεί καμία θετική προοπτική.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την επαπειλούμενη εξέλιξη και καλούμε την Υπουργό Εσωτερικών σε συνεργασία με τον Δήμο, να διαφυλάξει και να ενισχύσει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, με τρόπο και βαρύτητα, τουλάχιστον ανάλογο της σημασίας της Αρχιτεκτονικής για τη χώρα και την Κρήτη".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.