"Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία": Μετατρέποντας την επιστημονική πληροφορία σε βιωματική εμπειρία

Η πρωτοποριακή περφόρμανς επιστρέφει στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας αναζητώντας το μυστικό του Αφήγημα, ενώ για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο “Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα” | Επιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών.

Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία ©John Kouskoutis

Το "Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία", μία από τις σημαντικότερες δράσεις-μοντέλα του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επιστρέφει σε επιμέλεια και σκηνοθεσία της Gemma Hansson Carbone, σε συνεργασία με την Ηλιάνα Καλαδάμη στις 22, 23, 28 & 31 Μαρτίου στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. 

Στο ίδιο πλαίσιο, διοργανώνεται για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο "Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα" | Επιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας. Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.

Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία
©John Kouskoutis

Σε συνεργασία με τους αρχαιολόγους που εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, τα μέλη της σταθερής ομάδας εργασίας της δράσης "Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία" αλλά και νέοι/ες συνεργάτες/ιδες που επιλέχθηκαν κατόπιν της Ανοιχτής Πρόσκλησης της 2023 Ελευσίς, παρουσιάζουν τον φετινό Μάρτιο τον καρπό μιας μακράς εξελικτικής πορείας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, με μια περφόρμανς-επιτόπια συνομιλία με το εμβληματικό αυτό τοπίο της πόλης. Η ιστορία του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας συναντά το παρόν αυτής της ξενάγησης, η οποία αναδιαμορφώνεται, ανατροφοδοτείται και εξελίσσεται διαρκώς, σε μια περιήγηση που υπερβαίνει τις συμβάσεις της χρονικότητας.

Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία
©John Kouskoutis

Με τη συμβολή των παραστατικών τεχνών, μέσα από την κίνηση, τον ήχο, τη μουσική και τα νέα μέσα, το "Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία" εξερευνά το μυστικό Αφήγημα του αρχαιολογικού τοπίου μετατρέποντας την επιστημονική πληροφορία σε βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη. Σε αυτή την "περφόρμανς του αφηγήματος" τα πρόσωπα καθοδηγούν το κοινό σε μια επίσκεψη στη σιωπηλή παρουσία του Παρελθόντος ως ζωντανού σώματος, σε μια απόπειρα ερμηνείας/προσέγγισης αυτού του παρελθόντος εντός του φυσικού χώρου και του κόσμου που το ενέπνευσε. 

Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία
©John Kouskoutis

Είσοδος με προκράτηση θέσεων εδώ | Το αντίτιμο εισόδου, 6 € και 3€ (μειωμένο), καταβάλλεται κατά την προσέλευση στον αρχαιολογικό χώρο την ημέρα της παράστασης.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 110 '

Η πρωτοποριακή περφόρμανς, μία από τις σημαντικότερες δράσεις παρακαταθήκης του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επιστρέφει στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Η πρωτοποριακή αυτή δράση εξερευνά το μυστικό Αφήγημα του αρχαιολογικού τοπίου μετατρέποντας την επιστημονική πληροφορία σε βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη. Μέσα από την κίνηση, τον ήχο, τη μουσική και τα νέα μέσα, τα πρόσωπα καθοδηγούν το κοινό σε μια επίσκεψη στη σιωπηλή παρουσία του Παρελθόντος ως ζωντανού σώματος, επιδιώκοντας να απαντήσουν σε δύο βασικά ερωτήματα: γιατί επισκέπτεται κανείς έναν αρχαιολογικό χώρο και τι αναζητά εκεί. Η ιστορία του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας συναντάει το παρόν αυτής της ξενάγησης, η οποία αναδιαμορφώνεται, ανατροφοδοτείται και εξελίσσεται διαρκώς, σε μια περιήγηση που υπερβαίνει τις συμβάσεις της χρονικότητας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.