Η νέα εικαστική βιτρίνα του or.artspace. διερευνά τις προσωπικές και κοινωνικοπολιτικές όψεις της τροφής

Η σειρά των έξι παρουσιάσεων θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο με ένα γεύμα που θα έχει τη μορφή βρώσιμης εικαστικής εγκατάστασης.

or.artspace

Στις 16 Μαρτίου (8 μ.μ.), το έργο "Καμένο γάλα" της Σοφίας Γρηγοριάδου παρουσιάζεται στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού πρότζεκτ "Ανασκάπτοντας την τροφή" του or.artspace., το οποίο διερευνά τις συνθήκες ορατότητας των προσωπικών, κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων με την τροφή στο σύγχρονο περιβάλλον.

Πώς αντιλαμβανόμαστε τη διαπροσωπική σχέση μεταξύ εαυτής/-ού και "άλλης/-ου" μέσω της τροφής, στην καθημερινότητά μας, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα; Το καλλιτεχνικό πρότζεκτ "Ανασκάπτοντας την τροφή” επιχειρεί να διερευνήσει τις πολύ προσωπικές και οικείες πλευρές, όσο και τις κοινωνικοπολιτικές όψεις της σχέσης μας με αυτό που γίνεται αντιληπτό ως "τροφή".

Η επιμελητική εκδοχή του πρότζεκτ θα προσφέρει ένα άλλο επίπεδο ορατότητας, μέσω της χρήσης της βιτρίνας (εν προκειμένω του or.artspace). Η βιτρίνα θα φέρει στο προσκήνιο του δημόσιου χώρου πτυχές των σχέσεων με την τροφή, που διαφορετικά παραμένουν κρυφές. Στον πυρήνα αυτού του πρότζεκτ, λοιπόν, βρίσκονται τα ερωτήματα: τι είναι η τροφή; τι σημαίνει να τρως; Κάθε μία από τις παρουσιάσεις που θα γίνουν θα δώσουν διαφορετικές απαντήσεις.

Πρωινό ξύπνημα στις εφτάμιση. Πηχτή μυρωδιά ζεστού γάλακτος, ενίοτε καμένου, γιατί όλα το πρωί γίνονται βιαστικά· και μετά σχολείο εφτά ώρες νύστα και καούρες. Η δεύτερη βιτρίνα του πρότζεκτ "Ανασκάπτοντας την τροφή" επικεντρώνεται σε μια πολλαπλά σημαίνουσα τροφή και πρώτη ύλη, το γάλα. Μέσα από τη σχέση της καλλιτέχνιδας με το γάλα και τα προϊόντα του, που αμφιταλαντεύεται μεταξύ απόλαυσης και αηδίας, το "Καμένο γάλα" στοχάζεται επάνω στην ευρεία πρόσληψη του γάλακτος ως "υποχρεωτικού". Με αυτή την αφορμή, περιδιαβαίνει προβληματικές όπως η υποχρεωτικότητα δομών διαπαιδαγώγησης και πειθάρχησης, οι ορμόνες του θηλασμού και οι κοινωνικές προσδοκίες σε σχέση με τη μητρότητα, η συμμετοχή του γάλακτος στη συγκρότηση ατομικών και συλλογικών μνημών, οι σημασίες της λευκότητάς (του), οι δυσανεξίες και η βιομηχανία του γάλακτος.

H Σοφία Γρηγοριάδου είναι διδακτόρισσα του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με ερευνητικό αντικείμενο τις διασυνδέσεις μεταξύ τέχνης και πόλης στην Αθήνα και τα Σκόπια, καθώς και τη σύμπραξη ανθρωπολογίας και τέχνης. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Είναι πτυχιούχος του Εικαστικού Τμήματος της Α.Σ.Κ.Τ. (2013) και του Φιλοσοφικού Παιδαγωγικού και Ψυχολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών (2006). Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, συνέδρια, ερευνητικά και καλλιτεχνικά projects στην Αθήνα, τα Σκόπια, το Εδιμβούργο, την Κωνσταντινούπολη και τη Βηρυτό. Έχει συνεπιμεληθεί κι συνδιοργανώσει καλλιτεχνικά και ερευνητικά projects. Έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία, έχει εργαστεί με παιδιά με αναπηρία και έχει διδάξει στο Α’ εργαστήριο ζωγραφικής στην Α.Σ.Κ.Τ. 

Η βιτρίνα του or.artspace αλλάζει μορφή κάθε μήνα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο και οι ημερομηνίες θα ανακοινώνονται εγκαίρως. Η σειρά των έξι παρουσιάσεων θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο με ένα γεύμα που θα έχει τη μορφή βρώσιμης εικαστικής εγκατάστασης.

To or.artspace είναι το καλλιτεχνικό εργαστήριο της Ελπίδας Ρίκου, διδακτόρισσας κοινωνικής ψυχολογίας, ανθρωπολόγου και εικαστικού. Το or.artspace αποτελεί τόπο ανταλλαγών και μαθητείας για άτομα και μικρές ομάδες που ενδιαφέρονται έμπρακτα για την έρευνα στην τέχνη και τις κοινωνικές επιστήμες, όπως και για τη δημιουργία, έκθεση και πώληση έργων σύγχρονης τέχνης. Ο χώρος λειτουργεί από το 2021 στην Αθήνα, στην οδό Δημητρακοπούλου 89 στο Κουκάκι και φιλοξενεί εκθέσεις, εργαστήρια, σεμινάρια και παρουσιάσεις, όπως και πρότζεκτ καλλιτεχνικής έρευνας.

Συμμετέχουν: Σοφία Γρηγοριάδου, Δήμητρα Κονδυλάτου, Απόστολος Λαμπρόπουλος, Άλκηστη-Λάρα Παπαδάκη, Ελπίδα Ρίκου, Κυβέλη Λιγνού-Τσαμαντάνη.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

or.artspace.

Δημητρακοπούλου 89, Κουκάκι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.