Διαβάσαμε τη "θεωρία του χάους" του γιατρού Γεωργίου Φρούντζου

Ο Γεώργιος Β. Φρούντζος MD στο πρώτο του βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη, συνδέει την εξέλιξη της κοινωνίας με τα μαθηματικά.

Η θεωρία του χάους

"Το ερώτημα τί είναι Ιστορία, πώς δημιουργείται, αν υπάχουν νόμοι ή δυνάμεις στην κίνησή της απασχολεί την ανθρώπινη σκέψη χιλιάδες χρόνια τώρα. Η ερμηνεία της Ιστορίας είναι συχνά μια ερμηνεία της ζωής, της ανθρώπινης δραστηριότητας", γράφει ο ιατρός - συγγραφέας στην αρχή του κεφαλαίου 9, με τίτλο "Φιλοσοφία της Ιστορίας – διαλεκτική".   

Και σ’ αυτές τις γραμμές ενδεχομένως βρίσκεται η όλη ουσία του πονήματός του, αυτού του πρώτου του βιβλίου, στο οποίο ο Γεώργιος Β. Φρούντζος MD διασυνδέει τις μαθηματικές θεωρίες του Χάους με την ιστορική και κοινωνική εξέλιξη. Ο υπογράφων, που ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο της Κρήτης, είναι Ωτορινολαρυγγολόγος, έχει παρακολουθήσει διετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και Βελονισμού, και όπως προκύπτει και από το βιβλίο του με την τεράστια βιβλιογραφία, αγαπά την Ιστορία, τη Φιλοσοφία, τα Οικονομικά και τις Πολιτικες Επιστήμες.

Το βιβλίο είναι ένας "καρπός εξαντλητικής έρευνας", όπως χαρακτηριστικά λέει στον πρόλογό του ο Κωστής Χρηστίδης. Ο Ε.Ε.Π. Καθηγητής Εικαστικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, δεν φείδεται επαίνων για τη μελέτη του Φρούντζου: "το ανά χείρας βιβλίο αποτελεί ξεχωριστή, τολμηρή και συνάμα καινοτόμα προσέγγιση..." λέει ο Χρηστίδης για μια μελέτη που εντάσσει "τις φυσικές επιστήμες, τη φιλοσοφία, την ιατρική, τη θεωρία συστημάτων, την κυβερνητική και τα fractals σε ένα κοινό πεδίο επεξεργασίας, ανάλυσης και διασύνδεσης".

Είναι συναρπαστικό να ακολουθείς το νήμα της σκέψης του Φρούντζου, που διαπερνά την Ιστορία και την Επιστήμη: ο σκοτεινός φιλόσοφος Ηράκλειτος και ο Αινστάιν, οι αρχαίες πόλεις - κράτη και ο Καρλομάγνος, οι Οθωμανοί κι οι Προτεστάνες, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Βλαντιμίρ Λένιν, συνυπάρχουν σε μια εμβριθέστατη μελέτη που στοχάζεται πάνω στη ζωή μας, και στο πώς αυτή οργανώνεται, πώς διαμορφώνονται οι κυρίαρχες ιδέες που τη διέπουν. Εντέλει, ο Φρούντζος στο καλογραμμένο, σαφές και περιεκτικό του βιβλίο, που είναι γεμάτο αποσταγμένες, ουσιώδεις πληροφορίες, επιχειρεί να δώσει μια απάντηση σε κάποια ερωτήματα, που εάν ο αναγνώστης τα πάρει πραγματικά στα σοβαρά, μάλλον θα δυσκολευτεί ο ύπνος του: πόσο Χάος έχει η Ιστορία, και τί ακριβώς σημαίνει αυτό το κρυπτικό, ανησυχητικό ρητό του Ηρακλείτου, που πίστευε πως τα πάντα ρέουν και αλλάζουν: "Σάρωμα τυχαία χυμένο ο κάλλιστος κόσμος"; 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.