"CUTE": Μια έκθεση στο Λονδίνο που εξερευνά την ακαταμάχητη άνοδο της γλυκύτητας

Απ’ τη διαχρονική Hello Kitty μέχρι τα σκοτεινά mixed-media παραμύθια, κι απ’ την οικολογία στον καπιταλισμό, το "Somerset House" του Λονδίνου διερευνά τη σύνθετη δύναμη της χαριτωμενιάς -και το πώς συνδέεται με τις σύγχρονες υπαρξιακές μας αναζητήσεις.

CUTE 'Somerset House' ©David Parry PA for Somerset House

Ήρθε η ώρα να πάρουμε τη χαριτωμενιά σοβαρά; Ναι, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του "Somerset House", του μνημειώδους νεοκλασικού συγκροτήματος στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας που ζουμάρει σταθερά σε νέες προοπτικές και προκλήσεις στη σύγχρονη κουλτούρα. Μέχρι τις 14 Απριλίου 2024, οι "Embankment Galleries" της νότιας πτέρυγας, πάνω στον Τάμεση, πλημμυρίζουν από κατακόκκινες καρδούλες, αξιολάτρευτα γατάκια, memes, βιντεοπαιχνίδια και τολμηρές Harajuku μόδες απευθείας απ’ τους δρόμους του Τόκιο, αλλά και μουσικές -απ’ τις ειρωνικές ροκιές των Babes in Toyland μέχρι τη μαξιμαλιστική Hyperpop.

CUTE
©David Parry PA for Somerset House
Έργα στην ενότητα "Hypersonic" της έκθεσης "CUTE". 

Σύμφωνα με την επιμελήτρια του "Somerset House" Claire Catterall, "η γλυκύτητα είναι αναμφισβήτητα η πιο εξέχουσα αισθητική της εποχής μας. Ωστόσο, μόλις τώρα άρχισε να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη". Διεισδύοντας σχεδόν σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, "η γλυκύτητα μάς τροφοδοτεί και μας ωθεί με τρόπους που υποδηλώνουν ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα από όσα υπονοεί το αξιολάτρευτο και φαινομενικά ακίνδυνο εξωτερικό της". Ηθικά διφορούμενη και παράδοξη, η δύναμη αυτή αψηφά τους κανόνες. "Ελπίζω ότι αυτή η έκθεση θα ενθουσιάσει και θα εκπλήξει σε ίσο βαθμό", κλείνει, "αλλά και θα δείξει ότι το χαριτωμένο μπορεί, πέρα απ’ το να μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε έναν όλο και πιο περίπλοκο κόσμο, να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας."

CUTE
©David Parry PA for Somerset House
Γυναικεία ενδυμασία της Ashley Williams.

Πάνω από 50 καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές, ανάμεσά τους οι Andy Holden, Karen Kilimnik, AYA TAKANO, Rachel Maclean -αλλά και οι Hannah Diamond, Sian Fan, Sean-Kierre Lyon κ.ά., που δημιούργησαν νέα έργα ειδικά για την έκθεση "CUTE"- σερφάρουν το πολύχρωμο φάσμα της γλυκύτητας ως σχολιασμό, αλλά και προς αναζήτηση μιας προσωπικής ταυτότητας. Οι ανθρωπόμορφες γάτες του Βρετανού εικονογράφου Λούις Γουέιν (19ος-20ός αιώνας) -που κάποιοι ίσως γνωρίζουν απ’ την πρόσφατη ταινία "Λούις Γουέιν: Ένας Ξεχωριστός Κόσμος", με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς- συναντούν τη γιαπωνέζικη κουλτούρα του "kawaii" -έντυπα, αγαλματίδια και άλλα αντικείμενα εμπνευσμένα για εκκολαπτόμενες καταναλώτριες του 1910-1950.

CUTE
©David Parry PA for Somerset House
"Hello Love" της Hattie Stewart στο "River Terrace" του "Somerset House" για τον εορτασμό της έκθεσης "CUTE". 

Πέντε ενότητες χωρίζουν θεματικά την έκθεση: Η ενότητα "Cry Baby" διερευνά την πιο ευάλωτη και τρυφερή πλευρά της γλυκύτητας, όπως εκφράζεται π.χ. στις θλιμμένες κούκλες της Susie Sad Eyes. Η "Play Together" μάς στέλνει μια ανοιχτή πρόσκληση να ξαναβρούμε τη χαμένη μας παιδικότητα, "χτίζοντας" μέσα από αναμνηστικά και παιχνίδια -βλέπε Μικρό μου Πόνι- ένα καταφύγιο απ’ τα άγχη της καθημερινότητας. Εναλλάσσοντας ρομποτικά παιχνίδια και γοτθικές λολίτες, η ενότητα "Monstrous Other", δίνει στη χαριτωμενιά πιο διαβολικές, γκροτέσκες αποχρώσεις, ενώ η "Sugar-Coated Pill" αναλύει το πώς το χαριτωμένο μπορεί εξίσου εύκολα να μετατραπεί σε μηχανή προπαγάνδας, ή μέσο εξέργερσης, παντρεύοντας προβοκατόρικα ακροδεξιούς, φαρμακοβιομηχανίες και όπλα μαζικής καταστροφής με τον ακτιβισμό πανκ αντικομφορμιστών όπως η ρωσική κολλεκτίβα Pussy Riot. Τέλος, την πιο πληθωρική, αστραφτερή και φουτουριστική πλευρά του χαριτωμένου προβάλλει η ενότητα "Ηypersonic", φέρνοντας παράλληλα στο επίκεντρο τους τρόπους με τους οποίους μας βοηθά να βρούμε νέες εκφάνσεις ανθρωπιάς σ’ έναν υπερ-συνδεδεμένο, καπιταλιστικό κόσμο.

CUTE
©Xiuching Tsay
"Drunken Gravity" της Xiuching Tsay, 2019. Με την ευγενική χορηγία της καλλιτέχνιδος.
CUTE
©Elliot Hatherley
"!step on no petS Step on no pets!" της Rachel Maclean, 2021. Με την ευγενική χορηγία της καλλιτέχνιδος και του Josh Lilley, Λονδίνο. 

Μια σειρά από εμβαθυντικές εμπειρίες δίνουν συγχρόνως στο φαινόμενο 3D διάσταση: ένα κοριτσίστικο δωμάτιο, μια ειδικά σχεδιασμένη στοά βιντεοπαιχνιδιών, αλλά και μια ντίσκο Hello Kitty για χορό υπό το ξεσηκωτικό σάουντρακ των Ντόνα Σάμερ, Ολίβια-Νιούτον Τζον και Human League. Λατρεμένο και διαχρονικό σύμβολο του cuteness, η Hello Kitty κλείνει φέτος τα 50 και το γιορτάζει μνημειωδώς στο "Somerset House". Πέρα από χορό κάτω απ’ τη λάμψη της ντισκομπάλας και σπάνια μεμοραμπίλια, το "Cute Coffee Shop by Artbox Café" θα σερβίρει, κυριολεκτικά και μεταφορικά ζαχαρένια πιάτα (αλλά και αλμυρά σνακ) διακοσμημένα με την πιο διάσημη γατούλα της ποπ κουλτούρας.

CUTE
©David Parry PA for Somerset House
Eγκατάσταση "Perfect Dream" της Ηannah Diamond.

Στην ψηφιακή πλατφόρμα iameverythingyouwantmetobe.com, οι φαν του cute εντός κι εκτός Λονδίνου θα βρουν ένα διαδραστικό εργαλείο για να δημιουργήσουν τους δικούς τους χαριτωμένους χαρακτήρες, ενώ το ντοκιμαντέρ της Yvonne Zhang "Η δύναμη της γλυκύτητας" ("The Power of Cute") διατίθεται δωρεάν στο channel.somersethouse.org.uk. Τέλος, αναγνωρίζοντας το αναπόφευκτο οverload στις αισθήσεις που προκαλεί αυτό το τσουνάμι ψηφιακής και τρισδιάστατης χαριτωμενιάς, το "Somerset House" διοργανώνει δύο χαλαρές συνεδρίες ("relaxed sessions”) ειδικά για επισκέπτες στο φάσμα του αυτισμού και την παρέα τους (16 Μαρτίου & 5 Απριλίου).

CUTE
©David Parry PA for Somerset House
Τερατόμορφη εγκατάσταση στο πλαίσιο της έκθεσης "CUTE".

Πληροφορίες:
Έως 14 Απριλίου 2024, καθημερινά εκτός Δευτέρας. Eισιτ. £18.50 (περ. 22 €), www.somersethouse.org.uk, @SomersetHouse

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
30/04/2024

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.