"Κορνήλιος Καστοριάδης: Η φιλοσοφική θεώρηση της τέχνης": Το Ίδρυμα Takis στηρίζει νέους επιστήμονες και στοχαστές

Το Ίδρυμα Takis μάς προσκαλεί στην διάλεξη για τον σημαντικότερο στοχαστή του 20ου αιώνα με ομιλητή τον διδάκτορα πολιτικής φιλοσοφίας και μεταδιδακτορικό ερευνητή στο ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου, Σωτήρη Αμάραντο.

Ίδρυμα Takis

Το Ίδρυμα Takis, στο πλαίσιο των δράσεων "Takis - Τέχνη & Επιστήμη" στηρίζει νέους επιστήμονες και στοχαστές και μάς προσκαλεί στη διάλεξη "Κορνήλιος Καστοριάδης: Η φιλοσοφική θεώρηση της τέχνης", την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, 6.30 μ.μ.. Ομιλητής είναι ο διδάκτορας πολιτικής φιλοσοφίας και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΤΞΓΜΔ του Ιονίου Πανεπιστημίου, Σωτήρης Αμάραντος.

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης ανήκει στους σημαντικότερους στοχαστές του 20ου αιώνα. Η σκέψη του μας προσφέρει, τα εργαλεία ανάλυσης για το σύνολο της κοινωνικής πραγματικότητας. Η τέχνη αποτελεί ένα από τα προνομιακά πεδία εφαρμογής της αναλυτικής του μεθόδου. Διαμέσου της θεωρίας του για το Ριζικό Φαντασιακό, ο Καστοριάδης αντιπαραθέτει την παράμετρο της δημιουργίας σε αυτήν της παραγωγής και προσεγγίζει την τέχνη ως τη "σχισμή" εκείνη, μέσα από την οποία μπορούμε τόσο ως άτομα όσο και ως κοινωνία να αποκαλύψουμε στους εαυτούς μας το χάος, την άβυσσο και το απύθμενο που ορίζουν τόσο την ψυχική μας σφαίρα όσο και την κοινωνική μας θέσμιση. Στόχος λοιπόν, της συγκεκριμένης ομιλίας αποτελεί, η κριτική παρουσίαση των εννοιών της καστοριαδικής φιλοσοφίας που μας οδηγούν από την οντολογία και τη γνωσιολογία στη διαύγαση του πεδίου της τέχνης.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Σωτήρης Αμάραντος

Ο Σωτήρης Αμάραντος γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου πανεπιστημίου. Από το ίδιο τμήμα αναγορεύτηκε διδάκτορας Πολιτικής Φιλοσοφίας. Είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπήρξε διδάσκων στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αποτελεί μέλος του διδακτικού προσωπικού των σεμιναρίων της Ακαδημίας Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας. 

Για τη διάλεξη στις 6.30 μ.μ. η είσοδος είναι ελεύθερη με κράτηση θέσης μέσω more.com

Πριν τη διάλεξη, στις 5.30 μ.μ., οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ειδική ξενάγηση για τον διεθνή γλύπτη Takis, το έργο του και το Ίδρυμά του. Κόστος ξενάγησης 8€ το άτομο με κράτηση θέσης μέσω more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.