Η επιμελήτρια Ηλιάνα Φωκιανάκη διευθύντρια της Kunsthalle Bern στην Ελβετία

Η ιδρύτρια του State of Concept Athens αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Kunsthalle Bern φιλοδοξώντας να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που εμπνέεται από την οικολογική θεωρία.

Ηλιάνα Φωκιανάκη © Panos Davios, 2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Kunsthalle Bern ανακοινώνει την Ηλιάνα Φωκιανάκη ως τη νέα διευθύντρια του μουσείου με έδρα τη Βέρνη της Ελβετίας. Η Φωκιανάκη, με πολύχρονη εμπειρία ως επιμελήτρια, συγγραφέας, θεωρητικός και ιδρύτρια του State of Concept, του ανεξάρτητου ιδρύματος τέχνης στην Αθήνα, θα ξεκινήσει τη θητεία της την άνοιξη του 2024 αντικαθιστώντας την Kabelo Malatsie.

Η Ηλιάνα Φωκιανάκη δήλωσε "ενθουσιασμένη που επιλέχθηκα να ηγούμαι της Kunsthalle Bern και να οραματιστώ τον ρόλο της στην προώθηση αλλαγών γύρω από το τι σημαίνει "θεσμός" στις σύγχρονες οικολογικές, κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις που βιώνει η κοινωνία μας"

Η επιτροπή επιλογής εντυπωσιάστηκε από την επιμελητική τεχνογνωσία της Φωκιανάκη και την αυτο-στοχαστική, πολυεπιστημονική προσέγγισή της στη σύγχρονη καλλιτεχνική και επιμελητική πρακτική και λόγο. Η πρότασή της για ένα πολυετές πρόγραμμα που εμπνέεται από την οικολογική θεωρία, με την ενεργή συμμετοχή καλλιτεχνών, των συνεργατών της γκαλερί, του ευρύτερου κοινού, διάφορων ενδιαφερόμενων κατοίκων και κοινοτήτων στην πόλη της Βέρνης και όχι μόνο, ήταν η πιο κατάλληλη. Η επιτροπή επίσης δήλωσε ότι η Ηλιάνα Φωκιανάκη "έχει την πρακτική εμπειρία, το δίκτυο και την κριτική επίγνωση για να φέρει μια επιμελητική και διαχειριστική προσέγγιση στην Kunsthalle Bern, η οποία ενημερώνεται και τρέφεται από τη μακροχρόνια πρακτική της, τη δέσμευση και το οργανωτικό της έργο".

Διαβάστε Επίσης

Η iLiana Φωκιανάκη είναι επιμελήτρια, θεωρητικός και εκπαιδευτικός. Έχει ένα εντυπωσιακό ρεκόρ ομαδικών και ατομικών εκθέσεων και ερευνητικών έργων σε ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Ως διευθύντρια του State of Concept, συνέβαλε στη διαμόρφωση του τοπίου της καλλιτεχνικής σκηνής της Αθήνας, φέρνοντας στην πόλη εκθέσεις καλλιτεχνών όπως οι Forensic Architecture, Kader Attia, Kapwani Kiwanga, Trinh T. Minh-ha, Laure Prouvost, Sanja Iveković κ.α. Είναι η ιδρύτρια της ερευνητικής πλατφόρμας "The Bureau of Care" (2020) που ασχολείται με θέματα γύρω από την πολιτική και την ηθική της φροντίδας. Έχει επιμεληθεί εκθέσεις για διεθνή ιδρύματα όπως το Museo Reina Sofia Madrid, το e-flux New York, το Kunstinstituut Melly κ.α. και έχει παρουσιάσει δημόσια προγράμματα για το Vera List Center for Art and Politics New York a.o. Έχει διδάξει σε ακαδημίες, ανεξάρτητους χώρους, μουσεία και ιδρύματα παγκοσμίως και δημοσιεύει τακτικά σε περιοδικά όπως το e-flux και το Frieze.

Η θητεία της Φωκιανάκη ακολουθεί εκείνη της Kabelo Malatsie. Η επιμελητική πρακτική της Malatsie αμφισβήτησε τη σταθερότητα των ιεραρχικών και έγκυρων προσεγγίσεων στην καλλιτεχνική και θεσμική πρακτική, προσκαλώντας μια σειρά καλλιτεχνικών επαγγελματιών να δημιουργήσουν κινούμενες βιωματικές και χωρικές εγκαταστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η Malatsie αμφισβήτησε τις ιστορικές και σύγχρονες έννοιες της τέχνης και διοργάνωσε καλλιτεχνικά πρότζεκτ ως σταθερές κατηγορίες, μέσω μιας σειράς ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στις οποίες συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Ivana Franke, Rahima Gambo, Simnikiwe Buhlungu, Lantian Xie, Jackie Karuti, Nolan. Oswald Dennis, Tabita Rezaire και Bogosi Sekhukhuni. Συγκεκριμένα, το επιμελητικό ερευνητικό έργο με τίτλο "7 Winds" διεξήχθη παράλληλα με τις ατομικές εκθέσεις για δεκατέσσερις μήνες, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων, έργων ήχου και ερμηνείας που επιμελήθηκαν οι Malatsie, Julia Künzi και Camilla Paolino.

Η τελευταία έκθεση της Malatsie στην Kunsthalle Bern θα ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου 2024.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.

Ανακαλύψτε βιβλία για κάθε ηλικία από τις εκδόσεις Κέδρος

Ελληνική πεζογραφία και βιβλία για νέους και παιδιά ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.

Οι εκθέσεις που αξίζει να επισκεφθείς τη Μεγάλη Εβδομάδα

Όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζουν μια τελευταία βόλτα στα μουσεία και τις γκαλερί της Αθήνας, πριν τις πασχαλινές αργίες.