Ένας αντιρατσιστικός ύμνος εμπνέει τους The Callas για τη νέα τους έκθεση

Το πρότζεκτ «Strange Fruits» δανείζεται τον τίτλο του από το μνημειώδες τραγούδι της Billie Holiday και αναδεικνύει τις ποικιλόμορφες εικαστικές πρακτικές του ντουέτου Λάκη και Άρη Ιωνά.

The Callas Strange Fruits

Η γκαλερί Dio Horia παρουσιάζει "Strange Fruits" [Παράξενα Φρούτα], μια έκθεση των The Callas (Λάκης & Άρης Ιωνάς), στο ντεμπούτο της εκπροσώπησής τους από τη γκαλερί. Το "Strange Fruits" έρχεται λίγο μετά τη μνημειώδη μουσειακή έκθεσή τους την προηγούμενη σεζόν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι Έλληνες πρωτοπόροι του DIY The Callas, που αποτελούνται από τους αδελφούς Λάκη και Άρη Ιωνά, μαζί με τους φίλους/συγγενείς/συνεργάτες τους, δραστηριοποιούνται από το 2002 ως μια άτυπη καλλιτεχνική συλλογικότητα που είναι αφιερωμένη στη δημιουργία έργων τέχνης, κινηματογράφου και μουσικής. Οι θεματικές στις οποίες εστιάζουν περιστρέφονται γύρω από τον αστικό συμβολισμό, τα συλλογικά αρχέτυπα και τις δημιουργικές δυνατότητες που ενυπάρχουν στον πειραματισμό, εμποτισμένα όλα με άφθονες εξωτερικές αναφορές – από στίχους τραγουδιών και λογοτεχνία μέχρι εικαστικές περιπλανήσεις στον χρόνο.

The Callas Strange Fruits
The Callas (Lakis & Aris Ionas) "Under the rainbow" 2023. Embroidered tapestry 170x120 cm

Το "Strange Fruits" (όπου ο τίτλος μνημονεύει τον αντιρατσιστικό ύμνο "Strange Fruit" της Billie Holiday – ως γνωστό, στα δέντρα του νότου κρέμονται παράξενα φρούτα) αναδεικνύει τις ποικιλόμορφες εικαστικές πρακτικές του ντουέτου, οι οποίες συνδυάζουν τα πεδία της ζωγραφικής, της γλυπτικής και του κεντητού ταπισερί. 

Νυχτερινοί πίνακες με ακρυλικά και σπρέι καλωσορίζουν τους θεατές στο πεζοδρόμιο, με τις μορφές και τα χρώματα να αναμιγνύονται σε μια ιδιόμορφη αλληλεπίδραση κεντρικών σημείων, σε συναισθηματικές γεωμετρικές συνθέσεις, που μαρτυρούν τον αστικό πολιτισμό, στην πιο περίπλοκη και μυσταγωγική πτυχή του. Στο ίδιο πνεύμα, ο χώρος της γκαλερί είναι γεμάτος λουλούδια σε σκούρα φόντα. Ένα ανεπαίσθητο memento mori, μια πολύ διακριτική υπόμνηση θνητότητας, με το άρωμα των λουλουδιών να θυμίζει σκηνές από το πιο κοντινό ή το πιο μακρινό παρελθόν, καθώς μια παλέτα νέον και οι νεκρές φύσεις του Μανέ συναντούν τα πιο σκοτεινά οράματα των Ισπανών μεγάλων δασκάλων. Δίνοντας χρόνο στον θεατή να αφομοιώσει ένα οικείο περιβάλλον, σαν να ‘ναι μέσα από μισάνοιχτα παράθυρα, στη μέση του δωματίου στέκει μια μεγαλοπρεπής στήλη, κατασκευασμένη από παλιά μάρμαρα πεζοδρομίου της Αθήνας.

Τέλος, στο υπόγειο (παράρτημα) της γκαλερί, οι Callas παραδίδουν μια παραδοσιακή/ουτοπική εγκατάσταση με χρώματα νέον, σε άμεση αντίθεση προς τις πιο σκούρες αποχρώσεις του επάνω ορόφου. Εδώ, οι χαρακτηριστικές χειροποίητες ταπισερί των Callas, σχεδιασμένες από τους ίδιους και φιλοτεχνημένες από την αγαπημένη τους μητέρα και την αγαπημένη τους θεία, οι οποίες κατάγονται από ένα ελληνικό αγροτικό χωριό, φαντάζουν να ανοίγουν ιδιωτικά αλλά και τολμηρά τον δρόμο προς τις παράξενες εποχές που έρχονται.

The Callas Strange Fruits
The Callas (Lakis & Aris Ionas) "How Soon is Now" 2023. Acrylics, spray colors on canvas 190x135 cm

Ή, με τα λόγια των ίδιων των Callas: "Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς να το εκφράσουμε. Λουλούδια & Μάρμαρα & Κεντηματισμός. Ακούγεται σαν στίχος της Emily Dickinson ή σαν ποίημα-ως-χάπι της Gertrude Stein ή σαν οδηγίες ηχογράφησης του Sun Ra. Είναι σαν να ξαποσταίνεις στη σκιά ενός Κυπαρισσιού, πλάι σε ένα Psychladic* ηλιοβασίλεμα, προσπαθώντας να πιάσεις μέλι στη χούφτα σου. Cut. Ένα καθιστικό του Raymond Carver, ένα τραπέζι, ένα παράθυρο στην πλάτη του, ένα βάζο με λουλούδια, ίσως. Το ξέρατε πως ο Θάνατος και τα Όνειρα ήταν αδέρφια; Και η Νύχτα ήταν η μητέρα τους; Συγγνώμη, μια παύση, πόσες καρτέλες έχετε ανοιχτές αυτή τη στιγμή στον υπολογιστή σας; Η "επίδραση του μπισκότου μαντλέν" του Προυστ ανακαλεί τον Μανέ, τον Ελ Γκρέκο, μια θολή αφίσα Morandi στον τοίχο και ένα ξημέρωμα Coke Zero. Μισoνύχτα Mulholland Drive, ένα πολύχρωμο υπόγειο-bubble-bunker αλλά χωρίς παράθυρο, και δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις από πού έρχεται το φως. Δεν ξέρουμε κι αν σε νοιάζει στ’ αλήθεια. Κλείνοντας, θα θέλαμε να ξέρετε ότι πάντα κουβαλάμε ένα βιβλίο της Sylvia Plath στην τσέπη μας, ως αποτροπαϊκό όπλο, ως ένα τρυφερό "άντε γαμήσου” στην "παντοτινότητα”".

The Callas Strange Fruits
The Callas (Lakis & Aris Ionas) "Suddenly last summer" 2023. Acrylics, spray colors on canvas 190x135 cm

Οι The Callas ζουν και εργάζονται στην Αθήνα. Αμφότεροι ολοκλήρωσαν μεταπτυχιακό (MA) στις Καλές Τέχνες στο Chelsea College of Art & Design του Λονδίνου το 2001. Εκθέσεις έργων τους έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στους εξής χώρους και φορείς: New Museum (Νέα Υόρκη), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Αθήνα), Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ (Αθήνα), Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα), Documenta 14 (Αθήνα), Palais de Tokyo (Παρίσι), Family Business (Νέα Υόρκη), Μπιενάλε της Αθήνας, Andreas Melas Projects (Αθήνα), State of Concept (Αθήνα), The Breeder (Αθήνα), Kustera Projects (Νέα Υόρκη), Atopos CVC (Αθήνα), Yinka Shonibare Space (Λονδίνο). Έχουν συνεργαστεί με τους Lee Ranaldo (Sonic Youth) και Jim Sclavunos (Nick Cave and the Bad Seeds) σε μουσικά άλμπουμ και ζωντανές εμφανίσεις. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία τους, LUSTLANDS (Haos Film), έκανε πρεμιέρα στο 7ο Athens Avant-Garde Film Festival, ενώ η δεύτερη ταινία τους, The Great Eastern, γυρίστηκε στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Ύδρας, έκανε το ντεμπούτο της στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και αργότερα προβλήθηκε στην Documenta 14. Η τρίτη ταινία τους, "SICK", έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι Callas έχουν πραγματοποιήσει ζωντανές εμφανίσεις σε καταξιωμένα φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων: Liverpool Psychedelic Festival στο Λίβερπουλ, The Great Escape Festival στο Μπράιτον, Reeperbahn Festival στο Αμβούργο, Indietracks Festival στο Ντέρμπι και Festival Indigènes στη Νάντη. Έχουν μοιραστεί τη σκηνή με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι Thurston Moore, The Brian Jonestown Massacre, Ty Segall και Grinderman. Το στούντιό τους με το όνομα Velvet Room είναι ένας από τους πιο δραστήριους DIY πολιτιστικούς χώρους/συλλογικότητες στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Εγκαίνια: 1/11 (7-9.30 μ.μ., Περφόρμανς στις 8.30 μ.μ.)

Info: Dio Horia Ακρόπολη | 1/11/23-6/1/24 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Dio Horia Ακρόπολη

Λεμπέση 5-7 & Πορίνου 16, Ακρόπολη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.