Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (16-22/10)

Η Emily Dickinson εμπνέει μια σύγχρονη δημιουργό, τρεις καλλιτέχνες αναπτύσσουν μια «Γλώσσα Μυστική» και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Άρτεμις Ποταμιάνου

I want to be the Hero of my story

Στην πρώτη ατομική της έκθεση, η Άρτεμις Ποταμιάνου παρουσιάζει πέντε in situ εγκαταστάσεις, συνθέτοντας ένα πολυεπίπεδο αφήγημα για τη γυναικεία συνθήκη. Έμπνευση αποτέλεσαν τα ποιήματα της Emily Dickinson, τα οποία η καλλιτέχνιδα χρησιμοποιεί για να διερευνήσει θεματικές όπως τη διαχείριση των φόβων, τη διεκδίκηση ταυτότητας, τη μοναξιά της εικαστικής δημιουργίας αλλά και την αμφισβήτηση της τελευταίας.

Εγκαίνια: 20/10 (7μμ.) 

Info: Enia Gallery | 20/10/23-16/3/24 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 12-8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Γλώσσα Μυστική

Γλώσσα Μυστική
© Σωτήρης Σόρογκας
Σ. Σόρογκας, Παλιό Μηχάνημα (2023), 70 Χ 100

Έργα των καλλιτεχνών Κώστα Βαρώτσου, Κώστα Πανιάρα και Σωτήρη Σόρογκα παρουσιάζονται σε έναν απρόβλεπτο διάλογο, μέσα από τον οποίο αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κάθε δημιουργού και πώς οι πρακτικές τους συμπληρώνουν η μία την άλλη.

Εγκαίνια: 20/10 (7.30 μ.μ.)

Info: Sianti |  20/10 – 18/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ.: 10 π.μ.- 3 μ.μ., Σάβ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Visual Arts Initiator III – Αλλά μην το πεις σε κανέναν

Visual Arts Initiator III Αλλά μην το πεις σε κανέναν
© John Kouskoutis

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας "Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III – Αλλά μην το πεις σε κανέναν" του θεσμού 2023 Ελευσίς, πέντε ανερχόμενοι καλλιτέχνες και πέντε διεθνείς προσκεκλημένοι δημιουργοί συνθέτουν μια ζωντανή επιτελεστική εγκατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Αφετηρία για τα έργα τους τα περιβόητα ελευσίνια μυστήρια, τα οποία οι καλλιτέχνες μελέτησαν, εμπνεύστηκαν ο ένας από τον άλλον και δημιούργησαν δέκα πρωτότυπα πρότζεκτ που αφορούν τη μύηση και τη μυστικότητα, τον θάνατο και την απώλεια.

Info: Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας | 21 και 22/10 | Ώρες λειτουργίας: 8 π.μ. - 3 μ.μ. Είσοδος: €6
*Για τη συμμετοχή στην πομπή, απαραίτητη η προκράτηση θέσης ΕΔΩ.

Far East

Πολύβιος Ανεμογιάννης

Ο Πολύβιος Ανεμογιάννης κάνει ένα οδοιπορικό στις λαϊκές γειτονιές του ανατολικού Παρισιού που οι εκατομμύρια επισκέπτες της "Πόλης του Φωτός" δεν βλέπουν ποτέ. Στις φωτογραφίες του, αστικά τοπία και πορτραίτα κατοίκων αποτυπώνουν τις ριζικές κοινωνικές αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια σε αυτές τις περιοχές, λόγω του αστικού εξευγενισμού.

Εγκαίνια: 19/10 (6 μ.μ.) 

Info: 1927 Art Space | 19-23/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Πεμ., Παρ.: 6-9 μ.μ, Σαβ., Κυρ.: 4-8.μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

The Same Air

The Same Air 4 (2023) acrylic on canvas 81 x 71 cm
The Same Air 4 (2023), acrylic on canvas 81 x 71 cm

Ο Daniel Sturgis στήνει έναν ανοιχτό δημοκρατικό χώρο που ενώνει ψηφιακό και αναλογικό κόσμο. Σχεδιασμένα με γραφίτη και ζωγραφισμένα στο χέρι με ακρυλικό χρώμα, τα έργα του παραπέμπουν στη μοντέρνα αφηρημένη ζωγραφική και ταλαντεύονται μεταξύ του συνειδητού και του διαισθητικού, του αυστηρού και του αναζωογονητικού, του τακτοποιημένου και του ατίθασου.

Εγκαίνια: 19/10 (6-9 μ.μ.)

Info: Crux | 19/10-25/11 | Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη- Παρασκευή 5 μ.μ.-9 μ.μ. και Σάββατο 1 μ.μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πολύβιος Ανεμογιάννης. Far East

  • Φωτογραφία

Ένα οδοιπορικό στις λαϊκές γειτονιές του ανατολικού Παρισιού που οι εκατομμύρια επισκέπτες της "Πόλης του Φωτός" δεν βλέπουν ποτέ. Αστικά τοπία και πορτραίτα των κατοίκων εναλλάσσονται, αποτυπώνοντας φωτογραφικά τις ριζικές κοινωνικές αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια σε αυτές τις περιοχές και την περιθωριοποίηση των κατοίκων που ζουν σε αυτές.

Άρτεμις Ποταμιάνου. I want to be the Hero of my story

  • Εγκαταστάσεις

Στην πρώτη ατομική της έκθεση, η Ποταμιάνου παρουσιάζει πέντε in situ εγκαταστάσεις συνθέτοντας ένα πολυεπίπεδο αφήγημα για τη γυναικεία συνθήκη, συνέχεια της προβληματικής της προηγούμενης της ατομικής έκθεσης "Your history, it’s not my story". Η εισαγωγή στην έκθεση γίνεται με το "Which side you are on? Fences", ένα αφιερώμα στην Emily Dickinson. Η Ποταμιάνου χρησιμοποιεί στίχους από ποιήματα της Dickinson για να επιστρέψει στη διαλεκτική της διαχείρισης των φόβων, της διεκδίκησης ταυτότητας, της μοναξιάς της εικαστικής δημιουργίας και την αμφισβήτησή της. Η λογοτεχνική ανάλυση των ποιημάτων δεν είναι το ζητούμενο στην έρευνά της. Η δουλειά της Dickinson χρησιμοποιείται αρχικά για την αξία που έχει ως βιωματική εμπειρία από την εικαστικό και στη συνέχεια ως μηχανισμός εικαστικής αυτογνωσίας.

Daniel Sturgis. The Same Air

  • Ζωγραφική

Σχεδιασμένα με γραφίτη και ζωγραφισμένα στο χέρι με ακρυλικό χρώμα, τα σχολαστικά επεξεργασμένα έργα του Sturgis δημιουργούν έναν ανοιχτό δημοκρατικό χώρο, όπου οι αναφορές από τον αναλογικό και τον ψηφιακό κόσμο μοιάζουν να συνυπάρχουν. Τα έργα του παραπέμπουν στην μοντέρνα αφηρημένη ζωγραφική και συνδυάζουν αυστηρές γεωμετρίες με μια ζωηρή χρωματική παλέτα, ενώ βρίσκονται μεταξύ του συνειδητού και του διαισθητικού, του αυστηρού και του αναζωογονητικού, του τακτοποιημένου και του ατίθασου.

Γλώσσα Μυστική

  • Μεικτά Μέσα

Οι τρεις καλλιτέχνες Κώστας Βαρώτσος, Κώστας Πανιάρας και Σωτήρης Σόρογκας παρουσιάζονται σε έναν απρόβλεπτο, όμως ουσιαστικό διάλογο: Ο αείμνηστος Κώστας Πανιάρας με την ηφαιστειακή χρωματικά και εκρηκτική κινητικά ζωγραφική του, ο λυρικός της οπτικής ανάμνησης και της σιωπηλής υποβολής των εικόνων, Σωτήρης Σόρογκας και, τέλος, ο Κώστας Βαρώτσος, ένας δημιουργός που συνδυάζει στις γλυπτικές του μορφές την τεχνολογία και την ποιητική αύρα των πραγμάτων, των διαφορετικών υλικών, την διαφάνεια αλλά και συγχρόνως την δυναμική επιβολή που μπορεί να διακρίνει μία γλυπτική κατασκευή.

Visual Arts Initiator III – Αλλά μην το πεις σε κανέναν

  • Εγκαταστάσεις

Πέντε ανερχόμενοι καλλιτέχνες, οι οποίοι επιλέχθηκαν έπειτα από ανοιχτή πρόσκληση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας "Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III – Αλλά μην το πεις σε κανέναν", και πέντε διεθνείς προσκεκλημένοι δημιουργοί εμπνεύστηκαν από τα ελευσίνια μυστήρια, αφουγκράστηκαν την πόλη και τα ερεθίσματά της, μυήθηκαν ο ένας από τον άλλον, πειραματίστηκαν και παρουσιάζουν δέκα πρωτότυπα έργα σε συνδιαλλαγή μεταξύ τους, υπό την καθοδήγηση της διεθνώς αναγνωρισμένης επιμελήτριας Joanna Warsza. Με αφετηρία τις εικασίες γύρω από τις ιδιαίτερες παγανιστικές τελετουργίες των Ελευσινίων Μυστηρίων, τόσο το πρόγραμμα φιλοξενίας όσο και η έκθεση που προκύπτει απ’ αυτό επιζητούν μια επανερμηνεία της σημερινής σημασίας εννοιών, όπως η μύηση και η μυστικότητα, επεκτείνοντάς τις προς διάφορες κατευθύνσεις σε κοινωνικό, πολιτικό, ποιητικό επίπεδο. Τα έργα ανοίγουν πιθανές αναγνώσεις για τον θάνατο και την απώλεια, ενώ αφουγκράζονται έννοιες αποκατάστασης της γνώσης, σύνδεσης με τον πλανήτη, ανάγκες υπέρβασης κάθε είδους φόβου και οικοδόμησης ελπίδας για μια πιθανή μεταθανάτια ζωή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.