"Gomenaki" τι κάνεις Σαββατοκύριακο στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης;

Το πόσο ωραία είναι τα Σαββατοκύριακα που έχει εκδηλώσεις στο ΕΜΣΤ ξαναθυμηθήκαμε στο πλαίσιο του φεστιβάλ για το κλείσιμο της έκθεσης “Modern Love: Αγάπη στα Χρόνια της Ψυχρής Οικειότητας” που πλησιάζει (μέχρι 5/11).

ΕΜΣΤ Φεστιβάλ Modern Love

Το καλοστημένο πρόγραμμα των ομιλιών και performances του φεστιβάλ για το κλείσιμο της έκθεσης "Modern Love: Αγάπη στα Χρόνια της Ψυχρής Οικειότητας" που έγινε το Παρασκευοσαββατοκύριακο 29/9-1/10 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με ελεύθερη είσοδο, πρόσθεσε για μια ακόμη φορά σημαντικό περιεχόμενο στην ίδια την έκθεση και πέρα από αυτή καταφέρνοντας να μας κρατήσει εντός του μουσείου μεγάλο μέρος του Σαββατοκύριακου. Highlight η lecture-performance "Senhora" της Natalie Dixon που με αφορμή την προσωπική ιστορία της γνωριμίας της γιαγιάς και του παππού της καλλιτέχνιδας-ερευνήτριας στη μεταπολεμική Πορτογαλία επιχείρησε μια διεισδυτική και συν-αισθηματική ταυτόχρονα κατάδυση στην ιστορία της χώρας της με επίκεντρο τη θέση των γυναικών, την ψυχική υγεία, το burnout και τον έρωτα. 

Φεστιβάλ Modern Love, ΕΜΣΤ
"Senhora" , lecture performance της Natalie Dixon


Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε και το κομμάτι για το queer τραύμα με επίκεντρο την ομιλία της συγγραφέα, δημοσιογράφου και κινηματογραφίστριας Juliet Jacques για τον "Αντίκτυπο της Κρίσης του HIV/AIDS στις Τέχνες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική" και την παρέμβαση του Δημήτρη Παπανικολάου για την ορατότητα της γκέι σκηνής στην Ελλάδα και τη σχέση της με το AIDS ("η πρώτη φορά που ακούσαμε τη λέξη γκέι στην τηλεόραση και νιώσαμε ότι εκπροσωπούμαστε ήταν σε μια συζήτηση για το AIDS”), θέτοντας το ερώτημα του πώς αρχειοθετείται η σιωπή και τα κενά, με αφορμή και τη δουλειά που γίνεται στο πολιτικό αρχείο για το HIV/AIDS σε συνεργασία με τη Θετική Φωνή.

Φεστιβάλ Modern Love, ΕΜΣΤ

Η queer επιθυμία για ιστορία, συνοψίζει σύμφωνα με τον σύμβουλο εκδόσεων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) Θεόφιλο Τραμπούλη, με αναφορά στην εναρκτήρια πρόταση ενός από τα κείμενα του νέου διαδικτυακού περιοδικού του μουσείου "Το Χταπόδι”, αυτό που προσπαθούν να κάνουν με το περιοδικό, το οποίο αναμένουμε με ενδιαφέρον μες στις επόμενες εβδομάδες. Ελπίζουμε να έχει όντως το χαρακτηριστικό της ευελιξίας και να υποστηρίξει νέες κριτικές φωνές σε τοπικό, όπως αναφέρθηκε, αλλά και διεθνές επίπεδο, παρόλη τη θεματική λογική που ακολουθεί το πρόγραμμα του μουσείου και το ότι θα κυκλοφορεί μόλις δυο φορές το χρόνο. 

Φεστιβάλ Modern Love, ΕΜΣΤ
Perfomance της Έρικας Σκούρτη "Utter Voice”

Από το Q & A με τον Johan Grimonprez, ένα είδους αναστοχασμό της παλιότερης ταινίας του "Every Day Words Disappear” και των θεωριών περί πολιτικής, αγάπης και κοινών που πλαισίωναν τη δημιουργία της επτά χρόνια πριν, μέχρι την perfomance της Έρικας Σκούρτη "Utter Voice” από την οποία κρατάμε κυρίως τον πειραματισμό με τα ά-λογα στοιχεία του λόγου και την αυτόματη γραφή στη αρχή και το τέλος της, κι από την παρουσία της επιμελήτριας Nóra Ó Murchú, καλλιτεχνικής διευθύντρια της Transmediale στο Βερολίνο, στο πλαίσιο του νέου αξιοσημείωτου προγράμματος επισκεπτών/τριών επιμελητών/τριών από το εξωτερικό για να γνωρίσουν τη δουλειά εικαστικών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ως το μουσικό διάλειμμα (το να παίξει το "Gomenaki” των S.W.I.M. στο μουσείο έχει τη σημασία του) το διήμερο είχε κάτι για το καθένα.

Η παρουσία πολύ νέου, ηλικιακά αλλά και κόσμου που δεν συμπεριλαμβάνεται στους συνήθεις υπόπτους του κοινού της σύγχρονης τέχνης είναι πάντα αισιόδοξη και δείχνει ότι το μουσείο κάτι κάνει καλά. Οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν με την έκθεση "Modern Love" να έχει δεχθεί πάνω από 100.000 επισκέπτες σε 9 μήνες και του "Ιάννη Ξενάκη" 40.000 επισκέπτες σε 3 μήνες, όταν τη σεζόν 2017-18 για παράδειγμα, το ΕΜΣΤ είχε συνολικά 29.232 επισκέπτες. Στον έναν λοιπόν και κάτι χρόνο που τρέχει το πρόγραμμά του υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Γρέγου τουλάχιστον όσον αφορά την αποστολή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ως φορέα γνώσης και την εξωστρέφειά του έχουν γίνει σημαντικά βήματα.   

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Modern Love. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας

  • Μεικτά Μέσα

Μια ομαδική έκθεση που εξερευνά την «H αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας». Η ψηφιακή τεχνολογία και το διαδίκτυο απασχολούν εδώ τους καλλιτέχνες: η επιρροή τους στις σύγχρονες κοινωνίες, η σχέση τους με τον εργασιακό τομέα, το σώμα και το λόγο. Ο υπότιτλός της έκθεσης είναι δανεισμένος από το βιβλίο της Eva Illouz, «Cold Intimacies: The Making of Emotional Capitalism», που αναλύει πώς οι σύγχρονες στενές, οικείες σχέσεις καθορίζονται όλο και περισσότερο από οικονομικά και πολιτικά μοντέλα διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Αναστασία Καβαδά βρήκε στην τέχνη και στο "ΛΑΛΑ" τα εργαλεία για να αναστοχαστεί και να μοιραστεί το τραύμα της α-γονιμότητας και της εξωσωματικής

Λίγο πριν τη γιορτή της μητέρας, μπαίνοντας στο ροζ υπνοδωμάτιο - "μηχανή αναγέννησης" που έχει δημιουργήσει η ακαδημαϊκός στον DIY χώρο τέχνης και ενδυνάμωσης ΛΑΛΑ, παίρνουμε λίγο χρόνο να αναστοχαστούμε πάνω στο αποσιωπημένο τραύμα της εξωσωματικής και τη θεραπεία μέσω της τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
11/05/2024

"Σκιές Φωτιάς": Ο Ανδρέας Νικολαΐδης μάς προσκαλεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και αναμνήσεων

Δαμάζοντας τη φωτιά ως υλικό, οι δημιουργίες του απηχούν την εμπειρία της μετάβασης.

Τα highlights του 20ου Athens Digital Arts Festival

Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ης επετειακής του διοργάνωσης και υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς.

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Μια σειρά δράσεων διοργανώνει για τους επισκέπτες του το γνωστότερο μουσείο της πόλης, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

"Comics στο Υδαταέριο": Η μαγεία της τέχνης των comics και η βιομηχανική κληρονομιά στην Τεχνόπολη

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Ψηφιακό Μουσείο Comics συμπράττουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ Comicdom CON Athens.

Δέκα ερωτήσεις στον Αργύρη Καστανιώτη

Ο Αργύρης Καστανιώτης, στο τιμόνι ενός από τους παλαιότερους και σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του, οραματιζόμενος ένα καλύτερο μέλλον για το βιβλίο, τη φιλαναγνωσία, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις εκθέσεις του

Το μουσείο ανοίγει τις πόρτες του για τη τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων χωρίς εισιτήριο, με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους.