"Οι καστανοκόκκινοι βράχοι": Έκθεση φωτογραφίας του Clement Chapillon στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Ο καλλιτέχνης διερευνά, στο νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου, την έννοια της απομόνωσης, τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε νοητικό επίπεδο.

Οι καστανοκόκκινοι βράχοι

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Institut français (Παρίσι), παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Clément Chapillon, με τίτλο "Οι καστανοκόκκινοι βράχοι" ("Les Rochers Fauves") από 10 Οκτωβρίου. Ένα ταξίδι στην καρδιά της Αμοργού, μια πρόσκληση στην ανακάλυψη ενός τόπου ακατέργαστου, όπου η ιστορία, η γεωγραφία και η φαντασία διαπλέκονται, συνθέτοντας ένα μαγευτικό οπτικό σύνολο. Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο Clément Chapillon θα ξεναγήσει τους επισκέπτες στα έργα του.

"Στην αφετηρία της ιστορίας των καστανοκόκκινων βράχων βρίσκεται καταρχάς ο προβληματισμός γύρω από την έννοια της απομόνωσης σε ένα νησί", εξηγεί ο Clément Chapillon. Μέσα από αυτή τη σειρά φωτογραφιών, ο καλλιτέχνης διερευνά, στο νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου, την έννοια της απομόνωσης, τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε νοητικό επίπεδο. Εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο ο χρόνος, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι πεποιθήσεις και το φανταστικό διαμορφώνονται σε ένα πεπερασμένο περιβάλλον που περιστοιχίζεται από το άπειρο. Εδώ και είκοσι χρόνια, ο Clément Chapillon επισκέπτεται τακτικά την Αμοργό, ένα νησί που βρίσκεται στην καρδιά του αρχιπελάγους των Κυκλάδων.

Οι καστανοκόκκινοι βράχοι

"Στην Αμοργό, νιώθουμε απομακρυσμένοι, απομονωμένοι, γεγονός που δημιουργεί έναν άλλο ψυχικό χώρο στα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας", εκμυστηρεύεται ο Clément Chapillon. Μέσα από το φακό μίας Plaubel Makina 67 (τηλεμετρική μεσαίου φορμά κάμερα), δημιουργεί ένα οπτικό αφήγημα, μεταξύ ντοκιμαντέρ και ποιητικής μεταφοράς, που ερευνά τα αντιφατικά συναισθήματα που προκαλεί η απομόνωση μιας βραχώδους, άνυδρης και άγριας περιοχής.

Οι καστανοκόκκινοι βράχοι

Το έργο "Οι καστανοκόκκινοι βράχοι" υλοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2018, με την υποστήριξη της Fondation des Treilles. Η παραγωγή της σειράς φωτογραφιών απαίτησε δύο χρόνια εργασίας και πέντε επισκέψεις στο νησί της Αμοργού. Ο τίτλος του έργου προέρχεται από ένα απόσπασμα του βιβλίου "La Grèce d’aujourd’hui", του Γάλλου αρχαιολόγου και συγγραφέα Gaston Deschamps, γραμμένο το 1892 και αφιερωμένο εν μέρει στην Αμοργό.

Οι καστανοκόκκινοι βράχοι

Ο Gaston Deschamps περιγράφει με λυρικό και παλαιομοδίτικο ύφος, τα τοπία, τη ζωή των κατοίκων, τα τοπικά έθιμα, αλλά και την προσωπική του εργασία και τα συναισθήματα που βιώνει στο νησί. Το κείμενο ενέπνευσε τον Clément Chapillon, ο οποίος χρησιμοποίησε αποσπάσματα για να δημιουργήσει ένα είδος μικρών ποιημάτων που κάνουν αντήχηση με τις εικόνες, αναπαράγοντας με αυτό τον τρόπο την αίσθηση του νησιού.

Οι αφηγήσεις του, μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, εμπνέονται από σύγχρονες μαρτυρίες αλλά και από κείμενα και τεκμήρια του παρελθόντος που διαμορφώνουν τόσο το γεωγραφικό, όσο και το νοητικό περιβάλλον εντός τόπου.

Το πρώτο του ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, με τίτλο "Promise me a Land", ήταν μία αναζήτηση γύρω από την έννοια της "γης της επαγγελίας" στο Ισραήλ/Παλαιστίνη. Με το νέο του έργο, ο Clément Chapillon εξερευνά το νησιωτικό στοιχείο αποτυπώνοντας τη δυαδικότητα, την απομόνωση και τη μνήμη ενός αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Ο Clément Chapillon είναι επίσης συνιδρυτής του στούντιο παραγωγής ντοκιμαντέρ Unforeseen.

Εγκαίνια: 10/10 (7 μ.μ.)

Info: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος | 10/10-2/11 | Ώρες λειτουργίας: Δευ.-Παρ.: 8 π.μ.-8 μ.μ., Σαβ.: 9 π.μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.