Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (18-24/9)

Έργα της Helen Marden για πρώτη φορά στην Αθήνα, επαναπροσδιορισμοί της βιομηχανικής ιστορίας και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Helen Marden Agape

Agape/Αγάπη

Η πρώτη ατομική έκθεση της Helen Marden στην Αθήνα, συζύγου του γνωστού φιλέλληνα Brice Marden, παρουσιάζει στο κοινό πρώιμα έργα που δημιούργησε η ίδια στην Ύδρα, καθώς και μια σειρά έργων που μαρτυρούν την αγάπη της για την κίνηση και το χρώμα. Οι πίνακες της Marden αναδεικνύουν τη σχέση που έχει αναπτύξει η καλλιτέχνιδα με τη σύγχρονη αφαίρεση, τη βύθισή της μέσα στη φύση, και τη μαγεία που ασκούν η ελληνική αλλά και άλλες πολιτιστικές παραδόσεις. Από το 1971, έχει σπίτι στην Ύδρα και εδώ, μετά από μια περίοδο ανάπαυλας, ξανάπιασε για τα καλά τη ζωγραφική και δημιούργησε το σύνολο έργων που εκπροσωπούνται στην "Agape/Αγάπη" με δύο πίνακες του 1980. Αυτά τα πρώιμα έργα αποκαλύπτουν και τη μεταμόρφωση στην προσέγγισή της, το πέρασμα από την αφαιρετική απόδοση του ατίθασου, ποιμενικού ελληνικού τοπίου στην απόσταξη της τοπογραφίας του σε βιομορφικά σχήματα. Ο τίτλος της έκθεσης δηλώνει την αγάπη που διαρκεί άνευ όρων, και εκφράζει την αφοσίωση της Helen Marden στη σχέση της με τον πρόσφατα εκλιπόντα Brice Marden με τον οποίο ήταν παντρεμένη για πενήντα πέντε χρόνια. 

Εγκαίνια: 21/9 (6–8 μ.μ.)

Info: Gagosian | 21/9-21/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Το Φαινόμενο της Πεταλούδας

Το φαινόμενο της πεταλούδας

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επιμελητής Κώστας Πράπογλου διαλέγει έναν ιδιόμορφο χώρο για να παρουσιάσει μια έκθεση σύγχρονης τέχνης. Αυτή τη φορά, το ιστορικό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη έχει την τιμητική του, αφού 41 καλλιτέχνες το καταλαμβάνουν με στόχο να εμπνευστούν από το βιομηχανικό του περιβάλλον και να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά και ζωγραφικά έργα.

Εγκαίνια: 21/9

Info: Εργοστάσιο Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη | 21/9-22/10 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Κυρ.: 3.30-8.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

A Summer Evening

A summer evening Ιωάννα Πανταζοπούλου
Ιωάννα Πανταζοπούλου, "A Summer Evening". The Artist on the Composer. Πρόγραμμα εικαστικών εγκαταστάσεων | Νέα παραγωγή. Κύκλος Μουσική και Εικαστικές τέχνες | Συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τον ΝΕΟΝ

Ο ΝΕΟΝ και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν την τρίτη ανάθεση του προγράμματος "The Artist on The Composer", προσκαλώντας την εικαστικό Ιωάννα Πανταζοπούλου να δημιουργήσει ένα παιγνιώδες αλλά δυστοπικό πρότζεκτ, εμπνευσμένο από παιδικές αναμνήσεις και ταξίδια στις Σεϋχέλλες. Η εμβυθιστική εγκατάσταση περιλαμβάνει 135 γλυπτά που εξαφανίζονται και επανεμφανίζονται βάσει μιας σχολαστικά χορογραφημένης σκηνικής αλληλουχίας και τη συνοδεία του μουσικού έργου "Music for a Summer Evening" του Αμερικανού συνθέτη George Crumb.

Info: Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ | 22/9: 7.30 μ.μ. & 9 μ.μ., 23 & 24/9: 7.30 μ.μ. | Είσοδος: €10

Argilos

Fondazione Officine Saffi Argilos

27 διεθνείς κεραμιστές παρουσιάζουν έργα με αφορμή τη νέα συνεργασία της γκαλερί Carwan με το ιταλικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Fondazione Officine Saffi, φημισμένο για τη συμβολή του στη διεθνή σκηνή της κεραμικής τέχνης. Η έκθεση προσφέρει μια ματιά στην εντυπωσιακή συλλογή του ιδρύματος, το οποίο έχει ασχοληθεί εις βάθος με την κεραμική τέχνη του 20ου αιώνα, αλλά και την πιο σύγχρονη μορφή της. 

Εγκαίνια: 21/9 (6-10 μ.μ.)

Info: Carwan | 21/9-11/11 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Σαβ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Είμαι ο άνεμος η βροχή τα έρημα δάση

Γιάννης Στεφανάκις

Τα έργα που ο εικαστικός και ποιητής Γιάννης Στεφανάκις παρουσιάζει στο Σπίτι της Κύπρου είναι εμπνευσμένα από τον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό. Η πολύχρονη φιλία των δύο καλλιτεχνών και οι εποικοδομητικές συζητήσεις τους οδήγησαν τον Στεφανάκι στην εικονοποίηση του λόγου του ποιητή μέσω διαφορετικών τεχνικών, αναδεικνύοντας έτσι το πολυσχιδές έργο του.

Εγκαίνια: 18/9 (8-10 μ.μ.)

Info: Σπίτι της Κύπρου | 19/9-6/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ.: 10 π.μ., 6 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ., 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Γιώργος Χατζημιχάλης: Έργα από το 1966 έως το 2022

Γιώργος Χατζημιχάλης Εργα από το 1966 έως το 2022
Γιώργος Χατζημιχάλης, Σημειώσεις ενός καλοκαιριού , 2004, ακρυλικό σε ξύλο, 180 x 374 εκ., ιδιωτική συλλογή

Ξεκινώντας έναν νέο κύκλο αναδρομικών εκθέσεων αυτό το φθινόπωρο, το Μουσείο Μπενάκη διηγείται τη ζωή και το έργο ενός σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη: Ο λόγος για τον Γιώργο Χατζημιχάλη, που μέσα από το πολύπλευρο έργο του διερευνά τη μνήμη, τη σημασία του αρχείου και τα κοινά μεταξύ του παρελθόντος και του σύγχρονου κόσμου, ξεφεύγοντας από τα δισδιάστατα όρια της ζωγραφικής. Βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα και εκτυπώσεις εμπλέκονται με τη ζωγραφική τέχνη και πλημμυρίζουν όλες τις αίθουσες του μουσείου. Το αφιέρωμα θα χωριστεί σε δύο μέρη: το πρώτο θα εγκαινιαστεί στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ το δεύτερο θα παρουσιαστεί από τον Νοέμβριο έως τις αρχές του 2024. Τα εκθέματα θα αποτυπώνουν όλη την καλλιτεχνική πορεία του καλλιτέχνη, από τα πρώτα του βήματα το 1966 έως τις πιο πρόσφατες δημιουργίες του 2022.

Εγκαίνια: 21/9

Info: Μουσείο Μπενάκη | 21/9-5/11 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Κυρ.: 10 π.μ. - 6 μ.μ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος: €5-16

Δείτε όλα τα εγκαίνια της εβδομάδας εδώ.
 

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Helen Marden, Title to be confirmed, 2023. Resin, powdered paint on linen, in two parts Overall: 50 x 65 1/2 x 2 inches (127 x 166.4 x 5.1 cm) © 2023 Helen Marden/Artists Rights Society (ARS), New York

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Fondazione Officine Saffi. Argilos

  • Κεραμική

27 διεθνείς κεραμιστές παρουσιάζουν έργα με αφορμή τη νέα συνεργασία της γκαλερί Carwan με το ιταλικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Fondazione Officine Saffi, φημισμένο για τη συμβολή του στη διεθνή σκηνή της κεραμικής τέχνης. Η έκθεση προσφέρει μια ματιά στην εντυπωσιακή συλλογή του ιδρύματος, το οποίο έχει ασχοληθεί εις βάθος με την κεραμική τέχνη του 20ου αιώνα, αλλά και την πιο σύγχρονη μορφή της.

Helen Marden. Agape/Αγάπη

  • Ζωγραφική

Η πρώτη ατομική έκθεση της Helen Marden στην Αθήνα παρουσιάζει πρώιμα έργα που δημιούργησε η ίδια στην Ύδρα, καθώς και μια σειρά έργων που αποδεικνύουν και πάλι την αγάπη της για τη θαρραλέα κίνηση και το χρώμα. Οι πίνακες της Marden τροφοδοτούνται από τη στενή της σχέση με τη σύγχρονη αφαίρεση, τη βύθισή της μέσα στη φύση, και τη μαγεία που ασκούν η ελληνική αλλά και άλλες πολιτιστικές παραδόσεις. Από το 1971, έχει σπίτι στην Ύδρα και εδώ, μετά από μια περίοδο ανάπαυλας, ξανάπιασε για τα καλά τη ζωγραφική και δημιούργησε το σύνολο έργων που εκπροσωπούνται στην «Agape/Αγάπη» με δύο πίνακες του 1980. Αυτά τα πρώιμα έργα αποκαλύπτουν και τη μεταμόρφωση στην προσέγγισή της, το πέρασμα από την αφαιρετική απόδοση του ατίθασου, ποιμενικού ελληνικού τοπίου στην απόσταξη της τοπογραφίας του σε βιομορφικά σχήματα. Ο τίτλος της έκθεσης δηλώνει την αγάπη που διαρκεί άνευ όρων, και εκφράζει την αφοσίωση της Helen Marden στη σχέση της με τον πρόσφατα εκλιπόντα Brice Marden με τον οποίο ήταν παντρεμένη για πενήντα πέντε χρόνια.

Γιάννης Στεφανάκις. Είμαι ο άνεμος η βροχή τα έρημα δάση

  • Μεικτά Μέσα

Τα έργα που ο εικαστικός και ποιητής Γιάννης Στεφανάκις παρουσιάζει στο Σπίτι της Κύπρου είναι εμπνευσμένα από τον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό. Η πολύχρονη φιλία των δύο καλλιτεχνών και οι εποικοδομητικές συζητήσεις τους οδήγησαν τον Στεφανάκι στην εικονοποίηση του λόγου του ποιητή μέσω διαφορετικών τεχνικών, αναδεικνύοντας έτσι το πολυσχιδές έργο του.

Το Φαινόμενο της Πεταλούδας

  • Μεικτά Μέσα

Ο αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός artefact athens παρουσιάζει μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που θα πραγματοποιηθεί σε πολυάριθμους χώρους του συγκροτήματος της εμβληματικής κλωστοϋφαντουργίας «Κλωσταί Πεταλούδας-Μουζάκης» Η έκθεση προσδοκά να αναδείξει την ιστορία του που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας. Το βιομηχανικό περιβάλλον με τον έντονο ρετρο-φουτουριστικό του χαρακτήρα εμπνέει τους 41 συμμετέχοντες καλλιτέχνες και θα βάλει τους επισκέπτες σε μια συνθήκη όπου το πραγματικό και τo φαντασιακό συνδιαλέγονται και αλληλεπιδρούν. Λαμβάνοντας υπόψη το γεωγραφικό στίγμα της ευρύτερης περιοχής των εγκαταστάσεων του εργοστασίου που ταυτίζεται με τον άξονα της αρχαίας πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων επί της Ιεράς Οδού, η έκθεση θα φέρει το φιλότεχνο κοινό κοντά σε νοήματα εσωτερικής διερεύνησης, υπαρξιακών αναζητήσεων και συναισθηματικής ανάτασης.

Γιώργος Χατζημιχάλης: Έργα από το 1966 έως το 2022

  • Αφιερώματα

Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία 2020 προγραμματίζει τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη, Γιώργου Χατζημιχάλη. Η έκθεση θα εκτείνεται σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου και θα παρουσιαστεί σε δύο μέρη. Τα έργα που θα εκτεθούν καταγράφουν τη διαδρομή του καλλιτέχνη μέσα στην περιπέτεια της ζωγραφικής αυτά τα πενήντα έξι χρόνια. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν και έργα για πρώτη φορά στο κοινό.

Ιωάννα Πανταζοπούλου. A Summer Evening

  • Εγκαταστάσεις

Στην τρίτη ανάθεση του προγράμματος "The Artist on The Composer" του ΝΕΟΝ και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η εικαστικός Ιωάννα Πανταζοπούλου δημιουργεί μια εμβυθιστική εγκατάσταση όπου εικαστικά και μουσική προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψει έναν μαγικό, παραμυθένιο κόσμο. Πρόκειται για μια εγκατάσταση από 135 γλυπτά, η οποία εξαφανίζεται και επανεμφανίζεται σε μια σχολαστικά χορογραφημένη σκηνική αλληλουχία, με τη ζωντανή εκτέλεση του 36 λεπτών έργου του σύγχρονου αμερικανού συνθέτη George Crumb "Music for a Summer Evening", από τους Νίκο Κυριόσογλου, Στέφανο Θωμόπουλο (πιάνο) και τους Καζούγιο Τσουνεχίρο, Κώστα Αργυρόπουλο (κρουστά), σε δύο ενισχυμένα πιάνα και κρουστά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η 6η έκθεση Γλυπτικής στο ΒΧΜ παρουσιάζει 101 γλυπτά-δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας

Το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/09/2023

"Οι καστανοκόκκινοι βράχοι": Έκθεση φωτογραφίας του Clement Chapillon στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Ο καλλιτέχνης διερευνά, στο νησιωτικό περιβάλλον του Αιγαίου, την έννοια της απομόνωσης, τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε νοητικό επίπεδο.

Κατευνάζοντας τους φόβους της ψυχής | Αποσπάσματα μιας συζήτησης με την εικαστικό Ελένη Οδυσσέως

Η καλλιτέχνις Ελένη Οδυσσέως μιλά στην Ιωάννα Γερακίδη για την εικαστική της πρακτική, τις ερευνητικές της θεματικές, τις διαδικασίες παραγωγής ή -καλύτερα- αναπαραγωγής ή σύνθεσης ενός κόσμου παρήγορου, συλλογικού, μεταφυσικού.

Η Γεωργία Φαμπρίς μιλάει για την ορμητική θηλυκότητα στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Ζωγραφικά και υφαντά έργα διαφόρων διαστάσεων που εξερευνούν τη γυναικεία φιγούρα παρουσιάζει η Γεωργία Φαμπρίς στη νέα ατομική της έκθεση.

Η κολεκτίβα Nest "σε αναζήτηση κουίρ καταφυγίων" ενάντια στην ομοφοβία της Αφρικής

Ο Sunny Dolat, συνιδρυτής της αφρικανικής κολεκτίβας Nest, μιλάει για τη νέα έκθεση που η ομάδα παρουσιάζει από 29/9 στο ΕΜΣΤ, έναν εορτασμό για το κουίρ βίωμα και όλες τις εκφάνσεις του.

Η "Φαμέγια" μάς θυμίζει ποια είναι η αφετηρία μας

Η Αντωνία Ζεβόλη Νταουντάκη, στη "Φαμέγια", από τις εκδόσεις Εύμαρος, αφηγείται την ιστορία της γιαγιάς της στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα.

Δανάη Ηώ, πώς συνδέεται ο μύθος του Κάδμου με τα σύγχρονα διακυβεύματα γύρω από τις λειτουργίες της γραφειοκρατίας και της οικοδόμησης του έθνους;

Με αφορμή την έκθεση "Landform Instrument" στο State of Concept Athens, η Δανάη Ηώ μας μιλά για την έρευνά της στη Θήβα και την υπαινικτική ματιά της ποίησης στην ιστορία (του εθνικισμού).