Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας: Ένα ανοιχτό ραδιοφωνικό στούντιο με τη συμμετοχή του TWIXTlab

Η συμμετοχή του TWIXTlab πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων «Radio Utopia – Nouvelles du Monde / News from the World».

TWIXTlab Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2023 © Schnepp Renou

Τo TWIXTlab συμμετέχει στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας στο Ball Theatre, στο Γαλλικό περίπτερο της έκθεσης, το πενθήμερο 1-5 Αυγούστου, στο πλαίσιο των δράσεων "Radio Utopia – Nouvelles du Monde / News from the World".

Συγκεκριμένα, το TWIXTlab θα παρουσιάσει 4 ραδιοφωνικές παραγωγές (3 podcasts και μια ραδιοφωνική ιστορία), προϊόντα τριετούς ερευνητικής δουλειάς στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικής συνεργασίας B–Air: Art Infinity Radio, με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος "Δημιουργική Ευρώπη" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για τα podcasts με τίτλο "Art from one sense to the other" (Η τέχνη μεταξύ των αισθήσεων), "Tangible sound" (Απτός ήχος) και "Critical reflections on sound as a multi-sensory experience" (Κριτικοί στοχασμοί πάνω στον ήχο ως πολύ–αισθητηριακή εμπειρία). Τα podcasts αυτά περιλαμβάνουν αποσπάσματα συζήτησης γύρω από το ζήτημα της αισθητηριακής μετάφρασης και του απτού ήχου, καθώς και έναν αναστοχασμό πάνω στην προσέγγιση του ήχου ως πολύ-αισθητηριακής εμπειρίας. Επίσης θα αναμεταδοθεί η 15λεπτη ραδιοφωνική ιστορία "Στον πλανήτη", που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Αργυρούπολης με την ομάδα συνεργατών του TWIXTlab.

TWIXTlab Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2023

Τα podcasts συμπληρώνονται μουσικά από αποσπάσματα συνθέσεων και ηχογραφήσεων που προέκυψαν από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια: "Απτό Ραδιόφωνο – Τάξη στον Αέρα" (σε συνεργασία με το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κωφών και βαρήκοων Αργυρούπολης – μουσική επιμέλεια Ντάνα Παπαχρήστου, Γιώργος Μιζήθρας, Ορέστης Καραμανλής, σχεδιασμός "απτού ραδιοφώνου": Πέτρος Φλαμπούρης), και "Ηχητική τέχνη και Κωφή εμπειρία – η ακοή ως ενσώματο βίωμα" των Κοινωνικών και Εκπαιδευτικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (συντονισμός Ντάνα Παπαχρήστου, Γιώργος Σαμαντάς, με τη συνεργασία του Ορέστη Καραμανλή – performers: Deaf Ensemble & Διαπολιτισμική Ορχήστρα ΕΛΣ, με την καθοδήγηση του Χάρη Λαμπράκη).

"Στον Πλανήτη"

Μια ραδιοφωνική ιστορία που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Κωφών και Βαρήκοων Αργυρούπολης, μέσω καλλιτεχνικών εργαστηρίων που συντόνισαν η Καλλιόπη Τακάκη και η Ντάνα Παπαχρήστου στο πλαίσιο του προγράμματος "Απτό Ραδιόφωνο – Τάξη στον Αέρα". Η εκπομπή θα παιχτεί προ-ηχογραφημένη στις 4 Αυγούστου, στις 5-6 μ.μ. (ώρα Ιταλίας).

Το κοινό της Μπιενάλε θα μπορεί να ακούσει τα podcasts στον χώρο του Ball Theater μέσω φορητών ηχείων bluetooth. Όσοι και όσες δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Μπιενάλε μπορούν να αναζητήσουν τα podcasts στην ψηφιακή έκδοση του προγράμματος στην ιστοσελίδα "Radio Utopia – Nouvelle du Monde / News from the World”, πατώντας εδώ.

Η εκπομπή "Στον πλανήτη" θα αναμεταδοθεί προ-ηχογραφημένη στο Ball Theatre την Παρασκευή 4 Αυγούστου, συνοδευόμενη από πρόγραμμα με την απομαγνητοφώνηση και την αγγλική της μετάφραση, μετεγγραμένη σε γραφή Braille, σε μια έκδοση που επιμελήθηκε η Κερασία Μιχαλοπούλου.

TWIXTlab Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2023
© Yorgos Samantas
Tangible Radio. design by Petros Flabouris

Tο Ball Theatre, που θα φιλοξενήσει τις συγκεκριμένες δράσεις, σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική ομάδα Muoto (Gilles Delalex, Yves Moreau), Georgi Stanishev, Jos Auzende, Clémence la Sagna, and Anna Tardivel. Είναι, με τα λόγια των ίδιων, "μια εγκατάσταση σχεδιασμένη για να ξαναξυπνήσει τις επιθυμίες μας για ουτοπία. Το ημισφαιρικό της σχήμα παραπέμπει […] τόσο στη γήινη σφαίρα, όσο και σε ντισκομπάλα, το κιτς εικόνισμα μιας εποχής που το πάρτυ ήταν ακόμα εφικτό, [προτείνοντας] μια νέα προσέγγιση στις κρίσεις του σήμερα, μέσω της οποίας η έμφαση μετατοπίζεται από την έκτακτη ανάγκη στη δυνατότητα εναλλακτικών μελλόντων".

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 1-5 Αυγούστου, "το Ball Theater μεταμορφώνεται σε ένα πραγματικό ραδιοφωνικό στούντιο ανοιχτό στο κοινό. Καταγράφοντας και μεταδίδοντας διάφορα είδη ηχητικών αποσπασμάτων, αυτή η ραδιοφωνική κεραία συνδέει το ραδιοθέατρο με πολυάριθμους Γάλλους και ξένους συνεργάτες, εδάφη, ιδρύματα, ερευνητές, καλλιτέχνες και ειδικούς της ακουστικής. Ο προγραµµατισµός του αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδοµάδας, µε µια σειρά ζωντανών εκποµπών µε τίτλο "News from the World" ("Νέα από τον κόσµο"), ειδικές εγκαταστάσεις και τη δυνατότητα περιπλάνησης στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του περιπτέρου µε µίνι ηχεία από όλο τον κόσµο, που συγκεντρώθηκαν µέσω µιας πρόσκλησης.

Αυτό το εργαστήριο ήχου προσφέρει μια πειραματική πλατφόρμα για να κατανοήσουμε καλύτερα την εποχή μας, να μάθουμε να ακούμε διαφορετικά και να κάνουμε ακουστές νέες φωνές από εδώ και από αλλού". Το "Radio Utopia" το διοργανώνουν οι αρχιτέκτονες, Carlotta Darò (από το "LIAT laboratory", Εθνική Σχολή Αρχιτεκτονικής του Paris-Malaquais), και ο Nicolas Tixier (από το Εργαστήριο "Cresson" / Εθνική Σχολή Αρχιτεκτονικής της Γκρενόμπλ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.