Το Φουγάρο Artcenter στο Ναύπλιο δίνει βήμα σε γυναίκες εικαστικούς

Επίκεντρο του πρότζεκτ «Now women» είναι η βασική έκθεση εντός της Fougaro Gallery, όπου συμπυκνώνεται ο χαρακτήρας του όλου εγχειρήματος.

now women

Το Φουγάρο Artcenter στο Ναύπλιο αφιερώνει το έτος 2023 στο έργο γυναικών καλλιτεχνών με το πρότζεκτ "Now Women". Ένα sui generis εικαστικό περιβάλλον σε εξέλιξη απλώνεται σε όλους τους χώρους του Artcenter, άλλοτε υπό μορφήν έκθεσης που ανανεώνεται, άλλοτε εγκατάστασης ή αναφοράς και φόρου τιμής στο καλλιτεχνικό έργο Ελληνίδων και διεθνών δημιουργών από την Fkpcollection

Η έκθεση παρουσιάζει 182 έργα που έχουν δημιουργήσει 73 γυναίκες εικαστικοί της Fkpcollection.

Η Fkpcollection είναι προσωπική συλλογή της δημιουργού του Φουγάρου, Φλωρίκας Π.Κυριακοπούλου και αφορά σύγχρονη ελληνική και διεθνή τέχνη των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ίσως η μοναδική μεγάλη συλλογή σύγχρονης τέχνης όπου 50% των έργων έχουν δημιουργηθεί από γυναίκες.

Φέτος το καλοκαίρι, το πρότζεκτ θα πλαισιωθεί από 7 εργαστήρια γυναικών εικαστικών που απευθύνονται σε εφήβους και ενήλικες.

Επίκεντρο του "Now Women" είναι η βασική έκθεση εντός της Fougaro Gallery, όπου συμπυκνώνεται ο χαρακτήρας του όλου εγχειρήματος. Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις ή βίντεο, συνδιαλέγονται σε αρμονία ή σε άρση, καταγράφοντας το σφυγμό της εικαστικής σκηνής των τελευταίων 45 χρόνων. Έργα τόσο διαφορετικά σε ύφος και πρόθεση, με μόνο κοινό χαρακτηριστικό την εκάστοτε έκφανση της θηλυκότητας, συνέρχονται σε σύνολα που πυροδοτούν συσχετισμούς και διαλόγους γύρω από αξίες και ζητήματα που παραμένουν επίκαιρα και διαχρονικά στις μέρες μας.

Στους υπόλοιπους χώρους του Artcenter τρέχουν παράλληλα τέσσερις ακόμη
εκθέσεις, όπου η λειτουργία χώρων εργασίας, εκπαίδευσης και καθημερινότητας,
συμπορεύεται με την αύρα έργων από εικαστικούς γνωστές και καταξιωμένες,
παραγνωρισμένες ή ανερχόμενες. Η γόνιμη συνύπαρξη με σημαίνοντα έργα τέχνης,
χαρακτηριστική για το Fougaro Artcenter, βρίσκει στον πυρήνα της σύλληψης του
now women την πιο ιδανική έκφραση!

Στο "Now Women" εντάσσεται επίσης η ατομική έκθεση της Αιμιλίας Τσεκούρα, στην
αίθουσα Blue2, με τίτλο "homeland landscapes". Η γνωστή εικαστικός παρουσιάζει
εδώ την τελευταία της δουλειά, μία ενότητα συνθέσεων με ψηφιακές τεχνικές.

Στο κλίμα της σημερινής ιστορικο-κοινωνικής συγκυρίας, όπου η θέση και ο ρόλος της γυναίκας διεθνώς αναδιαπραγματεύονται, το now women δεν επιθυμεί να ομφαλοσκοπήσει, παρουσιάζοντας σε ένα "βολικό" momentum ένα ακόμη σχετικό αφιέρωμα. Η πραγματική φιλοδοξία του πρότζεκτ είναι να παρουσιάσει μια ευρεία και πιο περιεκτική ματιά στη σύγχρονη τέχνη γυναικών, προκαλώντας το θεατή να εμπλακεί ο ίδιος σε ενδιαφέρουσες αναγνώσεις και σκέψεις γύρω από το τι εστί και πως διαφοροποιείται εν τέλει η γυναικεία τέχνη από άλλα κυριαρχικά μοντέλα έκφρασης.

φιγκαρο

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Με αφορμή την έκθεση, το Fougaro Artcenter προσκαλεί 7 εικαστικούς της Fkpcollection σε ένα πρόγραμμα διάδρασης με το κοινό, μέσα από παρουσιάσεις, ομιλίες και εργαστήρια. Από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2023, επτά εικαστικοί υποδέχονται εφήβους και ενήλικες επισκέπτες της έκθεσης και μοιράζονται εργαλεία για την ανάγνωση του έργου τους. Από τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν νέα προγράμματα.

Γιάννα Καραγιάννη

Photo to art: εργαστήριο ψηφιακής τέχνης για εφήβους 12+
Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 7-9 μ.μ.

Κάθε φωτογραφία μπορεί να μετατραπεί σε συναρπαστικό έργο τέχνης. Αρχικά, η ομάδα θα εξοικειωθεί γρήγορα και διασκεδαστικά με την χρήση του προγράμματος Photoshop και θα μεταμορφώσει απλές φωτογραφίες σε μαγικές εικόνες. Αξιοποιώντας διάφορα εφέ, έξυπνα φίλτρα και δυναμικές υφές, ένα χρήσιμο εργαλείο χάρη στη φαντασία, μπορεί να γίνει μία μοναδική διέξοδος δημιουργικότητας.

fogaro

Άρτεμις Αλκαλάη

σπίτι, μια περιπλάνηση: εικαστικό εργαστήριο με ομιλία και παρουσίαση για εφήβους 12+ & ενήλικες
Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 7-9 μμ

Για μερικούς το σπίτι είναι ένα καταφύγιο, ένα κέλυφος που προστατεύει το εσωτερικό από το εξωτερικό. Για την Άρτεμη Αλκαλάη, το σπίτι είναι ένα κεντρικό μοτίβο στο έργο της, ένας ανήσυχος καμβάς πάνω στον οποίο η ταυτότητα συναντάει την ιστορία, μετά αποτολμά να προχωρήσει, ριψοκινδυνεύοντας προς το άγνωστο. Μαζί της, οι συμμετέχοντες καλούνται να οικειοποιηθούν το στοιχείο του σπιτιού, παρεμβαίνοντας με βάση δικά τους βιώματα και διαμορφώνοντάς το κατά την προσωπική τους εμπειρία.

fougaro

Δήμητρα Σιατερλή

ίχνη & αποτυπώσεις: εργαστήριο χαρακτικής για εφήβους 12+
Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023 7-9 μμ

Κάθε πλάσμα αφήνει στη διαδρομή του ένα ίχνος. Κάθε σώμα, αλλά και κάθε αντικείμενο, κάτω από το φως του ήλιου, γράφει την δική του σκιά. Κάθε σκιά είναι ένα ίχνος. Οι καλλιτέχνες αφήνουν τα ίχνη της ιδέας τους πάνω σε καμβά, μέταλλο, ξύλο, χαρτί, κ.α. Μαζί με τη Δήμητρα Σιατερλή, όσοι συμμετάσχουν θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν δικά τους ίχνη, αποτυπώσεις μιας ιδέας μας που θα χαράξουν ή ίχνη αντικειμένων από το περιβάλλον τους, ή ακόμα ίχνη του σώματός τους.

now women

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.