"Μυτιλήνη, τῇ 26 Σεπτεμβρίου 1922": Ένα ημερολόγιο υπενθυμίζει το τραύμα της Μικρασιατικής Καταστροφής

Μία έκθεση του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Αθήνα, με αφορμή τα εκατό χρόνια από την τραγωδία της Σμύρνης.

Μυτιλήνη τη 26 Σεπτεμβρίου 1922

Το Σάββατο 1 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης "Μυτιλήνη, τῇ 26 Σεπτεμβρίου 1922. Έκθεση με αφορμή ένα ημερολόγιο" στο Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Η έκθεση που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Museolab), αποτελεί τη δική του συμβολή στις σκέψεις, στις συζητήσεις και στους προβληματισμούς που προκαλεί σε όλους μας η εκατονταετηρίδα της μικρασιατικής καταστροφής.

Μπροστά σε αυτή τη δύσκολη επέτειο, το Museolab ξεδιπλώνει στο κοινό της Αθήνας τα θραύσματα της μνήμης της τραυματικής αυτής περιόδου, έτσι όπως αυτά έφτασαν μέχρι εμάς, τους "πρόσφυγες" της τρίτης γενιάς, μέσα από προσωπικές ιστορίες, μικροαντικείμενα, ήχους, θολές εικόνες άλλοτε σκονισμένες και άλλοτε εξιδανικευμένες από τον καιρό. Η έκθεση δεν φιλοδοξεί να ανακαλύψει τη μία και μοναδική αλήθεια, αλλά να μοιραστεί μια σειρά παρατηρήσεων και ερωτημάτων που μπορούν να προκληθούν από ένα πλήθος μικρών και μεγάλων γεγονότων των τελευταίων εκατό χρόνων. Ως αφορμή ερμηνείας του παρελθόντος, αλλά κυρίως του παρόντος.

Μυτιλήνη τη 26 Σεπτεμβρίου 1922

Με κεντρικό αφηγηματικό άξονα ένα αυθεντικό ημερολόγιο που γράφτηκε τον τραγικό Σεπτέμβριο του 1922, η έκθεση αξιοποιεί όλα τα εκθεσιακά μέσα και δημιουργεί μία πλούσια εμπειρία με αντικείμενα, ψηφιακές εφαρμογές, βίντεο, εικαστικές εικόνες, λόγο, θεατρικά στοιχεία και πρωτότυπη μουσική. Αποτελεί, με άλλα λόγια, μία εφαρμογή στην πράξη όλων των καινοτόμων εκθεσιακών μεθόδων, με τις οποίες ασχολείται θεωρητικά και μεθοδολογικά το Εργαστήριο Μουσειολογίας και τις οποίες εφαρμόζει στην πράξη για να υποστηρίξει τις επικοινωνιακές ανάγκες ενός ευρέως φάσματος φορέων από το Βόρειο Αιγαίο και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η έκθεση γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό της πόλης της Μυτιλήνης, όπου αρχικά παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2022. Το ενδιαφέρον που προκάλεσε τόσο ως προς το θέμα, όσο και ως προς τα καινοτόμα στοιχεία που περιέχει οδήγησε στην παρότρυνση από πολλούς επισκέπτες για μεταφορά και παρουσίασή της στην Αθήνα, καθώς εκεί διαμένει μεγάλος αριθμός απογόνων προσφύγων του ’22 που εγκαταστάθηκαν στην πρωτεύουσα της νέας τους πατρίδας, έχοντας -πολλοί από αυτούς- ως πρώτο σταθμό της νέας τους ζωής, το νησί της Λέσβου.

Μυτιλήνη τη 26 Σεπτεμβρίου 1922

Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νάσια Χουρμουζιάδη, ενώ η ομάδα του Εργαστηρίου Μουσειολογίας συζήτησε και συνεργάστηκε, τόσο στο στάδιο του σχεδιασμού όσο και της υλοποίησης, με ανθρώπους και φορείς της Λέσβου, προωθώντας τον σταθερό προσανατολισμό του για την οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας με την τοπική κοινωνία.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου "Διαπεριφερειακός Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιγαίου Αρχιπελάγους στον Πολιτισμό και Τουρισμό" - MIS 5047046, το οποίο εντάσσεται στη δράση υποστήριξης της Περιφερειακής Αριστείας του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" του ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικούς πόρους.

Εγκαίνια: 1/7 (7.30 μ.μ.)

Info: Κτίριο Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων | 1-8/7 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10.30 π.μ. – 2 μ.μ. & 5.30-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ερμού 134-136, Θησείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.