"Ψελλίζοντας την εαυτή, τραυλίζοντας τις άλλες": Ένας ιδιότυπος διάλογος για το δεύτερο φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος του πρότζεκτ «Γυναικεία Υπόθεση» της Ελένης Τζιρτζιλάκη.

Ψελλίζοντας την εαυτή τραυλίζοντας τις άλλες

Στο πλαίσιο του συμβάν-έκθεση-εργαστήριο "Γυναικεία Υπόθεση" στο Circuits and Currents, σε επιμέλεια της Ελένης Τζιρτζιλάκη, παρουσιάζεται την Παρασκευή 23 Ιουνίου (8-9 μ.μ.) το έργο "Ψελλίζοντας την εαυτή, τραυλίζοντας τις άλλες" των Πέγκυ Ζάλη και Γιώτας Ιωαννίδου.

Η ερευνητική επιτέλεση "Ψελλίζοντας την εαυτή, τραυλίζοντας τις άλλες" διατυπώνεται ως ένας ιδιότυπος διάλογος μεταξύ της Πέγκυς Ζάλη και της Γιώτας Ιωαννίδου. Η συν-εγγραφή της εαυτής και της άλλης εκλαμβάνει το τραύλισμα και το ψέλλισμα ως ενσώματους τρόπους αντίστασης στον κανόνα του λόγου, μέσω της μελέτης και της διαστρέβλωσης των στοιχείων που απαρτίζουν μια "επιτυχή” δημόσια διάλεξη: το κείμενο, τον ήχο και το οπτικό υλικό.

Το κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα άρθρων που έχουν παραχθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου φεμινιστικού κύματος στην Ελλάδα. Η εισαγωγή, από το βιβλίο της Ε. Αβδελά και της Α. Ψαρρά "Ο φεμινισμός στην Ελλάδα του μεσοπολέμου. Μία ανθολογία (1985)", που αναφέρεται στην "ιδιόμορφη … ιστορική διαδικασία που έχει τη θαυματουργή ικανότητα να σβήνει ό,τι έχει σχέση με τις γυναίκες". Ένα απόσπασμα από το σενάριο της ομάδας θεάτρου σκιών Καραγκιόζαινα (1980-1989), που αναφέρεται στην θεσμική οικειοποίηση των φεμινιστικών διεκδικήσεων και τις συγκρουσιακές θέσης της λαϊκής Αγλαίας και της αστής Βεζυροπούλας. Απόσπασμα από το άρθρο "Η Τραγωδία της Χειραφέτησης της Γυναίκας" της Ανθής Χατζηασλάνη στο ανεξάρτητο αναρχικό φεμινιστικό έντυπο "Πόλη Γυναικών" (1982), που αναφέρεται στο κείμενο της Αντρέα Ντόρκιν, σε σχέση με την ιατρική βία σε βάρος της γυναίκας όπως "Η κοιλιά της είναι η απόδειξη ότι έχει γαμηθεί. Η κοιλιά της είναι ο φαλλικός θρίαμβος. Κανείς δεν αμβλώνει τη νίκη του". Ένα ανώνυμο γράμμα προς το ανεξάρτητο φεμινιστικό έντυπο "Για την Απελευθερωση των Γυναικών" (1978), που ξεκινά με τη φράση "Πρέπει να αντιδράσουμε". Απόσπασμα από το άρθρο "Απελευθέρωση δε γίνεται με μέσα μη απελευθερωτικά, Οι γυναίκες στην κοινωνική κρίση" της Ντίνας Μαλλιάκου στο "Πόλη Γυναικών", (1982), που κατηγοριοποιεί τις "Άλλες γυναίκες του κινήματος". 

Τέλος, υπάρχουν προσωπικές σημειώσεις, βρισιές και γλωσσικά ιδιώματα που χρησιμοποιούν συχνά η Πέγκυ και η Γιώτα, διάλογοι με αυτοματοποιημένους βοηθούς συνομιλίας σε σχέση με τα γυναικεία ονόματα και τις γυναικείες φωνές που τους δίνονται (Alexa, Siri). Η ανάγνωση των κειμένων θα επιτελείται με την ηχητική διαστρέβλωση χειρονομιών και την διάδραση μεταξύ των σκιών που παράγονται από τις φωτεινές πηγές που συναντάμε στις δημόσιες διαλέξεις. 

Η "Ψελλίζοντας την εαυτή, τραυλίζοντας τις άλλες" επιχειρεί την επαναφορά ιστορικών αναφορών εγγραφής της εαυτής και της άλλης εκτρέποντας τον κανόνα του κέντρου που τις τοποθετεί σε ένα απο-πολιτικοποιημένο περιθώριο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γυναικεία Υπόθεση

  • Μεικτά Μέσα

Το συμβάν-έκθεση-εργαστήριο "Γυναικεία Υπόθεση" φιλοξενεί καθημερινά μία καλλιτέχνιδα, μία αρχιτεκτόνισσα ή και περισσότερες, οι οποίες θα παρεμβαίνουν δημιουργικά στον χώρο. Το πρότζεκτ σε επιμέλεια της Ελένης Τζιρτζιλάκη στρέφεται γύρω από τις θηλυκότητες, την ανάδειξη της διαφορετικότητας των γυναικών, τον φεμινισμό και την οικολογία στην τέχνη, θέτει μαζί το ανθρώπινο και το μη ανθρώπινο, τη συμβίωση με τα ζώα, αλλά και πλάσματα του φανταστικού και του ονείρου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα φεστιβάλ που έρχονται στην πόλη τον Μάιο

Ο Μάιος ήρθε φέρνοντας μαζί ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ που μας παροτρύνουν να προγραμματίσουμε τις ανοιξιάτικες εξόδους μας. Ξεκαρδιστικό stand up comedy, μοναδικά live, απελευθερωτικό σινεμά και πολλά ακόμα συνθέτουν τις must-see πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανεβάζουν την ένταση λίγο πριν από την έφοδο του καλοκαιριού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
05/05/2024

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.