"Σημείο Αιχμής": Μια έκθεση για την ιστορία της σεξουαλικής παρενόχλησης

Τα έργα τέχνης θα είναι το πλαίσιο αναφοράς και καταγραφής αυτού που συμβαίνει, στον βαθμό που συμβαίνει ακόμη.

Σημείο Αιχμής

Το TAF / Τhe Art Foundation παρουσιάζει την ομαδική έκθεση "Tipping Point – Σημείο Αιχμής", σε επιμέλεια της Τζέννυ Τσουμπρή.

Η έκθεση αυτή λειτουργεί ως ένα plot device (αφηγηματικός μηχανισμός) κάνοντας μία ανάποδη πορεία. Η ομάδα ξεκίνησε πηγαίνοντας στην πηγή, στις πληροφορίες και τις εμπειρίες της από γενιά προς γενιά. Με αφετηρία το παρελθόν και φτάνοντας στο σήμερα, τα έργα τέχνης της έκθεσης θα αφηγηθούν ιστορίες για το πώς ζούμε σε αυτόν τον κόσμο. Απήχηση, υπαινιγμοί, επαναλήψεις, συνάφεια ανάμεσα στο σήμερα και το μόλις χθες, της σεξουαλικής παρενόχλησης. Είναι άραγε αρκετά επεξεργασμένο αυτό το φαινόμενο;

Σε αυτή την έκθεση τα έργα τέχνης θα είναι το πλαίσιο, ένα πλαίσιο αναφοράς και καταγραφής αυτού που συμβαίνει, στον βαθμό που συμβαίνει ακόμη. Χωρίς φυλετικούς χαρακτήρες, δίχως στρατευμένες απόψεις, μήτε διακρίσεις. Όπως ο Κύβος του Ρούμπικ, με τις πάρα πολλές διαφορετικές διατάξεις των πλευρών του, έτσι και η σεξουαλική παρενόχληση είναι πολυδιάστατη στη μορφή και στον τρόπο ερμηνείας. Καθώς οι εικαστικοί επιχειρούν μία επικοινωνία με το κοινό τους, έτσι και η τέχνη που περιγράφει την κίνηση, θέλει να συνειδητοποιήσει τη σχέση της σεξουαλικής παρενόχλησης ως πολλοστό ριμέικ της σύγχρονης κοινωνίας και προσέγγισης της.

Αν και τα έργα θα έχουν μια υλική σαφήνεια, θα είναι ταυτόχρονα και μία γεώτρηση στην καρδιά του απρόσμενου τρόπου, όπου ο ανθρώπινος πολιτισμός εξέλιξε την σωματική συμπεριφορά του σεξουαλικού χαρακτήρα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: PRZ ( Perfect Relation Zone- Eva Pagmar+Maija Eloranta, Sweden), Γιάννης Ζιώγας, Βούλα Φερεντίνου, Μαρία Σχινά, Μαίρη Ρουσιώτη, Μάρθα Τσιάρα, Ηλίας Παπανικολάου, Ανθή Ζάχου, Μαρία Αντωνάτου, Λίνα Σπυράτου, Ναταλία Καρτσωνάκη, Αικατερίνη Κριεζή, Λυδία Μαργαρώνη, Μαρία Κορομπίλη, Ελένη Ασπρογιάννη 

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα τη σεξουαλική παρενόχληση  καθώς και ένα εργαστήριο Art Therapy, από την ψυχολόγο Λίλη Πέππου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε σύντομα στη σελίδα μας στο Instagram (@taf_theartfoundation) 

Info: TAF / Τhe Art Foundation | 8-17/6 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

T.A.F. / the art foundation

Νορμανού 5, Μοναστηράκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Black Paintings": Οι απόκοσμες εικόνες της Kazuna Taguchi

Η διεθνής καλλιτέχνιδα ταξιδεύει από τη Βιέννη για να μας παρουσιάσει μια σύγχρονη έκθεση που συνδυάζει τη ζωγραφική με τη φωτογραφία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/09/2023

Καλλιτέχνες από Αθήνα και Δρέσδη παρουσιάζουν μια πολυμορφική έκθεση στο Okay initiative space

Με στόχο την προώθηση μιας διακρατικής, καλλιτεχνικής συνεργασίας, καλλιτέχνες από Αθήνα και Δρέσδη συνεργάζονται και συγκρούονται στην πολυμορφία των διαφορών στην έκθεση "TRESholds".

"100memories": Περίπατος και μια εφήμερη παράσταση αφήγησης στη Νίκαια Αττικής

Το κοινό θα περιηγηθεί στον προσφυγικό συνοικισμό της Νίκαιας και τα βήματά του θα διασταυρωθούν με αυτά των ανθρώπων που πέρασαν από τους ίδιους δρόμους -από τις ίδιες γειτονιές- στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα.

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές επιστρέφουν με αφετηρία το Athens Book Space

Ξεχωριστοί περίπατοι, συζητήσεις με τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη στο πρόγραμμα των Αθηναϊκών Διαδρομών.

"Ε_ΦΥΓΑ":Η τριλογία που μιλά για την προσφυγιά γίνεται πολυμεσική εγκατάσταση

Τρεις διαφορετικές ιστορικές και γεωγραφικές διαδρομές, η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή παρακαταθήκη, ζωντανεύει μέσα από αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο.

Τζένη Μαρκέτου, τι ανακάλυψες στην έρευνά σου για τα δικαιώματα νερού στην Ελευσίνα;

Η καταληκτική εκδήλωση του "Futuring Waters" σε διοργάνωση της 2023 Ελευσίς παρουσιάζεται την 1η Οκτωβρίου και η εμπνεύστριά του μιλά στο "α" για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το νερό της Ελευσίνας.

"Elsewhere": Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Κωνσταντακόπουλου

Η φωτογραφία του καλλιτέχνη βασίζεται σε πρωτογενές υλικό "του ορατού", που, επεξεργασμένο ψηφιακά, οδηγεί την εικόνα σε φανταστικά πεδία, αποδίδοντας με προσωπικό τρόπο την απεικόνιση μιας αόρατης πραγματικότητας.