"Σημείο Αιχμής": Μια έκθεση για την ιστορία της σεξουαλικής παρενόχλησης

Τα έργα τέχνης θα είναι το πλαίσιο αναφοράς και καταγραφής αυτού που συμβαίνει, στον βαθμό που συμβαίνει ακόμη.

Σημείο Αιχμής

Το TAF / Τhe Art Foundation παρουσιάζει την ομαδική έκθεση "Tipping Point – Σημείο Αιχμής", σε επιμέλεια της Τζέννυ Τσουμπρή.

Η έκθεση αυτή λειτουργεί ως ένα plot device (αφηγηματικός μηχανισμός) κάνοντας μία ανάποδη πορεία. Η ομάδα ξεκίνησε πηγαίνοντας στην πηγή, στις πληροφορίες και τις εμπειρίες της από γενιά προς γενιά. Με αφετηρία το παρελθόν και φτάνοντας στο σήμερα, τα έργα τέχνης της έκθεσης θα αφηγηθούν ιστορίες για το πώς ζούμε σε αυτόν τον κόσμο. Απήχηση, υπαινιγμοί, επαναλήψεις, συνάφεια ανάμεσα στο σήμερα και το μόλις χθες, της σεξουαλικής παρενόχλησης. Είναι άραγε αρκετά επεξεργασμένο αυτό το φαινόμενο;

Σε αυτή την έκθεση τα έργα τέχνης θα είναι το πλαίσιο, ένα πλαίσιο αναφοράς και καταγραφής αυτού που συμβαίνει, στον βαθμό που συμβαίνει ακόμη. Χωρίς φυλετικούς χαρακτήρες, δίχως στρατευμένες απόψεις, μήτε διακρίσεις. Όπως ο Κύβος του Ρούμπικ, με τις πάρα πολλές διαφορετικές διατάξεις των πλευρών του, έτσι και η σεξουαλική παρενόχληση είναι πολυδιάστατη στη μορφή και στον τρόπο ερμηνείας. Καθώς οι εικαστικοί επιχειρούν μία επικοινωνία με το κοινό τους, έτσι και η τέχνη που περιγράφει την κίνηση, θέλει να συνειδητοποιήσει τη σχέση της σεξουαλικής παρενόχλησης ως πολλοστό ριμέικ της σύγχρονης κοινωνίας και προσέγγισης της.

Αν και τα έργα θα έχουν μια υλική σαφήνεια, θα είναι ταυτόχρονα και μία γεώτρηση στην καρδιά του απρόσμενου τρόπου, όπου ο ανθρώπινος πολιτισμός εξέλιξε την σωματική συμπεριφορά του σεξουαλικού χαρακτήρα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: PRZ ( Perfect Relation Zone- Eva Pagmar+Maija Eloranta, Sweden), Γιάννης Ζιώγας, Βούλα Φερεντίνου, Μαρία Σχινά, Μαίρη Ρουσιώτη, Μάρθα Τσιάρα, Ηλίας Παπανικολάου, Ανθή Ζάχου, Μαρία Αντωνάτου, Λίνα Σπυράτου, Ναταλία Καρτσωνάκη, Αικατερίνη Κριεζή, Λυδία Μαργαρώνη, Μαρία Κορομπίλη, Ελένη Ασπρογιάννη 

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθούν μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα τη σεξουαλική παρενόχληση  καθώς και ένα εργαστήριο Art Therapy, από την ψυχολόγο Λίλη Πέππου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε σύντομα στη σελίδα μας στο Instagram (@taf_theartfoundation) 

Info: TAF / Τhe Art Foundation | 8-17/6 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

T.A.F. / the art foundation

Νορμανού 5, Μοναστηράκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
25/04/2024

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.