Στην έκθεση "Σκιαμαχίες" ο Καραγκιόζης καλλιτέχνης ζωντανεύει στον μπερντέ του Νικόλα Τζιβελέκη

Ο Καραγκιόζης ως κατεξοχήν πολιτικοποιημένη φιγούρα έχει εδραιωθεί στο υποσυνείδητο. Η βαθιά αισθητική του επίδραση, η γεμάτη συμβολικούς υπαινιγμούς μπορεί εύκολα να αναγνωστεί στα έργα σύγχρονων εικαστικών.

Σκιαμαχίες

Η Sianti Gallery, την Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 8 μ.μ., εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο "Σκιαμαχίες", ή ο Καραγκιόζης καλλιτέχνης, η οποία συνοδεύεται από το ομότιτλο βιβλίο από τις εκδόσεις Νίκας. Την επιμέλεια έχει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, ιστορικός τέχνης, Μάνος Στεφανίδης, ενώ μόλις πέσει το φως της μέρας γύρω στις 9 μ.μ. ο καραγκιοζοπαίχτης Νικόλας Τζιβελέκης θα ζωντανέψει στον μπερντέ του τον Καραγκιόζη, τον Χατζηαβάτη και όλη την παρέα καυτηριάζοντας την επικαιρότητα.

Σκιαμαχίες

Από τις 8 Ιουνίου μέχρι τις 8 Ιουλίου 2023 το φιλότεχνο κοινό μπορεί να ζήσει την παιδική του μνήμη με το Θέατρο Σκιών. Άλλωστε "δεν υπάρχει γενιά που να μην έπαιξε κάποτε στην αυλή του σπιτιού της έναν πρωτόγονο Καραγκιόζη. Το θέατρο σκιών με την ιδιάζουσα φόρμα του υπήρξε η γέφυρα που ένωσε τον Ελληνοκεντρισμό της γενιάς του '30 με την διεθνιστική εμμονή της γενιάς του '60. Γεγονός είναι, λοιπόν, ότι το εξελληνισμένο θέατρο σκιών συνδυάζει μαγικά τον εξπρεσιονισμό της Ανατολής και την πιο δυναμική, λαϊκή μας έκφραση.", σημειώνει ο Μάνος Στεφανίδης.

Σκιαμαχίες

Στην έκθεση αυτή χαρακτηριστικό είναι ότι οι καλλιτέχνες δεν αναλώνονται σε ένα εύκολο φολκλόρ θέμα αλλά εμβαθύνουν στο διαχρονικό του μήνυμα με την σύγχρονη ευαισθησία της τέχνης τους. Γι΄ αυτό ο Μάνος Στεφανίδης τους υπερασπίζεται με θέρμη: "Υπάρχουν και ζωγράφοι που ζωγραφίζουν αυτό που συμβαίνει πίσω ή και πέρα από τα πράγματα. Με την ευλογία της ουσιαστικής δημιουργίας, που θέλει να πάρει θέση σε αυτό που συμβαίνει σήμερα στον κόσμο και μπορεί να απευθυνθεί τίμια στον σύγχρονο θεατή αυτού του κόσμου".

Εγκαίνια: 8/6 (8 μ.μ.)

Info: Sianti Gallery | 8/6-8/7 |  Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Τετ.: 10 π.μ.-3 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εικαστικός κύκλος Sianti

Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Ευαγγελισμός
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Travelogue": Η ελληνική κουλτούρα του DIY

Μια νέα έκδοση από τις papairlines παρουσιάζει το βιβλιοπωλείο Hyper Hypo.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Το 2024 αφιερωματικό έτος στον Λόρδο Βύρωνα

Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση "Ο Μπάυρον και η Ελλάδα", την οποία συνδιοργάνωσαν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Βυρώνειο Κτήριο.

Αποστολή στη Μπιενάλε Βενετίας 2024: τα εθνικά περίπτερα που ξεχωρίσαμε

Ανταπόκριση από τις εθνικές συμμετοχές της 60ης κορυφαίας εικαστικής διοργάνωσης που συντονίζονται με το σκεπτικό της κεντρικής έκθεσης "Ξένοι Παντού" και από το "Ξηρόμερο/Dryland".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (22-28/4)

Μια ομάδα δημιουργών τιμά τον Στέλιο Φαϊτάκη, ο Κώστας Τσόκλης διερευνά τα σύγχρονα ΜΜΕ, και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Η Λίζη Καλλιγά στήνει μια ασυνήθιστη έκθεση στο Αρχείο Ακριθάκη

Το πρότζεκτ "Ο Άσπρος Τοίχος" αποτελείται από μία αέναη βιντεοπροβολή και 9 φωτογραφίες.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Τρία μπαζάρ γεμίζουν τέχνη την Αθήνα

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην εγχώρια δημιουργία, μπαζάρ για τους λάτρεις της μουσικής και ό,τι μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 20 έως 26/4.

"Daughters": Το οικογενειακό τραύμα και οι ρίζες της πατριαρχίας

Οι καλλιτέχνιδες Αιμιλία Μπαλάσκα και Rebecca Simons ανατρέχουν στο οικογενειακό αρχείο τους και επανεξετάζουν το κοινό τους παρελθόν.