Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση "ReThinking: Koινωνικές Συγκρούσεις"

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα ακολουθήσουν διά ζώσης και διαδικτυακές ξεναγήσεις καθώς και ξεναγήσεις στη νοηματική γλώσσα.

ReThinking Κοινωνικές Συγκρούσεις © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "ReInHerit" και μετά την ολοκλήρωση της θεματικής έκθεσης "ReThinking Ταυτότητες: Φύλο, Διαφορετικότητα, Διακρίσεις",  το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει τη δεύτερη θεματική έκθεση με τίτλο "ReThinking. Κοινωνικές Συγκρούσεις", από 18 Μαϊου έως 15 Ιουνίου. 

Η νέα έκθεση εστιάζει στις κοινωνικές συγκρούσεις που συνοδεύουν την ανθρωπότητα από τις απαρχές της και στις διαφορετικές εκφάνσεις τους μέσω των διενέξεων, των αντιπαραθέσεων, του ταξισμού και του ανταγωνισμού, των απεργιών και των εργασιακών συγκρούσεων, της πάλης των τάξεων και των επαναστάσεων, του πολέμου και του εμφυλίου πολέμου.

ReThinking
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Οι συγκρούσεις εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς της κοινωνίας: μπορούν να αμβλύνουν τις κοινωνικές εντάσεις και, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ακόμα και να αποτελέσουν σημαντικό μηχανισμό για την αναγκαία κοινωνική αλλαγή. Αντιστρόφως, οι κοινωνικές συγκρούσεις μπορούν να κλιμακωθούν σε τέτοιο βαθμό και να απελευθερώσουν τέτοια καταστροφική ορμή που να προκαλέσουν θανατηφόρες επιπτώσεις για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες που επηρεάζονται από αυτές. 

ReThinking
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η έκθεση περιλαμβάνει τρία έργα σε ψηφιακή μορφή από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, που παρουσιάζουν το θέμα των συγκρούσεων από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας: Πρόκειται για μια πυξίδα με πώμα (760-750 π.Χ.), την ξυλογραφία "Η οργή των κερασιών 1920" (1955) και τον χάρτη σε φύλλο χαρτιού με την ονομασία "CIPRO" (1570) των τριών μουσείων αντίστοιχα.

ReThinking
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Την έκθεση πλαισιώνει μια ειδική διαδρομή "Συγκρούσεις" που οδηγεί τον επισκέπτη σε τρία επιλεγμένα αντικείμενα των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που σχετίζονται με το θέμα. Τα αντικείμενα αυτά παρουσιάζονται και σε ψηφιακή μορφή μέσα στον χώρο της έκθεσης, ενώ παράλληλα μέσα από ψηφιακά εργαλεία και δραστηριότητες, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τόσο τα ίδια τα  αντικείμενα όσο και τις προσωπικές τους εμπειρίες και πεποιθήσεις ως προς τις συγκρούσεις. 

ReThinking
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Την έκθεση επιμελούνται οι Μαρίνα Πλατή, Ελένη Μάρκου και Νεφέλη Μπαντελά από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, οι Catalin Betz και Sibylle Dienesch από το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και η Irini Khenkin από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία. 

ReThinking
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Παράλληλες Δράσεις

Στο πλαίσιο της έκθεσης "ReThinking Κοινωνικές Συγκρούσεις" θα ακολουθήσουν διά ζώσης και διαδικτυακές ξεναγήσεις καθώς και ξεναγήσεις στη νοηματική γλώσσα.

Στο πλαίσιο του Cycladic Art Café Project, μέρος του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου, παρουσιάζονται διαδοχικά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που άπτονται των θεμάτων που θίγει κάθε έκθεση. 

ReThinking
© Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "ReInHerit" που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Horizon2020" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν 3 θεματικές εκθέσεις υπό τον τίτλο "ReThinking", με θέμα κοινωνικά ζητήματα που έχουν απασχολήσει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: ταυτότητες φύλου, κοινωνικές συγκρούσεις, τέχνη και τεχνικές. Η τρίτη και τελευταία έκθεση με τίτλο "ReThinking Τέχνη & Τεχνικές" θα παρουσιαστεί  στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από 29 Ιουνίου μέχρι 27 Ιουλίου 2023.

Info: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | 18/5-15/6 | Ώρες λειτουργίας: Δευ., Τετ., Παρ.: 10 π.μ.-5 μ.μ., Πεμ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Κυρ.: 11 π.μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα Plasmata 3 έρχονται στην Αθήνα και ρωτούν: "We’ve met before, haven’t we?"

H έκθεση της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στο Πεδίον του Άρεως με υβριδικά έργα, όπου το οικείο μπλέκεται με το ανοίκειο και το πραγματικό με την παραίσθηση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/04/2025

Τι θέση είχαν οι "Γυναίκες στην τεχνοκριτική & ελληνική μεταπολεμική τέχνη";

Η AICA Hellas διοργανώνει την παρουσίαση του συλλογικού τόμου στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Επιμένει η κίνηση καλλιτεχνών για την ανάρτηση των βανδαλισμένων έργων στην Εθνική Πινακοθήκη με πάνω από 500 υπογραφές

Η κίνηση καλλιτεχνών για την ανάρτηση των βανδαλισμένων έργων του Χριστόφορου Κατσαδιώτη στην Εθνική Πινακοθήκη στέλνει ενημερωμένη επιστολή με πάνω από 500 υπογραφές.

Το Τζούντιθ Μπάτλερ έρχεται στην Ελλάδα και απαντά: "Ποιος φοβάται το φύλο;"

Το φιλόσοφο που έχει καθορίσει τις σύγχρονες σπουδές φύλου έρχεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης με αφορμή το νέο του βιβλίο "Ποιος φοβάται το φύλο;" (εκδ. Αλεξάνδρεια).

Ένα βιβλίο για τη ζωή του Ελληνορουμάνου "Γκόρκι των Βαλκανίων"

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο "Όνομα πατρός: Δούναβης", η μυθιστορηματική βιογραφία του Παναΐτ Ιστράτη από την πένα του Κώστα Ακριβού.

"Ο θάνατος έρχεται στο Μάρλοου" και τις εκδόσεις Πατάκη

Κυκλοφόρησε μόλις το δεύτερο βιβλίο της cosy crime τετραλογίας που υπογράφει ο Βρετανός συγγραφέας Ρόμπερτ Θόρογκουντ.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (28/4-4/5)

Μία διεθνούς φήμης γλύπτρια για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σύγχρονες αφηγήσεις παραμυθιών στο Κολωνάκι και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.