Rolex Arts Festival: Δημόσια συζήτηση στο ΕΜΣΤ με τους Sammy Baloji και William Kentridge

Τη συζήτηση με τίτλο "Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη τέχνη σε χώρους εντάσεων: Δεοντολογία, ευθύνες και ζητήματα αναπαράστασης" συντονίζει η καλλιτεχνική διευθύντρια του μουσείου, Κατερίνα Γρέγου.

Sammy Baloji και William Kentridge

Στο πλαίσιο του δημοσίου προγράμματός του, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει την δημόσια συζήτηση με τίτλο "Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη τέχνη σε χώρους εντάσεων: Δεοντολογία, ευθύνες και ζητήματα αναπαράστασης (Socially engaged art in contested spaces: ethics, responsibilities, and questions of representation)" ανάμεσα στους διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες Sammy Baloji και William Kentridge σε συντονισμό της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Μουσείου Κατερίνας Γρέγου. Η δημόσια συζήτηση πραγματοποιείται την Πέμπτη 25 Μαΐου ως μέρος του "Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια του προγράμματος μεντόρων" και αποτελεί μια συνεργασία του ΕΜΣΤ με την ιστορική ωρολογοποιία. 

"Το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια του προγράμματος μεντόρων" είναι μια τριήμερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 28 Μαΐου σε διάφορους χώρους στην Αθήνα, με αφορμή την 20η επέτειο του Προγράμματος Μεντόρων της Rolex (Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative). Για πρώτη φορά η Rolex πραγματοποιεί το πρόγραμμα μεντόρων της στην ελληνική πρωτεύουσα, φέρνοντας στην πόλη δεκάδες από τους πιο ταλαντούχους και επιφανείς καλλιτέχνες του κόσμου (μουσικούς, σκηνοθέτες, εικαστικούς, συγγραφείς κ.α.). Από τις 22 εώς τις 25 Μαΐου θα είναι ανοιχτό στο κοινό ένα ειδικό πρόγραμμα με εργαστήρια και συζητήσεις, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την Αθήνα και είναι έτσι διαρθρωμένο έτσι ώστε να προωθήσει τη δικτύωση των καλλιτεχνών της πόλης με τους διεθνείς ομοτέχνούς τους.

Ο William Kentridge είναι διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης, γνωστός για έργα τέχνης που συνδυάζουν πολλά εκφραστικά μέσα. Η πρακτική του συνυφαίνει προσωπικές και πολιτικές αναφορές στην ιστορία της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ στην γενέτειρά του, τη Νότια Αφρική.

Ο Sammy Baloji είναι φωτογράφος και γλύπτης από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και συνιδρυτής του φεστιβάλ Rencontres Picha/Biennale de Lubumbashi. Τα έργα του έχουν εκτεθεί στο πλαίσιο πολλών ατομικών εκθέσεων σε όλο τον κόσμο, με πλέον πρόσφατη την έκθεση στην Πινακοθήκη Uffizi της Φλωρεντίας (2022). 

Info: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης | 25/5 | 7-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η συγγραφέας Ειρήνη Γεωργή μάς εξηγεί ποιος είναι "Αυτός που θέλουν οι γυναίκες" στο Public Cafe Συντάγματος

Το βιβλίο προσεγγίζει θέματα και έννοιες που αφορούν από σεξιστικά αστεία ως την κουλτούρα του βιασμού, από το φλερτ ως την παρενόχληση, από το σεξ ως τη συναίνεση κι από την απόλαυση ως το οργασμικό κενό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/05/2023

Η Μαρία Παπανικολάου αναστοχάζεται την ελευθερία στο Μέγαρο Μουσικής

Η έκθεση "Free from what" θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του καλοκαιρινού εικαστικού προγράμματος του annexM.

Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης για ενήλικες αναγνώστες με κείμενα της Ζωρζ Σαρή

Σε κάθε συνάντηση ένας προσκεκλημένος λογοτέχνης ξαναδιαβάζει ένα μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή, συμμετέχει στη λέσχη και επιχειρεί μια νέα αναγνωστική προσέγγιση.

Το Φεστιβάλ Νάξου τιμά το έργο του Klaus Pfeiffer με την έκθεση "Τα φτερά του ίκαρου"

Το έργο του avant-garde καλλιτέχνη, ο οποίος έζησε και δημιούργησε για πάνω από 50 χρόνια στη Νάξο, συμπυκνώνει την κλασική ελληνική μυθολογία, την κοινωνική κριτική και τα μοτίβα της κλασικής ιστορίας της τέχνης, μεταφέροντάς τα σε μια πολύχρωμη, σύγχρονη σύνθεση.

6 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Κέδρος

Τα νέα βιβλία απευθύνονται σε βιβλιόφιλους όλων των ηλικιών με επιλογές που περιλαμβάνουν από ελληνική και ξένη πεζογραφία μέχρι δοκίμια και ποίηση.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (29/5-4/6)

Μια αλλόκοτη χαρτογράφηση στο Μπενάκη, δύο εκθέσεις από τον Πόλυ Πεσλίκα και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτήν την εβδομάδα.

Το Βιβλιοπωλείο Ευρυπίδης παρουσιάζει το διεθνές bestseller "Όταν το σώμα λέει όχι" του Gabor Maté

Ο θεραπευτής στο έργο του αυτό αντλεί στοιχεία από πρωτοποριακές έρευνες, καθώς και από τις αληθινές ιστορίες ασθενών του.