
Στο πλαίσιο του δημοσίου προγράμματός του, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει την δημόσια συζήτηση με τίτλο "Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη τέχνη σε χώρους εντάσεων: Δεοντολογία, ευθύνες και ζητήματα αναπαράστασης (Socially engaged art in contested spaces: ethics, responsibilities, and questions of representation)" ανάμεσα στους διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες Sammy Baloji και William Kentridge σε συντονισμό της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Μουσείου Κατερίνας Γρέγου. Η δημόσια συζήτηση πραγματοποιείται την Πέμπτη 25 Μαΐου ως μέρος του "Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια του προγράμματος μεντόρων" και αποτελεί μια συνεργασία του ΕΜΣΤ με την ιστορική ωρολογοποιία.
"Το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια του προγράμματος μεντόρων" είναι μια τριήμερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 28 Μαΐου σε διάφορους χώρους στην Αθήνα, με αφορμή την 20η επέτειο του Προγράμματος Μεντόρων της Rolex (Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative). Για πρώτη φορά η Rolex πραγματοποιεί το πρόγραμμα μεντόρων της στην ελληνική πρωτεύουσα, φέρνοντας στην πόλη δεκάδες από τους πιο ταλαντούχους και επιφανείς καλλιτέχνες του κόσμου (μουσικούς, σκηνοθέτες, εικαστικούς, συγγραφείς κ.α.). Από τις 22 εώς τις 25 Μαΐου θα είναι ανοιχτό στο κοινό ένα ειδικό πρόγραμμα με εργαστήρια και συζητήσεις, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την Αθήνα και είναι έτσι διαρθρωμένο έτσι ώστε να προωθήσει τη δικτύωση των καλλιτεχνών της πόλης με τους διεθνείς ομοτέχνούς τους.
Ο William Kentridge είναι διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης, γνωστός για έργα τέχνης που συνδυάζουν πολλά εκφραστικά μέσα. Η πρακτική του συνυφαίνει προσωπικές και πολιτικές αναφορές στην ιστορία της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ στην γενέτειρά του, τη Νότια Αφρική.
Ο Sammy Baloji είναι φωτογράφος και γλύπτης από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και συνιδρυτής του φεστιβάλ Rencontres Picha/Biennale de Lubumbashi. Τα έργα του έχουν εκτεθεί στο πλαίσιο πολλών ατομικών εκθέσεων σε όλο τον κόσμο, με πλέον πρόσφατη την έκθεση στην Πινακοθήκη Uffizi της Φλωρεντίας (2022).
Info: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης | 25/5 | 7-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη