Μια μεγάλη έκθεση για τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Στο πολυσυλλεκτικό πρότζεκτ «1922-2022 Έξοδος - Διέξοδος» συμμετέχουν 372 καλλιτέχνες με έργα από όλα τα είδη των εικαστικών τεχνών,

Τρίπτυχο εκθέσεων για Μικρασία Καπνεργοστάσιο

UPDATE: Μετά από διαμαρτυρία κοινού μέσα στο Καπνεργοστάσιο, τα εγκαίνια της έκθεσης μεταφέρθηκαν για τις 12/5 (6 μ.μ.)

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Ε.Ε.Τ.Ε.), μετά από ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλα τα μέλη του, διοργανώνει μια πολύ μεγάλη ομαδική έκθεση σύγχρονου έργου, με τίτλο "1922-2022 Έξοδος - Διέξοδος", στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο. Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Συμμετέχουν 372 καλλιτέχνες, με έργα από όλα τα είδη των εικαστικών τεχνών, ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις, βίντεο, performance. 

Η πολυαναμενόμενη έκθεση ετοιμάζεται εδώ και μήνες, από το καλοκαίρι του 2022. Δεν αποτελεί απλά μια έκθεση με ιστορική αναφορά, αλλά έχει το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και το μέλλον. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν κλήθηκαν να μελετήσουν τα ιστορικά γεγονότα του Α' Παγκόσμιου Πολέμου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας που οδήγησαν στην Καταστροφή, να αναδείξουν τις τραγικές ιστορίες των πάνω από 1,5 εκατομμυρίων Ελλήνων, Αρμένιων και Τούρκων προσφύγων, τις περιπέτειες στους τόπους εγκατάστασης. Ακόμη, να θίξουν σύγχρονες πλευρές του πολέμου, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, να αναρωτηθούν για τις αιτίες της μεγαλύτερης μάστιγας στην Ιστορία, που οι άνθρωποι την προκαλούν και οι άνθρωποι μπορούν να την εξαφανίσουν. 

Στα έργα που θα εκτεθούν είναι στο επίκεντρο ο άνθρωπος, η καταγραφή των σκληρών βιωμάτων των προσφύγων, η καταγγελία της απανθρωπιάς του πολέμου και της καταστροφής. Η έκθεση επιχειρεί να προβληματίσει, συνομιλεί ζωντανά με το κοινό, αναδεικνύει πώς, μέσα από την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα των λαών, ανθίζει η ελπίδα. Το σύνολο των έργων δικαιώνει την πολύμηνη προσπάθεια να στηθεί η έκθεση και δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για κάθε επισκέπτη.

Για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις, οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στα στοιχεία επικοινωνίας του Ε.Ε.Τ.Ε. (2103300016).

Εγκαίνια: 12/5 (6 μ.μ.)

Info: Δημόσιο Καπνεργοστάσιο | 12/5-15/6 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11 π.μ. - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο

Λένορμαν 218
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Παλιό χώμα": Ιστορίες παράλληλες, 24 αιώνες μακριά

Το νέο βιβλίο του Γιώργου Παπαζαφείριου (εκδ. νήσος) φέρνει στο προσκήνιο μια υπαρξιακή αναζήτηση μέσα από την τομή δύο ιστοριών, ενός αρχαιολόγου κι ενός βετεράνου του μακεδονικού στρατού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/10/2025

Οι "Αδέσποτες σκύλες" δεν είναι ένα βιβλίο για "Πηνελόπες"

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Carnivora το βιβλίο της Μεξικανής Ντάλια δε λα Σέρδα, που αποδομεί σε δεκατρείς ιστορίες το γνώριμο μοντέλο των γυναικών που θυσιάζονται υπομονετικά.

"11317": HIV και καρκίνος μέσα από τα μάτια ενός κουίρ ατόμου

Η έκθεση γεννήθηκε μέσα από χρόνια θεραπείας, φόβου και προσωπικής μεταμόρφωσης.

Οι πέντε Ελληνίδες εικαστικοί που επιβιβάστηκαν στο 'Ματαρόα', το πλοίο της μεγάλης φυγής

Το Μουσείο Γουναρόπουλου ανακοίνωσε τον νέο κύκλο διαλέξεων ιστορίας της τέχνης.

Ο Νίκος Ποδιάς στήνει ένα "Safe Area" μέσα στη Citronne

Ο καλλιτέχνης αντλεί έμπνευση από παραδόσεις και απηχήσεις του παγκοσμίου πολιτισμού.

Η εικαστικός Γεωργία Λαλέ αφηγείται τους αγώνες και τον πόνο των γυναικών

Η διακεκριμένη καλλιτέχνιδα, δημιουργός της "Ροζ σημαίας", επιστρέφει στην εγχώρια σκηνή με νέα έκθεση.

Καλλιτέχνες τονίζουν την ανάγκη μας για "Διασυνδεσιμότητα"

Το ομαδικό πρότζεκτ στο dot wip εστιάζει σε μια καίρια ιδέα που συχνά παραβλέπεται.