"Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου" γίνεται έκθεση στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο

Η νέα περιοδική έκθεση του μουσείου επιχειρεί να παρουσιάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος το σύνολο της θρησκευτικής του ζωγραφικής, εκθέτοντας έργα από όλες τις ζωγραφικές περιόδους του και σε όλες τις τεχνικές που υπηρέτησε.

Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου

Στις 28 Μαρτίου εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο μια περιοδική έκθεση αφιερωμένη στο θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου.

Ο Πολύκλειτος Ρέγκος (Νάξος 1903 - Θεσσαλονίκη 1984) σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1920-1926), συνέχισε σπουδές στο Παρίσι (1930-1934) και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Καλλιτέχνης με πλούσιο κοσμικό έργο, ανήκει παράλληλα στην ομάδα των ζωγράφων που επανέφεραν το ιστορικό παράδειγμα της βυζαντινής και μεταβυζαντινής παράδοσης στη θρησκευτική ζωγραφική. Ο Ρέγκος, σεβόμενος απόλυτα την εικονογραφική παράδοση της βυζαντινής τέχνης και δουλεύοντας με παραδοσιακές τεχνικές και υλικά, όπως η αυγοτέμπερα, ανανέωσε παράλληλα την αγιογραφία με ένα προσωπικό στυλ, που συνομιλούσε με τα κυρίαρχα ευρωπαϊκά ρεύματα της εποχής του.

Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου
  Πολύκλειτος Ρέγκος, Άγιος Δημήτριος, 1935, αυγοτέμπερα σε ξύλο, Μουσείο Βυζαντινού            Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη, δωρεά Καλλίστης Δαρβέρη (ΝΕΤ 014) © Β.Χ.Μ
Το θρησκευτικό έργο του Πολύκλειτου Ρέγκου
Πολύκλειτος Ρέγκος, ΄Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, αντίγραφο εικόνας από τη Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους, 1934, λάδι σε βιομηχανικό ξύλο, Συλλογή Κωνσταντίνου Πολ. Ρέγκου © Β.Χ.Μ

Αγιογράφησε μνημεία με ειδικό ιστορικό βάρος, όπως ο Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, επιχειρώντας να σηματοδοτήσει μια συνέχεια στην ιστορική παράδοση της βυζαντινής τέχνης.

Η έκθεση επιχειρεί να παρουσιάσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος το σύνολο της θρησκευτικής του ζωγραφικής, εκθέτοντας έργα από όλες τις ζωγραφικές περιόδους του και σε όλες τις τεχνικές που υπηρέτησε: τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, μακέτες εκκλησιαστικών παραγγελιών, χαρακτικά, έργα σε αυγοτέμπερα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 120 έργα, καθώς επίσης φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που φωτίζει το αγιογραφικό έργο του Ρέγκου.  

Εγκαίνια: 28/3 (6.30 μ.μ.)

Info: Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο | 29/3-31/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 8.30 π.μ. – 3.30 μ.μ. | Είσοδος: €4, €8

© Πολύκλειτος Ρέγκος, Ιερά Μονή Εσφιγμένου, 1934, λάδι σε βιομηχανικό ξύλο, Συλλογή Τελλόγλειου Ιδρύματος Tεχνών Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης © Β.Χ.Μ

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας 22, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.