Ζωγραφικές περιπλανήσεις στην "Εθνική Οδό" του Αχιλλέα Ραζή

Σε 19 εικαστικές συνθέσεις (14 ελαιογραφίες μεγάλων, κυρίως, διαστάσεων, και 5 συνθέσεις μικτής τεχνικής σε χαρτιά μεγάλων διαστάσεων), ο Αχιλλέας Ραζής αποτυπώνει ισάριθμες όψεις του νεοελληνικού τοπίου σαν να αφηγείται, ταυτόχρονα, το κοινό νεοελληνικό βίωμα.

Αχιλλέας Ραζής Εθνική Οδός The Kiosk

Η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Αχιλλέα Ραζή με τίτλο "Εθνική Οδός", η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 21 Μαρτίου.

Αχιλλέας Ραζής Εθνική Οδός Sun
"Sun"

Σε 19 εικαστικές συνθέσεις (14 ελαιογραφίες μεγάλων, κυρίως, διαστάσεων, και 5 συνθέσεις μικτής τεχνικής σε χαρτιά μεγάλων διαστάσεων), ο Αχιλλέας Ραζής αποτυπώνει ισάριθμες όψεις του νεοελληνικού τοπίου σαν να αφηγείται, ταυτόχρονα, το κοινό νεοελληνικό βίωμα. Αν και το κάθε έργο αποτελεί έναν ανεξάρτητο και ολοκληρωμένο ζωγραφικό κόσμο, όλα μαζί συγκροτούν και ένα συμπαγές σώμα που αντανακλά την αστική, βιομηχανική και συγχρόνως ψυχική νεοελληνική πραγματικότητα. Πίσω από τη αναγνωρίσιμη αποτύπωση της εθνικής οδού ή ενός βενζινάδικου, των διοδίων ή μιας απρόσωπης πολυκατοικίας, ο θεατής αναγνωρίζει την χαοτική ανεστιότητα της σύγχρονης ζωής. 

Αχιλλέας Ραζής Εθνική Οδός Service Station at Night
"Service Station at Night"
Αχιλλέας Ραζής Εθνική Οδός The Dogs
"The Dogs"

Όπως σημειώνει ο Γιάννης Παλαβός στο κείμενο που συνοδεύει τον κατάλογο της έκθεσης: "Τα δεκαεννιά έργα της ενότητας καταγράφουν, σχεδόν με όρους –για να δανειστούμε το λεξιλόγιο μιας άλλης τέχνης– ενός ιδιωτικού ντοκιμαντέρ ή ενός φιλμ που αμήχανα θα αποκαλούσαμε "κινηματογραφικό δοκίμιο"  (όχι διανοητικό, όμως, αλλά ανάλαφρο και τρυφερό), το νεοελληνικό "εδώ και τώρα"· ψηλαφούν και αποτυπώνουν τη νέα ρωμιοσύνη όπως αντριεύει και θεριεύει σαν τις πικροδάφνες που στολίζουν τον εθνικό αυτοκινητόδρομο. Έχει ενδιαφέρον ότι η ελληνικότητα του Ραζή δεν συγγενεύει με την ελληνικότητα της Γενιάς του ’30 ούτε ως αίτημα ούτε ως τρόπος, παρότι ο Ραζής όχι μόνο δεν την απαξιώνει πατροκτονικά αλλά αντιθέτως αναγνωρίζει την οφειλή του στον παραστατικό βραχίονα του μεσοπολεμικού μοντερνισμού. Αν, όμως, η ελληνικότητα του Μεσοπολέμου αναζητήθηκε στα αθηναϊκά νεοκλασικά, στις Κυκλάδες και στον συλλήβδην εξιδανικευμένο και "ανόθευτο" λαϊκό πολιτισμό, η νέα ελληνικότητα που οργανώνεται πέριξ του αυτοκινητόδρομου είναι, όπως βλέπουμε στα έργα της ενότητας, διαφορετική".

Εγκαίνια: 21/3 (7.30-9.30 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Σκουφά | 21/3-17/4 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ., Τρ., Πεμ.: 10 π.μ. - 9 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σκουφά

Σκουφά 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μια ματιά στη ζωγραφική του Βασίλη Σίμου

Μια έκθεση με αναδρομικό χαρακτήρα που περιλαμβάνει μια επιλογή έργων του Λαμιώτη ζωγράφου από το 1954 έως το 2014.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/03/2023

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου: Μια δεκαετία δημιουργικότητας και πολιτιστικής αναγέννησης

Το μουσείο γιορτάζει δέκα χρόνια δράσης και μας καλεί να εξερευνήσουμε τους ανανεωμένους χώρους και τη βιομηχανική ιστορία του μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα. Η διευθύντρια του ΒΜΦ Μαρία Φλώρου μιλάει στο "α" για τις επετειακές εκδηλώσεις αλλά και την παρακαταθήκη του ως μνημείου βιομηχανικής κληρονομιάς.

Έργα ζωγραφικής από την Αμμόχωστο φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Στην Πινακοθήκη παρουσιάζονται 25 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, τα οποία για 45 χρόνια οι Κύπριοι τα θεωρούσαν χαμένα, αφού εγκαταλείφθηκαν στην Αμμόχωστο το 1974 με την εισβολή.

"Please find attached my CV": Μια περφόρμανς μαρτυρά τον αγώνα για εύρεση εργασίας

Η περφόρμανς αποτελεί ιδέα της καλλιτέχνιδας Ελίζας Σόρογκα.

Επανοραματιζόμαστε το ψηφιακό παιχνίδι στο The Art of Games in Greece 2023

Το Athens Digital Arts Festival και ο Σύλλογος Δημιουργών Ψηφιακών Παιχνιδιών Ελλάδος καλούν δημιουργούς να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και να αναδείξουν τα ψηφιακά παιχνίδια ως καλλιτεχνικά έργα.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Ελένη Ρήγα, τι είναι "Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών";

Η επιμελήτρια του νέου προγράμματος "Το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών" στο Atopos μιλά για την ιστορία του οικοφεμινισμού, τις αφηγήσεις που θα δούμε στην έκθεση "Υγρή Καρδιά" και πώς τα περιθωριοποιημένα σώματα σχετίζονται με την πατριαρχική εκμετάλλευση της φύσης.