Μια ιδιότυπη συζήτηση με τον Θάνο Σταθόπουλο στο Victoria Square Project

Η εκδήλωση «DADA/ΔΑΔΑ: Dialectics Appropriation Documentation Archive /Διαλεκτική Αλληλεπίδραση Διαδικασία Αρχείο» εστιάζει στη σύγχρονη τέχνη και τις αλληλεπιδράσεις λογοτεχνίας, επιστήμης, εικαστικών, μουσικής, φωτογραφίας, και κινηματογράφου.

Θάνος Σταθόπουλος

Tη Δευτέρα 20 Μαρτίου, το Victoria Square Project φιλοξενεί τον συγγραφέα Θάνο Σταθόπουλο και τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη, ως συνομιλητή του στο "DADA/ΔΑΔΑ: Dialectics Appropriation Documentation Archive /Διαλεκτική Αλληλεπίδραση Διαδικασία Αρχείο".

Πρόκειται για μια ιδιότυπη ζωντανή οιονεί ραδιοφωνική εκπομπή/συζήτηση με θέμα τη σύγχρονη τέχνη και τις αλληλεπιδράσεις λογοτεχνίας, επιστήμης, εικαστικών, μουσικής, φωτογραφίας, και κινηματογράφου.

Επίσης, θα γίνει αναφορά στο σύνολο του έργου του Θάνου Σταθόπουλου και ο πείσμονας μινιμαλισμός που διακονεί μες στις δεκαετίες. Η συζήτηση θα είναι ανοιχτή για το κοινό, το οποίο συμμετέχει στη διαμόρφωση απόψεων σχετικά με την υβριδική διάσταση της σύγχρονης δημιουργίας και την έννοια του αρχείου.

Προβάλλονται εικόνες από έργα που συγκροτούν το σώμα/corpus της σύγχρονης τέχνης, επιλεγμένα θραύσματα από κινηματογραφικές ταινίες, ενώ ακούγονται μουσικές στιγμές συνθετών όπως οι Karlheinz Stockhausen, Frank Zappa, Laurie Anderson, κ.ά.

Ο Θάνος Σταθόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Έχει εκδώσει τα βιβλία: Θέμα, Ερατώ 1985, Η ιστορία της μουσικής, Ίκαρος 1994, Playback, Γαβριηλίδης 2003, Ένας σωρός γλώσσα, Γαβριηλίδης 2007, Το αυτόματο, Γαβριηλίδης 2013, La folie, Ίκαρος 2015, Η ώρα, Ίκαρος 2018, Εισαγωγή στη μέρα, Ίκαρος 2021. Από το 1999 έως σήμερα εργάζεται ως παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Μαζί με τον ποιητή Γιάννη Τζώρτζη έκανε την παραγωγή του δίσκου Ομορφαίνω τη μοίρα, που περιέχει απαγγελίες του Νίκου Καρούζου, Ιπτάμενοι Δίσκοι 1991. Με τον Χριστόφορο Μαρίνο εξέδωσε το περιοδικό τέχνης kaput. [2008-2012]. Υπήρξε συνεργάτης της εφημερίδας Η Καθημερινή, γράφοντας κριτική βιβλίου.

Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960. Είναι ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας. Ο τρόπος ζωής του τον οδήγησε στη συστηματική μελέτη των "ιστορικών πρωτοποριών", της Beat Generation, και του ρεύματος για την "υπέρβαση και την πραγμάτωση της Τέχνης". Καρπός αυτών των αναζητήσεών του είναι τα πολυσυζητημένα του βιβλία για τον William S. Burroughs, για την Internationale Situationniste, για τον Guy Debord, για τον Μάη του ’68. Οι εμπειρίες του τον ώθησαν στη σύνθεση αυτοβιολογικών κειμένων, όπου συνδυάζεται αρμονικά μια εμπρηστική λογοτεχνικότητα με έναν μεστό δοκιμιακό λόγο. Όπως λέει συχνά, δρα και γράφει "με καρδιά από φλόγα και με μυαλό από πάγο".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο νέα εικαστικά πρότζεκτ έρχονται στα Dio Horia

O "Ιστώνας" της Ηλιοδώρας Μαργέλλου και το "Μερικές φορές είμαι δέντρο" του Rhys Lee θα φιλοξενούνται στην έδρα της γκαλερί στην Ακρόπολη έως τις αρχές Μαΐου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/03/2023

Καλλιτεχνικές συνθέσεις συνδέουν το αθηναϊκό παραλιακό μέτωπο με τις θάλασσες του κόσμου

Η εικαστική έκθεση του Τάσου Ταστάνη, "Καρνάγια" παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλίμου.

Μια τιμητική εκδήλωση για τον Χρόνη Μπότσογλου στο ΕΜΣΤ

Φέτος συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου.

Οι νέοι τίτλοι των εκδόσεων Μεταίχμιο που μόλις κυκλοφόρησαν

Οι νέοι τίτλοι που ξεφυλλίζουμε από τη βιβλιοθήκη των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Δέκα ερωτήσεις στον Χάρη Παπαδημητρακόπουλο για το λεύκωμα "Lockdowned"

Ο γνωστός φωτογράφος αποτύπωσε με τον φακό του τo λοκντάουν της πανδημίας στην Αθήνα.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (27/3-2/4)

Οι Guerrilla Girls φέρνουν την τέχνη τους στο ΚΠΙΣΝ, ο Χάρης Παπαδημητρακόπουλος απαθανατίζει μια ερημωμένη Αθήνα και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην πόλη.

25η Μαρτίου: Ξεναγήσου δωρεάν στα μουσεία της πόλης

Αυτά είναι τα αθηναϊκά μουσεία που γιορτάζουν την εθνική επέτειο με ελεύθερη είσοδο στις συλλογές τους.