Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (27/2-5/3)

Αφιέρωμα στην ελληνική λαϊκή παράδοση, σύγχρονες αφηγήσεις αρχαίων μύθων, το νέο ερευνητικό εγχείρημα του State of Concept Athens και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ της πόλης που καλωσορίζουν την άνοιξη.

Νικομάχη Καρακωστάνογλου Ηλίας Παπαηλιάκης Τι καλά το λέει τ' αηδόνι © Μουσείο Μπενάκη / Δημήτρης Πουπαλός

Λόγω εθνικού πένθους, αναβάλλονται τα εγκαίνια μερικών εκθέσεων. Για αλλαγές και ενημέρωση επισκεφθείτε τον οδηγό τεχνών του αθηνοράματος.

Τι καλά το λέει τ' αηδόνι!

Η Νικομάχη Καρακωστάνογλου και ο Ηλίας Παπαηλιάκης, σε συνεργασία με την Πολύνα Κοσμαδάκη, ανέπτυξαν έναν εικαστικό διάλογο με τις συλλογές νεοελληνικής – λαϊκής τέχνης του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού. Μέσα από τρεις στάσεις, 20 έργα από πηλό, χαρτί, νήμα και χρώματα, φωτίζουν τα μόνιμα εκθέματα του μουσείου και αναδεικνύουν τη λαϊκή παράδοση της Ελλάδας δίνοντας μορφή σε έννοιες όπως η μνήμη, ο χρόνος, ο εαυτός και ο άλλος, το μυστικό, ο θεός και το μεταφυσικό.

Εγκαίνια: 28/2 (8 μ.μ.)

Info: Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού | 1/3-23/4 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Παρ., Σαβ.: 10 π.μ. – 6 μ.μ., Πεμ.: 10 π.μ. – 12 π.μ., Κυρ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος: €12, €9

Ο Ίλιγγος του Ικάρου

Μιχάλης Αρφαράς Ο ίλιγγος του Ίκαρου

Ζωγραφική, γλυπτική και βίντεο εμπλέκουν εξπρεσιονισμό με σουρεαλισμό, με έντονες αναφορές στους κόσμους των κόμιξ και των video games. Με τον τίτλο της έκθεσης, ο Μιχάλης Αρφαράς επανεξετάζει τον μύθο του Ικάρου εστιάζοντας στη στιγμή που ο ίλιγγος του ύψους κυριεύει τον χαρακτήρα. Ο μύθος εδώ χρησιμοποιείται σαν αντικατοπτρισμός της ανθρώπινης ιστορικής εξέλιξης, δηλαδή το άλμα που ο άνθρωπος έκανε για να φτάσει σήμερα σε αυτά τα δυσθεώρητα ύψη. Παράλληλα, ο καλλιτέχνης αναρωτιέται αν τελικά αυτή η πτήση θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή.

Εγκαίνια: 4/3 (12-5 μ.μ.)

Info: έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου | 4/3-1/4 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 12-8 μ.μ., Τετ.: 12-6 μ.μ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Truth will not take Care of itself

State of Concept Athens Truth will not take Care of itself

Το State of Concept Athens παρουσιάζει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα από τους των Forensic Architecture / Forensis, το οποίο αναλύει τα τρέχοντα ερωτήματα που προκύπτουν από τη σχέση κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, με βασικό στοιχείο έμπνευσης τις απαντήσεις της κοινωνίας των πολιτών στην κοινωνικοπολιτική προβληματική που προκύπτει στη σύγχρονη Ελλάδα. Το πρότζεκτ εστιάζει στην προσφυγική και την κλιματική κρίση και πώς αυτές επηρεάζονται από τις νέες τεχνολογίες παρακολούθησης εντός και εκτός Ευρώπης. Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε δύο μέρη, ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2023.

Εγκαίνια: 2/3 (6 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο)

Ασκήσεις επί του Καναπέως - Μαντήλια Στρωμένα με Τραπέζια

Καπετάν Μύγας Μαντήλια Στρωμένα με Τραπέζι
"Μαντήλια Στρωμένα με Τραπέζι"

Ο Καπετάν Μύγας (Δημήτρης Μιστριώτης) επανεκθέτει δύο παλιές σειρές έργων, προσπάθειές του να μελετήσει έννοιες που συνδέονται με την ελληνικότητα: νους, ιερό, αφή, υφή κ.α. Η μη συμβατική ζωγραφική του ουσιαστικά κάνει μια ενδοσκόπηση στην παράδοση, την ιστορία, τη θρησκεία, την ελληνική κουλτούρα αλλά και την εσώτερη διάσταση της διεθνούς τέχνης, επιχειρώντας να γεφυρώσει το νου και τις αισθήσεις.

Εγκαίνια: 2/3 (7-10 μ.μ.)

Info: ΑΛΜΑ | 2/3-1/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Newland

Γεωργία Δαμοπούλου Newland Edem, 2022, resin, thread, reed, 200x200 cm
"Newland Edem", 2022, resin, thread, reed, 200x200 cm

Ένα πρότζεκτ εμπνευσμένο από το επιστημονικής φαντασίας έργο του J.G. Ballard, "The Crystal World", όπου η Γεωργία Δαμοπούλου ενσαρκώνει τον ρόλο της πρωταγωνίστριας του βιβλίου. Στο αφήγημα παρακολουθούμε τις προσπάθειες της ηρωίδας να γλυτώσει από μια σειρά καταστροφικών για την ανθρωπότητα γεγονότων. Η χαρακτήρας βρίσκει καταφύγιο σε μια πλαστική εκδοχή τροπικών δασών και επιχειρεί να προσαρμοστεί στο νέο της περιβάλλον. Αυτό το στοιχείο πλαστικότητας εξερευνά και η Δαμοπούλου μέσα από επιτοίχια έργα, κατασκευές, μικρογλυπτική και εγκατάστασεις, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση του Παραδείσου.

Εγκαίνια: 2/3 (6-10 μ.μ.)

Info: Batagianni | 2/3-8/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 4-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Ίσως δεν είμαστε μόνοι

Ciccio Maybe We’re Not Alone

Ο Francesco Vizzini και ο Norman Chernick-Zeitlin, ή αλλιώς Ciccio, φέρνουν στο Haus N ένα πρότζεκτ που αποδίδει την αρχιτεκτονική της αλλοτρίωσης όπως αυτή φαίνεται μέσα από στρώματα χρόνου και χώρου. Τα έργα που παρουσιάζουν πρόκειται για γλυπτά, φωτογραφίες και κολάζ.

Εγκαίνια: 2/3 (7-10 μ.μ.)

Info: Haus N | 2/3-8/4 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νικομάχη Καρακωστάνογλου & Ηλίας Παπαηλιάκης. Τι καλά το λέει τ' αηδόνι!

  • Μεικτά Μέσα

Η Νικομάχη Καρακωστάνογλου και ο Ηλίας Παπαηλιάκης, σε συνεργασία με την Πολύνα Κοσμαδάκη, ανέπτυξαν έναν εικαστικό διάλογο με τις συλλογές νεοελληνικής – λαϊκής τέχνης του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού. Μέσα από τρεις στάσεις, 20 έργα από πηλό, χαρτί, νήμα και χρώματα φωτίζουν τα μόνιμα εκθέματα του μουσείου και αναδεικνύουν τη λαϊκή παράδοση της Ελλάδας δίνοντας μορφή σε έννοιες όπως η μνήμη, ο χρόνος, ο εαυτός και ο άλλος, το μυστικό, ο θεός και το μεταφυσικό.

Μιχάλης Αρφαράς. Ο Ίλιγγος του Ικάρου

  • Μεικτά Μέσα

Ζωγραφική, γλυπτική και βίντεο συνδυάζονται και δημιουργούν αφηγήσεις που εμπλέκουν εξπρεσιονισμό με σουρεαλισμό, με έντονες αναφορές στους κόσμους των κόμιξ και των video games. Με τον τίτλο της έκθεσης, ο Μιχάλης Αρφαράς κάνει αναφορά στον μύθο του Ικάρου εστιάζοντας στη στιγμή που ο ίλιγγος του ύψους κυριεύει τον χαρακτήρα. Ο μύθος εδώ χρησιμοποιείται σαν αντικατοπτρισμός της ανθρώπινης ιστορικής εξέλιξης, δηλαδή το άλμα που ο άνθρωπος έκανε για να φτάσει σήμερα σε αυτά τα δυσθεώρητα ύψη. Παράλληλα, ο καλλιτέχνης αναρωτιέται αν τελικά αυτή η πτήση θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική καταστροφή.

Καπετάν Μύγας. Ασκήσεις επί του Καναπέως - Μαντήλια Στρωμένα με Τραπέζια

  • Ζωγραφική

Ο Καπετάν Μύγας (Δημήτρης Μιστριώτης) επανεκθέτει δύο παλιές σειρές έργων στη γκαλερί ΑΛΜΑ, προσπάθειες του καλλιτέχνη να μελετήσει έννοιες που συνδέονται με την ελληνικότητα: νους, ιερό, αφή, υφή κ.α. Η μη συμβατική ζωγραφική του ουσιαστικά κάνει μια ενδοσκόπηση στην παράδοση, την ιστοριία, τη θρησκεία, την ελληνική κουλτούρα αλλά και την εσώτερη διάσταση της διεθνούς τέχνης, επιχειρώντας να γεφυρώσει το νου και τις αισθήσεις.

Truth will not take Care of itself

  • Επιστημονικές

Το State of Concept Athens παρουσιάζει ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα από τους των Forensic Architecture / Forensis, διάρκειας δύο ετών, το οποίο αναλύει τα τρέχοντα ερωτήματα που προκύπτουν από τη σχέση κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, με βασικό στοιχείο έμπνευσης τις απαντήσεις της κοινωνίας των πολιτών στην κοινωνικοπολιτική προβληματικής που προκύπτει στη σύγχρονη Ελλάδα. Το πρότζεκτ εστιάζει στην προσφυγική και την κλιματική κρίση και πώς αυτές επηρεάζονται από τις νέες τεχνολογίες παρακολούθησης εντός και εκτός Ευρώπης. Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε δύο μέρη, ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2023.

Γεωργία Δαμοπούλου. Newland

  • Μεικτά Μέσα

Ένα πρότζεκτ εμπνευσμένο από τις αφηγήσεις του J.G. Ballard στο επιστημονικής φαντασίας έργο του «The Crystal World», όπου η Γεωργία Δαμοπούλου ενσαρκώνει τον ρόλο της πρωταγωνίστριας του βιβλίου. Στο αφήγημα παρακολουθούμε τις προσπάθειες της ηρωίδας να γλυτώσει από μια σειρά καταστροφικών για την ανθρωπότητα γεγονότων. Η χαρακτήρας βρίσκει καταφύγιο σε μια πλαστική εκδοχή τροπικών δασών και επιχειρεί να προσαρμοστεί στο νέο της περιβάλλον. Αυτό το στοιχείο πλαστικότητας εξερευνά και η Δαμοπούλου μέσα από επιτοίχια έργα, κατασκευές, μικρογλυπτική και εγκατάστασεις, δημιουργώντας μια ψευδαίσθησητ του Παραδείσου.

Ciccio. Ίσως δεν είμαστε μόνοι

  • Μεικτά Μέσα

Ο Francesco Vizzini και ο Norman Chernick-Zeitlin, ή αλλιώς Ciccio, φέρνουν στο Haus N ένα πρότζεκτ που αποδίδει την αρχιτεκτονική της αλλοτρίωσης όπως αυτή φαίνεται μέσα από στρώματα χρόνου και χώρου. Τα έργα που παρουσιάζουν πρόκειται για γλυπτά, φωτογραφίες και κολάζ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.