Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (30/1-5/2)

Έννοιες όπως η αλλαγή, η κυριαρχία και ο μυστικισμός απασχολούν τους καλλιτέχνες στα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Γνόφος αγνωσίας Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος © Studio Vaharidis

Γνόφος αγνωσίας

Ως σύγχρονος μελετητής της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης, ο Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος αναζητά την πνευματικότητα, την περισυλλογή και την προσευχή. Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα, γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό, όπου η λέξη γνόφος συμβολίζει όχι μόνο τη θεϊκή παρουσία, αλλά και το μαύρο χρώμα, βασικό εργαλείο προσδιορισμού του χώρου και του ύφους της ζωγραφικής του Καλογερόπουλου. Στα μεγάλης κλίμακας σχέδια με τα εξάγωνα σχήματα και τις φόρμες που θυμίζουν πλέγμα ή συρματόπλεγμα, ο καλλιτέχνης πειραματίζεται με υλικά όπως γραφίτης, λάδι, κάρβουνο, αυθεντικό μαλλί και ξύλο. Τα ζωγραφικά έργα συνοδεύει το δεκάλεπτο βίντεο "Στέρνα" (2017) στο οποίο βλέπουμε τον καλλιτέχνη να επιτελεί μια τελετουργική περφόρμανς, θάβοντας μια στέρνα σε ένα μεγάλο λευκό χαρτί που έφτιαξε μόνος του από ένα κολάζ χαρτιών.

Εγκαίνια: 3/2 (7-10 μ.μ.)

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" | 3-19/2 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Θέατρο της Μνήμης

Maja Djordjevic Theatre of Memories

Ο όρος "ευθραυστότητα" κυριαρχεί στα έργα της Maja Djordjevic, η οποία μέσα από 8 ζωγραφικές εγκαταστάσεις και 7 βίντεο "στήνει" φαντασιακές εικόνες που σχετίζονται με την ιδέα του θεάτρου και της μνήμης. Οι μορφές που η καλλιτέχνιδα δημιουργεί, τοποθετούνται σε θεατρικές καταστάσεις όπου λειτουργούν ως ευάλωτα υποκείμενα αλλά και ως στοιχεία των προσωπικών αναμνήσεων της Djordjevic.

Εγκαίνια: 4/2 (7-10 μ.μ.)

Info: Dio Horia Ακρόπολη | 4/2-14/3 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

 [a] border of dying

[a] border of dying
©Christos Chatzis

Οι Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία και Φωτεινή Σταματελοπούλου, γνωστές και ως VIGIL, ξεκίνησαν να εργάζονται ως residents στο παλιό χημικό εργαστήριο του κτιρίου όπου στεγάζεται το Flux Laboratory Athens, καθώς και άλλους χώρους, προκειμένου να ολοκληρώσουν την εικαστική και χορογραφική τους έρευνα. Ο τίτλος του πρότζεκτ αφορά τόσο το αντικείμενο και τη διαδικασία του συνολικού έργου όσο και την αρχική ιδιότητα του χώρου, που πλέον δεν υφίσταται. Το Flux Laboratory προσκάλεσε τη Χριστίνα Χριστοδούλου, ιδρύτρια του IT’S A SHIRT, να δημιουργήσει τα ενδύματα που χρησιμοποίησαν οι VIGIL για να πειραματιστούν με τα υφάσματα. Το διακλαδικό ερευνητικό έργο εξερευνά την έννοια της κίνησης και τον τρόπο που το ανθρώπινο σώμα προσεγγίζεται ως εργαλείο, ενώ ταυτόχρονα διερευνώνται οι έννοιες της διάβρωσης και της αλλαγής.

Info: Flux Laboratory Athens
Περφόρμανς: 2/2 (8 & 9.30 μ.μ.) | Απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση θέσης εδώ
Εγκατάσταση: 2/2-4/3 | Ώρες λειτουργίας: Παρ., Σαβ., Κυρ.: 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Me, Myself & I

'Me, Myself & I'

Η Κενυάτισσα εικαστικός Stephanie Chianda θεωρεί την αυτοπροσωπογραφία μέσο επίτευξης της ανθρώπινης επανασύνδεσης, καθώς και μια κοινοτική γλώσσα στη σύγχρονη καθημερινότητα. Στην πρώτη της ατομική έκθεση, παρουσιάζει φωτογραφικά έργα, ψηφιακά σχέδια και μια βιντεο-εγκατάσταση που μιλούν για τη φυσική, ψυχική και πνευματική πραγματικότητα του καλλιτέχνη και πως αυτή επηρεάστηκε από τον εγκλεισμό των τελευταίων χρόνων. 

Εγκαίνια: 3/2 (8 μ.μ.)

Info: Blank Wall Gallery | 3-15/2 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Παρ.: 5.30-9.30 μ.μ., Σαβ.: 12.30-2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Wildlife and the Wild Woman

Wildlife and the Wild Woman

Το χάσμα ανάμεσα στην άγρια φύση και τον άνθρωπο προσπαθεί να γεφυρώσει η Αλεξία Ιμάνο Μαρούλη, αναζητώντας τρόπους αποδόμησης της τάσης που έχει το άτομο για έλεγχο και κυριαρχία. Με διάφορες τεχνικές, η Μαρούλη αφηγείται προσωπικά βιώματα, οράματα και συναισθήματα, θέλοντας να εκφράσει τη βαθιά (και ενδεχόμένως άγνωστη για εμάς) σχέση που έχουμε αναπτύξει με την άγρια φύση. Αφιερώνει τα έργα της στη γυναίκα που υπέστη περιθωριοποίηση, παρομοιάζοντάς τη με την αδάμαστη φύση, την οποία ο άνθρωπος αδιάκοπα προσπαθεί να κυριαρχήσει.

Εγκαίνια: 2/2 (7-10 μ.μ.)

Info: ALMA | 2-25/2 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Slalom

Ηώ Αγγελή Slalom
@ZoumboulakisGalleries, StudioVaharidis

Στα ζωγραφικά έργα της, η Ηώ Αγγελή αποτυπώνει την τάση αποφυγής των εμποδίων που δυσκολεύουν την επαφή μας με ανοιχτούς, αδιαμορφώτους χώρους. Πρωταγωνιστής στους πίνακές της είναι η φύση. Τα κτίρια στις συνθέσεις της βρίσκονται σε χώρους βιωματικά γνώριμους, αλλά ουσιαστικά άγνωστους, στοιχείο που ανατρέπει την αντίληψη του θεατή για το τι είναι πραγματικό.

Εγκαίνια: 2/2 (6-9 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 2/1-11/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11 π.μ -8 μ.μ ., Τετ. & Σάβ. 11 π.μ –3 μ.μ | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι καλλιτέχνιδες Έλενα Προβατά και Δήμητρα Σιατερλή συνομιλούν αινιγματικά στον Τεχνοχώρο

"Αινίγματα και άλλα τινά" είναι ο τίτλος του συνεργατικού πρότζεκτ των δύο δημιουργών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/06/2023

Δυο βιβλία και μια συζήτηση για την ιστορία της ελληνικής τέχνης που μένει να γραφτεί

Συζητάμε με την Έλενα Χαμαλίδη και τον Κώστα Χριστόπουλο με αφορμή τα βιβλία τους που ξαναγράφουν κεφαλαια της "ελληνικής ιστορίας" της τέχνης εστιάζοντας η μεν σε μη τυπικές περιπτώσεις ο δε στον εθνοκεντρικό λόγο που ενοποιεί και συνθέτει την ελληνική ιδιαιτερότητα.

"Ντύνοντας Ιστορίες της Επανάστασης" στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

Μία νέα θεματική, ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στρέφει το βλέμμα στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

"A More Perfect Union": Έκθεση Αμερικάνων καλλιτεχνών για τη δημοκρατία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κοινό στοιχείο όλων των έργων της έκθεσης είναι η αναφορά τους στη δημοκρατία και σε δημοκρατικά ιδεώδη, όπως η ελευθερία, η ισότητα, η συμπερίληψη, η δικαιοσύνη.

Συνάντηση του "Να Μου Γελλάς" με τον Δημήτρη Καταλειφό

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης θα συνομιλήσει παρέα με δέκα συνδρομητές του "Να Μου Γελλάς" για τη ζωή του, το θέατρο, την ποίηση, τον λόγο, τη σκέψη.

"Μυστήριο 42 Futuring Waters": Διεπιστημονικές συναντήσεις για τα δικαιώματα των νερών στην Ελευσίνα

Σε συνέχεια αυτών των συναντήσεων, το μανιφέστο με τίτλο "A Speculative Manifesto Claiming the Water Rights for Elefsina" ("Ένα Στοχαστικό Μανιφέστο Διεκδίκησης των Δικαιωμάτων των Νερών για την Ελευσίνα") θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του Ecoculture Festival.

Έλενα Μεδέλ: Όταν επιστρέφεις στο σπίτι εξαντλημένη, πώς γράφεις ένα μυθιστόρημα εκατοντάδων σελίδων και δεκάδων πλοκών;

Μιλήσαμε με τη συγγραφέα ενός από πιο "απλά" και επιδραστικά ταυτόχρονα βιβλία που διαβάσαμε τελευταία, "Τα Θαύματα" με αφορμή την παρουσία της στο Φεστιβάλ ΛΕΑ.