Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (30/1-5/2)

Έννοιες όπως η αλλαγή, η κυριαρχία και ο μυστικισμός απασχολούν τους καλλιτέχνες στα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Γνόφος αγνωσίας Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος © Studio Vaharidis

Γνόφος αγνωσίας

Ως σύγχρονος μελετητής της μυστικιστικής ζωγραφικής παράδοσης, ο Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος αναζητά την πνευματικότητα, την περισυλλογή και την προσευχή. Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από ένα μυστικιστικό κείμενο του 14ου αιώνα, γραμμένο από έναν ανώνυμο Άγγλο μοναχό, όπου η λέξη γνόφος συμβολίζει όχι μόνο τη θεϊκή παρουσία, αλλά και το μαύρο χρώμα, βασικό εργαλείο προσδιορισμού του χώρου και του ύφους της ζωγραφικής του Καλογερόπουλου. Στα μεγάλης κλίμακας σχέδια με τα εξάγωνα σχήματα και τις φόρμες που θυμίζουν πλέγμα ή συρματόπλεγμα, ο καλλιτέχνης πειραματίζεται με υλικά όπως γραφίτης, λάδι, κάρβουνο, αυθεντικό μαλλί και ξύλο. Τα ζωγραφικά έργα συνοδεύει το δεκάλεπτο βίντεο "Στέρνα" (2017) στο οποίο βλέπουμε τον καλλιτέχνη να επιτελεί μια τελετουργική περφόρμανς, θάβοντας μια στέρνα σε ένα μεγάλο λευκό χαρτί που έφτιαξε μόνος του από ένα κολάζ χαρτιών.

Εγκαίνια: 3/2 (7-10 μ.μ.)

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" | 3-19/2 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Θέατρο της Μνήμης

Maja Djordjevic Theatre of Memories

Ο όρος "ευθραυστότητα" κυριαρχεί στα έργα της Maja Djordjevic, η οποία μέσα από 8 ζωγραφικές εγκαταστάσεις και 7 βίντεο "στήνει" φαντασιακές εικόνες που σχετίζονται με την ιδέα του θεάτρου και της μνήμης. Οι μορφές που η καλλιτέχνιδα δημιουργεί, τοποθετούνται σε θεατρικές καταστάσεις όπου λειτουργούν ως ευάλωτα υποκείμενα αλλά και ως στοιχεία των προσωπικών αναμνήσεων της Djordjevic.

Εγκαίνια: 4/2 (7-10 μ.μ.)

Info: Dio Horia Ακρόπολη | 4/2-14/3 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. - 6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

 [a] border of dying

[a] border of dying
©Christos Chatzis

Οι Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία και Φωτεινή Σταματελοπούλου, γνωστές και ως VIGIL, ξεκίνησαν να εργάζονται ως residents στο παλιό χημικό εργαστήριο του κτιρίου όπου στεγάζεται το Flux Laboratory Athens, καθώς και άλλους χώρους, προκειμένου να ολοκληρώσουν την εικαστική και χορογραφική τους έρευνα. Ο τίτλος του πρότζεκτ αφορά τόσο το αντικείμενο και τη διαδικασία του συνολικού έργου όσο και την αρχική ιδιότητα του χώρου, που πλέον δεν υφίσταται. Το Flux Laboratory προσκάλεσε τη Χριστίνα Χριστοδούλου, ιδρύτρια του IT’S A SHIRT, να δημιουργήσει τα ενδύματα που χρησιμοποίησαν οι VIGIL για να πειραματιστούν με τα υφάσματα. Το διακλαδικό ερευνητικό έργο εξερευνά την έννοια της κίνησης και τον τρόπο που το ανθρώπινο σώμα προσεγγίζεται ως εργαλείο, ενώ ταυτόχρονα διερευνώνται οι έννοιες της διάβρωσης και της αλλαγής.

Info: Flux Laboratory Athens
Περφόρμανς: 2/2 (8 & 9.30 μ.μ.) | Απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση θέσης εδώ
Εγκατάσταση: 2/2-4/3 | Ώρες λειτουργίας: Παρ., Σαβ., Κυρ.: 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Me, Myself & I

'Me, Myself & I'

Η Κενυάτισσα εικαστικός Stephanie Chianda θεωρεί την αυτοπροσωπογραφία μέσο επίτευξης της ανθρώπινης επανασύνδεσης, καθώς και μια κοινοτική γλώσσα στη σύγχρονη καθημερινότητα. Στην πρώτη της ατομική έκθεση, παρουσιάζει φωτογραφικά έργα, ψηφιακά σχέδια και μια βιντεο-εγκατάσταση που μιλούν για τη φυσική, ψυχική και πνευματική πραγματικότητα του καλλιτέχνη και πως αυτή επηρεάστηκε από τον εγκλεισμό των τελευταίων χρόνων. 

Εγκαίνια: 3/2 (8 μ.μ.)

Info: Blank Wall Gallery | 3-15/2 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Τετ., Παρ.: 5.30-9.30 μ.μ., Σαβ.: 12.30-2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Wildlife and the Wild Woman

Wildlife and the Wild Woman

Το χάσμα ανάμεσα στην άγρια φύση και τον άνθρωπο προσπαθεί να γεφυρώσει η Αλεξία Ιμάνο Μαρούλη, αναζητώντας τρόπους αποδόμησης της τάσης που έχει το άτομο για έλεγχο και κυριαρχία. Με διάφορες τεχνικές, η Μαρούλη αφηγείται προσωπικά βιώματα, οράματα και συναισθήματα, θέλοντας να εκφράσει τη βαθιά (και ενδεχόμένως άγνωστη για εμάς) σχέση που έχουμε αναπτύξει με την άγρια φύση. Αφιερώνει τα έργα της στη γυναίκα που υπέστη περιθωριοποίηση, παρομοιάζοντάς τη με την αδάμαστη φύση, την οποία ο άνθρωπος αδιάκοπα προσπαθεί να κυριαρχήσει.

Εγκαίνια: 2/2 (7-10 μ.μ.)

Info: ALMA | 2-25/2 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Slalom

Ηώ Αγγελή Slalom
@ZoumboulakisGalleries, StudioVaharidis

Στα ζωγραφικά έργα της, η Ηώ Αγγελή αποτυπώνει την τάση αποφυγής των εμποδίων που δυσκολεύουν την επαφή μας με ανοιχτούς, αδιαμορφώτους χώρους. Πρωταγωνιστής στους πίνακές της είναι η φύση. Τα κτίρια στις συνθέσεις της βρίσκονται σε χώρους βιωματικά γνώριμους, αλλά ουσιαστικά άγνωστους, στοιχείο που ανατρέπει την αντίληψη του θεατή για το τι είναι πραγματικό.

Εγκαίνια: 2/2 (6-9 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 2/1-11/3 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11 π.μ -8 μ.μ ., Τετ. & Σάβ. 11 π.μ –3 μ.μ | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μη χάσετε τα εκπαιδευτικά εργαστήρια της Art Athina 2024

Δες παρατκατω το αναλυτικό πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου με όλα τα καλλιτεχνικά εργαστήρια και τις δραστηριότητες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/09/2024

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Γαΐτη-Σίμωσι στην Ίο: Μια νέα πολιτιστική ανάσα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσίασε το νέο Μουσείο Γαΐτη-Σίμωσι στην Ίο, επισημαίνοντας τη σημασία του για την προώθηση της εικαστικής δημιουργίας των καλλιτεχνών Γιάννη Γαΐτη και Γαβριέλλας Σίμωσι.

52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως: 4 εκδηλώσεις για τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου

Μία συναυλία με τραγούδια της Μαρίκας Νίνου, δύο συζητήσεις για τα αστυνομικά και το AI κι ένα αφιέρωμα σε πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς έρχονται τις προσεχείς ημέρες στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (16-22/9)

Μια έκθεση για τη ραπ κουλτούρα της Θεσσαλονίκης, ένα αφήγημα για την αλβανική μετανάστευση και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Βρήκαμε τα workshops που (ίσως) θα σε κάνουν καλλιτέχνη

Ανακάλυψε τα εργαστήρια που θα γεμίσουν την καθημερινότητα σου τέχνη.

Πώς κατάφεραν οι Ιρλανδοί λογοτέχνες να γίνουν τόσο δημοφιλείς;

Πέρασα τον Αύγουστο διαβάζοντας τους λογοτέχνες του Σμαραγδένιου Νησιού για να διαπιστώσω αν η δημοφιλία της ιρλανδικής λογοτεχνίας είναι απλώς μια περαστική τάση ή έχει ισχυρές πολιτιστικές και κοινωνικές βάσεις.

Ρεμπέκα Χορν 1944 - 2024: Από τα μαλλιά στη μνήμη

Αρχές Σεπτέμβρη, η Γερμανίδα εικαστικός πέθανε στα ογδόντα της χρόνια.