Το ΕΜΣΤ μιλά για τη μετά-ζωή του καλλιτεχνικού έργου

Μια ημερίδα για τις νομικές, θεσμικές, κοινωνικές, και πολιτισμικές προεκτάσεις της προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της κληρονομιάς που αφήνει πίσω του μια καλλιτέχνιδα /ένας καλλιτέχνης.

Τα Κυκλαδικά Βιβλία στο εργαστήριο της Χρύσας στην Νέα Υόρκη, φωτογραφία, Καλλιτεχνικό Αρχείο ΕΜΣΤ, Α/Α 6758, Κληρονομιά Χρύσας

Στο πλαίσιο του δημόσιου προγράμματος του ΕΜΣΤ, ένας από τους άξονες του οποίου είναι τα ζήτημα της διαχείρισης του καλλιτεχνικού έργου και οι νομικές και επαγγελματικές του διαστάσεις, το μουσείο οργανώνει ημερίδα με τίτλο "Artists’ Estates, Η μετά-ζωή του καλλιτεχνικού έργου".

Οι όψεις της διαχείρισης της υλικής και άυλης κληρονομιάς που αφήνει πίσω του μια καλλιτέχνιδα/ένας καλλιτέχνης αφορούν τα μουσεία, την ιστορία της τέχνης αλλά και την αγορά της τέχνης. Ειδικότερα, ως προς την κληρονομιά των σύγχρονων καλλιτέχνιδων και καλλιτεχνών, κεντρική σημασία έχουν ζητήματα διαχείρισης, επιλογής και ένταξης του έργου τέχνης όπως και ανάδειξης παραγνωρισμένων πτυχών του.

Διαβάστε Επίσης

Πώς παραμένει "ζωντανό" το καλλιτεχνικό έργο; Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης έργων δημιουργών που  έχουν φύγει από την ζωή; Τι σημαίνει "καλλιτεχνικό” κληροδότημα και ποιος ο ρόλος του μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας; Ποιες οι διαχειριστικές, ερευνητικές, και επιμελητικές προκλήσεις στην διατήρηση του καλλιτεχνικού έργου;

Φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα ενεργό πεδίο διαλόγου, το ΕΜΣΤ προσκαλεί επαγγελματίες του χώρου της τέχνης και άλλων επιστημονικών πεδίων σε μια ημερίδα γύρω από τις νομικές, θεσμικές, κοινωνικές, και πολιτισμικές προεκτάσεις της προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της κληρονομιάς που αφήνει πίσω του μια καλλιτέχνιδα /ένας καλλιτέχνης. Η ημερίδα θα επικεντρωθεί στο νομικό πλαίσιο προστασίας του έργου καλλιτεχνών που δεν είναι πια εν ζωή, καθώς και σε εργαλεία και πρακτικές διαχείρισης και ανάδειξής του. Θα εστιάσει στον ρόλο και την πολυδιάστατη αποστολή σημαντικών πρωτοβουλιών για τη διάσωση έργων  σύγχρονων καλλιτεχνών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και διεθνώς. Θα διερευνηθούν ζητήματα επιμελητικής ανάδειξης, καλλιτεχνικής χρήσης και επανάχρησης καλλιτεχνικής κληρονομιάς.

Πώς επανακαθορίζεται η έννοια της φροντίδας στο πλαίσιο διαχείρισης και ανάδειξης της καλλιτεχνικής κληρονομιάς, ειδικότερα σε σχέση με λιγότερο προβεβλημένες -ή ακόμη και περιθωριοποιημένες- καλλιτεχνικές περιπτώσεις; Ποιος ο ρόλος καλλιτεχνικών και επιμελητικών πρακτικών στην κατεύθυνση της επανοικειοποίησης, επαναδιαπραγμάτευσης και ενεργοποίησης της καλλιτεχνικής κληρονομιάς;

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν ως βασικοί ομιλητές o Robert Beavers, κινηματογραφιστής και συνδημιουργός μαζί με τον Gregory Markopoulos, του Temenos Archive, η Κατερίνα Θωμαδάκη, κινηματογραφίστρια, πολυμεσική καλλιτέχνιδα και θεωρητικός, συνδημιουργός έργων μαζί με τη Μαρία Κλωνάρη και η Anna Schäffler, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια.

Συμμετέχουν επίσης οι: Χλόη Ακριθάκη, Πόπη Αλεξίου, Γιώργος Αρμάος, Ειρήνη Βουρλούμη, Γεράσιμος Γιαννόπουλος, Αναστασία Δούκα, Πιερρίνα Κοριατοπούλου, Πηγή Κωνσταντίνου, Νεφέλη Παπαδημητρίου, Γιώργος Σαπουντζής, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Κλέα Χαρίτου.

Οργάνωση: Τίνα Πανδή, Επιμελήτρια ΕΜΣΤ, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα 3 137 (Πάκυ Βλασσοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου).

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν μισή ώρα πριν την εκδήλωση. Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Τα Κυκλαδικά Βιβλία στο εργαστήριο της Χρύσας στην Νέα Υόρκη, φωτογραφία, Καλλιτεχνικό Αρχείο ΕΜΣΤ, Α/Α 6758, Κληρονομιά Χρύσας

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"άνδρα πολύτροπον": Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου

Η έκθεση, της οποίας ο τίτλος αναφέρεται στον πρώτο στίχο της Οδύσσειας, εστιάζει στη συμβολή του Γιάννη Κωστόπουλου και σε τομείς πέρα από τον τραπεζικό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/02/2024

Τι θα δούμε τον Μάρτιο στην Εθνική Πινακοθήκη

Μουσικές εκδηλώσεις και ακόμα περισσότερες ξεναγήσεις στα παραρτήματα της ΕΠΜΑΣ.

"Vulnera": Ο Δημήτρης Πρωτοπαπάς δημιουργεί γκροτέσκες, ετερόδοξες εικόνες στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα"

Η δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη περιλαμβάνει έργα της τελευταίας δεκαετίας που προσεγγίζουν έννοιες όπως το τραύµα, το ανοίκειο, η φθαρτότητα, το αποτρόπαιο.

Λίγες ακόμα δωρεάν ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία της Αθήνας

Ο ΟΠΑΝΔΑ διοργανώνει μία νέα σειρά ξεναγήσεων με ελεύθερη είσοδο για τον Μάρτιο.

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου μας "βάζει" στην ατομική του έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Σάλτσμπουργκ που συνδέει Βορρά και Νότο μέσα από το πρίσμα του (υπερ)τουρισμού

Κλιματική κρίση, ελληνικός αιγιαλός, προσωπικό και πλανητικό burn out, ήχοι της Μεσογείου και της Κεντρικής Ευρώπης. Ο καλλιτέχνης μας μιλά με αφορμή την ατομική του έκθεση στην Salzburger Kunstverein 'με τίτλο 'Sunseekers or Dimming the Sun or'' που εγκαινιάζεται την 1η Μαρτίου.

Η Αλεξάνδρα Ισακίδη δημιουργεί τη δική της μοναδική "Neverland"

Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία η καλλιτέχνης δημιουργεί έργα τα οποία θα χαρακτήριζε κανείς ως αλληγορικά με συμβολισμούς που μας ταξιδεύουν στην παιδική μας ηλικία.

Η γυναικεία μορφή στη συλλογή του Ιδρύματος Γουλανδρή

Δυο θεματικές ξεναγήσεις διοργανώνει το ίδρυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.