Το ΕΜΣΤ μιλά για τη μετά-ζωή του καλλιτεχνικού έργου

Μια ημερίδα για τις νομικές, θεσμικές, κοινωνικές, και πολιτισμικές προεκτάσεις της προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της κληρονομιάς που αφήνει πίσω του μια καλλιτέχνιδα /ένας καλλιτέχνης.

Τα Κυκλαδικά Βιβλία στο εργαστήριο της Χρύσας στην Νέα Υόρκη, φωτογραφία, Καλλιτεχνικό Αρχείο ΕΜΣΤ, Α/Α 6758, Κληρονομιά Χρύσας

Στο πλαίσιο του δημόσιου προγράμματος του ΕΜΣΤ, ένας από τους άξονες του οποίου είναι τα ζήτημα της διαχείρισης του καλλιτεχνικού έργου και οι νομικές και επαγγελματικές του διαστάσεις, το μουσείο οργανώνει ημερίδα με τίτλο "Artists’ Estates, Η μετά-ζωή του καλλιτεχνικού έργου".

Οι όψεις της διαχείρισης της υλικής και άυλης κληρονομιάς που αφήνει πίσω του μια καλλιτέχνιδα/ένας καλλιτέχνης αφορούν τα μουσεία, την ιστορία της τέχνης αλλά και την αγορά της τέχνης. Ειδικότερα, ως προς την κληρονομιά των σύγχρονων καλλιτέχνιδων και καλλιτεχνών, κεντρική σημασία έχουν ζητήματα διαχείρισης, επιλογής και ένταξης του έργου τέχνης όπως και ανάδειξης παραγνωρισμένων πτυχών του.

Διαβάστε Επίσης

Πώς παραμένει "ζωντανό" το καλλιτεχνικό έργο; Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης έργων δημιουργών που  έχουν φύγει από την ζωή; Τι σημαίνει "καλλιτεχνικό” κληροδότημα και ποιος ο ρόλος του μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας; Ποιες οι διαχειριστικές, ερευνητικές, και επιμελητικές προκλήσεις στην διατήρηση του καλλιτεχνικού έργου;

Φιλοδοξώντας να δημιουργήσει ένα ενεργό πεδίο διαλόγου, το ΕΜΣΤ προσκαλεί επαγγελματίες του χώρου της τέχνης και άλλων επιστημονικών πεδίων σε μια ημερίδα γύρω από τις νομικές, θεσμικές, κοινωνικές, και πολιτισμικές προεκτάσεις της προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της κληρονομιάς που αφήνει πίσω του μια καλλιτέχνιδα /ένας καλλιτέχνης. Η ημερίδα θα επικεντρωθεί στο νομικό πλαίσιο προστασίας του έργου καλλιτεχνών που δεν είναι πια εν ζωή, καθώς και σε εργαλεία και πρακτικές διαχείρισης και ανάδειξής του. Θα εστιάσει στον ρόλο και την πολυδιάστατη αποστολή σημαντικών πρωτοβουλιών για τη διάσωση έργων  σύγχρονων καλλιτεχνών που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και διεθνώς. Θα διερευνηθούν ζητήματα επιμελητικής ανάδειξης, καλλιτεχνικής χρήσης και επανάχρησης καλλιτεχνικής κληρονομιάς.

Πώς επανακαθορίζεται η έννοια της φροντίδας στο πλαίσιο διαχείρισης και ανάδειξης της καλλιτεχνικής κληρονομιάς, ειδικότερα σε σχέση με λιγότερο προβεβλημένες -ή ακόμη και περιθωριοποιημένες- καλλιτεχνικές περιπτώσεις; Ποιος ο ρόλος καλλιτεχνικών και επιμελητικών πρακτικών στην κατεύθυνση της επανοικειοποίησης, επαναδιαπραγμάτευσης και ενεργοποίησης της καλλιτεχνικής κληρονομιάς;

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν ως βασικοί ομιλητές o Robert Beavers, κινηματογραφιστής και συνδημιουργός μαζί με τον Gregory Markopoulos, του Temenos Archive, η Κατερίνα Θωμαδάκη, κινηματογραφίστρια, πολυμεσική καλλιτέχνιδα και θεωρητικός, συνδημιουργός έργων μαζί με τη Μαρία Κλωνάρη και η Anna Schäffler, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια.

Συμμετέχουν επίσης οι: Χλόη Ακριθάκη, Πόπη Αλεξίου, Γιώργος Αρμάος, Ειρήνη Βουρλούμη, Γεράσιμος Γιαννόπουλος, Αναστασία Δούκα, Πιερρίνα Κοριατοπούλου, Πηγή Κωνσταντίνου, Νεφέλη Παπαδημητρίου, Γιώργος Σαπουντζής, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Κλέα Χαρίτου.

Οργάνωση: Τίνα Πανδή, Επιμελήτρια ΕΜΣΤ, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα 3 137 (Πάκυ Βλασσοπούλου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Κοσμάς Νικολάου).

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν μισή ώρα πριν την εκδήλωση. Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Τα Κυκλαδικά Βιβλία στο εργαστήριο της Χρύσας στην Νέα Υόρκη, φωτογραφία, Καλλιτεχνικό Αρχείο ΕΜΣΤ, Α/Α 6758, Κληρονομιά Χρύσας

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Μια έκθεση φωτογραφίας αφηγείται την αποστολή των Γιατρών του Κόσμου στην Ουκρανία

Στο πλαίσιο του προγράμματος O.D.I.SO.S Open Democracy in a Society of Solidarity, οι Γιατροί του Κόσμου διοργανώνουν έκθεση φωτογραφίας και θεματικές συζητήσεις στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.

31/01/2023

"Δρόμοι Σύνθεσης": Έργα μεταπολεμικής γενιάς σε διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη

Στην έκθεση παρουσιάζονται μνημειακά έργα "δασκάλων" της μεταπολεμικής γενιάς, επιχειρώντας μια μοναδική ώσμωση με συνθέσεις νεότερων δημιουργών με διακριτικό αποτύπωμα.

Η χαρακτική γίνεται παιχνίδι στον χώρο τέχνης Εκτός

Μετά από την έκθεση, μερικά από αυτά τα εκπαιδευτικά παιχνίδια θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΧ.

"CTRL+τ": Οι υπαρξιακοί συμβολισμοί του λαβύρινθου

Στο νέο πρότζεκτ του TAF, η Serena Poletti επικεντρώνεται στο θέμα του λαβύρινθου ως σύμβολο της ανακάλυψης του θανάτου και της αναγέννησης.

Άνθρωποι και υπολογιστές: Το έργο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και μια έρευνα για τη σύγχρονη Αθήνα εξετάζουν τη σχέση κοινοτήτων-πόλεων στη Στέγη

Πήραμε μία πρώτη γεύση από το ερευνητικό εγχείρημα "Κωνσταντίνος Δοξιάδης και Πληροφοριακός Μοντερνισμός: Η Μηχανή στην Καρδιά του Ανθρώπου" που εγκαινιάστηκε στις 28/1 στο υπόγειο της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση και μελετά τι συνιστά τις πόλεις του σήμερα, μέσα από το έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα αλλά και πρόσφατες έρευνες.

Γνωρίστε την κεραμική τέχνη μέσα από τα εργαστήρια του ARCHworkshop

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τεχνικές ζωγραφικής σε ψημένο πηλό και θα δημιουργήσουν μια σύνθεση λουλουδιών με βιώσιμο αλλά και ταυτόχρονα δημιουργικό τρόπο.