"Αντικείμενα τόποι, 1922-2022": Μία έκθεση με οικογενειακά κειμήλια προσφυγικής καταγωγής

Αντικείμενα που στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν έρθει από τις παλιές πατρίδες, την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη και την περιοχή της, τον Πόντο, τον Ελλήσποντο, τη Μαγνησία, τη Σμύρνη και την ενδοχώρα της, την Καππαδοκία.

'Αντικείμενα τόποι, 1922-2022'

Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ παρουσιάζει τη συμμετοχική έκθεση "Αντικείμα τόποι 1922-2022" με οικογενειακά ενθυμήματα μελών της Φιλοσοφικής Σχολής με προσφυγική καταγωγή. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, με την παρουσία του Πρύτανη καθ. Μ.Α. Δημόπουλου και του Κοσμήτωρα της ΦΛΣ καθ. Α. Χαλδαιάκη. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το Μουσικοθεατρικό αναλόγιο "Γυρεύω τον παλιό μου κήπο" με τους Μ. Πλουμίδη, Ν. Κατριτζιδάκη, Π. Μοσχολιδάκη.

Άραγε τι άλλο είναι τα αντικείμενα παρά τόποι, τόποι φορτωμένοι με μνήμες και ζωή; Άψυχα , κουβαλούν υπομονετικά μέσα τους το άγγιγμα των ανθρώπων που πρώτοι τα απέκτησαν, καθρεφτίζουν τις επιλογές τους ή στιγμές ξεγνοιασιάς αλλά και πόνου, απελπισίας αλλά και ελπίδας. 

Τέτοια αντικείμενα συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, αντικείμενα που στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν έρθει από τις παλιές πατρίδες, την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη και την περιοχή της, τον Πόντο, τον Ελλήσποντο, τη Μαγνησία, τη Σμύρνη και την ενδοχώρα της, την Καππαδοκία. Είναι όλα κειμήλια που συνδέουν τους ανθρώπους της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με το προσφυγικό τους παρελθόν και τα πολλαπλά νοήματα της προσφυγικής ταυτότητας.

Μέσα από αυτά τα αντικείμενα-τόπους, ξεπηδούν οι μικρές ιστορίες που κρύβουν, ιστορίες μιας άνετης αστικής ζωής ή μιας απλής καθημερινότητας, βίαιου ξεριζωμού, ανταλλαγής ή εξαναγκασμού, ιστορίες νέου ξεκινήματος, ανάτασης και επιτυχίας στις νέες πατρίδες. Και πίσω από τα αντικείμενα βρίσκονται βέβαια τα πρόσωπα, σε στιγμές οικογενειακής πληρότητας, επιτυχημένης ωριμότητας ή αυτάρεσκης νεανικότητας.

Info: Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης ΕΚΠΑ | 21/12 - 31/3 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 9 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.