"Αντικείμενα τόποι, 1922-2022": Μία έκθεση με οικογενειακά κειμήλια προσφυγικής καταγωγής

Αντικείμενα που στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν έρθει από τις παλιές πατρίδες, την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη και την περιοχή της, τον Πόντο, τον Ελλήσποντο, τη Μαγνησία, τη Σμύρνη και την ενδοχώρα της, την Καππαδοκία.

'Αντικείμενα τόποι, 1922-2022'

Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΕΚΠΑ παρουσιάζει τη συμμετοχική έκθεση "Αντικείμα τόποι 1922-2022" με οικογενειακά ενθυμήματα μελών της Φιλοσοφικής Σχολής με προσφυγική καταγωγή. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, με την παρουσία του Πρύτανη καθ. Μ.Α. Δημόπουλου και του Κοσμήτωρα της ΦΛΣ καθ. Α. Χαλδαιάκη. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το Μουσικοθεατρικό αναλόγιο "Γυρεύω τον παλιό μου κήπο" με τους Μ. Πλουμίδη, Ν. Κατριτζιδάκη, Π. Μοσχολιδάκη.

Άραγε τι άλλο είναι τα αντικείμενα παρά τόποι, τόποι φορτωμένοι με μνήμες και ζωή; Άψυχα , κουβαλούν υπομονετικά μέσα τους το άγγιγμα των ανθρώπων που πρώτοι τα απέκτησαν, καθρεφτίζουν τις επιλογές τους ή στιγμές ξεγνοιασιάς αλλά και πόνου, απελπισίας αλλά και ελπίδας. 

Τέτοια αντικείμενα συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, αντικείμενα που στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν έρθει από τις παλιές πατρίδες, την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη και την περιοχή της, τον Πόντο, τον Ελλήσποντο, τη Μαγνησία, τη Σμύρνη και την ενδοχώρα της, την Καππαδοκία. Είναι όλα κειμήλια που συνδέουν τους ανθρώπους της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με το προσφυγικό τους παρελθόν και τα πολλαπλά νοήματα της προσφυγικής ταυτότητας.

Μέσα από αυτά τα αντικείμενα-τόπους, ξεπηδούν οι μικρές ιστορίες που κρύβουν, ιστορίες μιας άνετης αστικής ζωής ή μιας απλής καθημερινότητας, βίαιου ξεριζωμού, ανταλλαγής ή εξαναγκασμού, ιστορίες νέου ξεκινήματος, ανάτασης και επιτυχίας στις νέες πατρίδες. Και πίσω από τα αντικείμενα βρίσκονται βέβαια τα πρόσωπα, σε στιγμές οικογενειακής πληρότητας, επιτυχημένης ωριμότητας ή αυτάρεσκης νεανικότητας.

Info: Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης ΕΚΠΑ | 21/12 - 31/3 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 9 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης

Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Φωτογραφικό αφιέρωμα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Βασιλίσσης Όλγας

Το Αρχείο του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος "μοιράζεται" στιγμές από τη ζωή των ελληνο-εβραϊκών κοινοτήτων και η Άρτεμις Αλκαλάη θέτει θέματα ελευθερίας και μνήμης, απώλειας και τραύματος, από μια εικαστική σκοπιά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

26 εικαστικοί δημιουργούν έργα με αφετηρία το "ΜΩΒ"

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου.

Η σύνθετη σχέση ατόμου-περιβάλλοντος στο "Green Era" του Ekene Stanley Emecheta

To έργο του καλλιτέχνη ξεχωρίζει για την εικονογραφία του, όπου κυριαρχούν φιγούρες που προέρχονται τόσο από τη φαντασία, την ιστορία και την προσωπική του ζωή.

"This Current Between Us": Συζήτηση με τον Ali Kazma στο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Η ομιλία του καλλιτέχνη πραγματοποιείται με αφορμή το έργο του Electric (2017).

Το νέο πρότζεκτ του OKAY initiative space γεφυρώνει δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το πολυαφηγηματικό σκηνικό που αναπτύσσεται, αναδεικνύει το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών/ιδων για την διερεύνηση νέων οντολογικών ταξινομήσεων.

2023 Ελευσίς: 8 εκθέσεις που περιμένουμε

Πήλινοι στρατοί, ιστορίες εργατών, κινηματογραφικές εμπνεύσεις και καλλιτεχνικά εγχειρήματα που μελετούν την ιστορία και το μέλλον της Ελευσίνας – αυτά είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα εικαστικά πρότζεκτ που μας επιφυλάσσει προσεχώς η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

"Σκιάς όναρ": Ο Στάθης Μαυρίδης θίγει φιλοσοφικά ερωτήματα

Ο καλλιτέχνης θέτει κρίσιμα ερωτήματα γύρω από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, σχολιάζοντας ζωγραφικά τα παραδοσιακά ή βουκολικά χρόνια.