Επιστροφή για τους Στέρεο Νόβα, ο Καστελούτσι και όλες οι πολιτιστικές δράσεις που θα δούμε στην Ελευσίνα το 2023

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα μίας από τις τρεις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2023, η οποία στοχεύει όχι απλώς στη διοργάνωση ενός εντυπωσιακού πολιτιστικού γεγονότος, αλλά στη δημιουργία μιας πλούσιας άυλης και υλικής παρακαταθήκης για την πόλη.

Μιχαήλ Μαρμαρινός

Περίπου 2 μήνες πριν την επίσημη τελετή έναρξης, στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αποκάλυψε το καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό της πρόγραμμα σε σχετική συνέντευξη τύπου, στον ανακαινισμένο χώρο του Χ-Bowling Art Center. Εκπρόσωποι των τεχνών, του πολιτισμού και της ελληνικής διοίκησης παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για να συγχαρούν την καλλιτεχνική και οργανωτική ομάδα και να μιλήσουν για τη μακρόχρονη διαδικασία υλοποίησης του συνολικού προγράμματος που θα δούμε τον επόμενο χρόνο, σε διάφορους χώρους της ιστορικής πόλης.

Συνέντευξη τύπου 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα
Από αριστέρα: Πρόεδρος ΔΣ 2023 Ελευσίς Δέσποινα Γερουλάνου, Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος 2023 Ελευσίς Νανά Σπυροπούλου, Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής 2023 Ελευσίς Μιχαήλ Μαρμαρινός.

"Η πορεία, για να φθάσουμε στο "Μυστήριο-Ελευσίνα: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης", δεν ήταν διόλου εύκολη" δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. "Προϋπέθετε μία σύνθετη διεργασία, έναν επίπονο αγώνα, μύηση σε αντιθέσεις και αντιφάσεις. Η πορεία μας ξεκίνησε πριν  από τρία χρόνια, όταν όλοι, οι εμπλεκόμενοι στην διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και οι υποστηρικτές της, συγκεντρωθήκαμε εδώ, για να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα: Ποιες λύσεις έπρεπε να εφεύρουμε για τη σχεδόν μηδενική -για την ακρίβεια "υπό το μηδέν" είχαμε πει τότε- προετοιμασία που είχε γίνει, τόσο σε επίπεδο προγράμματος, όσο και υποδομών. […] Όλοι, ομόθυμα, καταλήξαμε σε ελάχιστο χρόνο, ότι δεν επρόκειτο να αφήσουμε την πόλη της Ελευσίνας να εκτεθεί στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και για έναν πολιτιστικό θεσμό που γέννησε η Ελλάδα. Δεν είχαμε το δικαίωμα να εγκαταλείψουμε την Ελευσίνα. Να την αφήσουμε να αποτύχει. Η Ελευσίς αποτελεί μια εμβληματική πόλη, από τα χρόνια της αρχαιότητας, όταν άνδρωσε τον Αισχύλο, μέχρι τα καθ’ ημάς. Ταυτίζεται με την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, την βιομηχανική ανάπτυξη, την δύσκολη εργασιακή πραγματικότητα. Η "2023 EΛEVΣIΣ", στους επόμενους μήνες, θα γίνει "σπίτι" για εκατοντάδες καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες".

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Με ένα βίντεο αφιερωμένο στη συμβολή της Μελίνας Μερκούρη και του Jack Lang, χάρη στους οποίους υπάρχει ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από το 1985, ο γενικός καλλιτεχνικός διευθυντής της 2023 Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Μιχαήλ Μαρμαρινός ανακοίνωσε το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που ξεκινά την επόμενη χρονιά στη μικρότερη έως τώρα ευρωπαϊκή πόλη η οποία φέρει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες εκδηλώσεις της Ελευσίνας, τα 130 συνολικά "Μυστήρια Μετάβασης" (το καλλιτεχνικό πρόγραμμα), εστιάζουν σε 3 θεμέλιους άξονες: Άνθρωποι-Κοινωνία, Περιβάλλον και Εργασία.

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα
© Petros Chytiris

Καθόλη τη διάρκεια του 2023 θα παρουσιαστούν συνολικά 465 παραγωγές σε διαφορετικούς χώρους της Ελευσίνας, με περισσότερους από 300 διακεκριμένους καλλιτέχνες από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, όπως οι Ρομέο Καστελούτσι, Sasha Waltz, Jochen Sandig, Heiner Goebbels, Κατερίνα Γρέγου & Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεόδωρος Κουρεντζής, TimeCircus, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Ελένη Καραΐνδρου, Haruka Hirayama, Γιάννης Χουβαρδάς, Juan Sandoval, Πατρίσια Απέργη, Νίκος Ναυρίδης, Βάνα Ξένου, Roxane Revon, Lina Bertucci, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Μαρία Παπαδημητρίου, Εύα Στεφανή, Nikita Milivojević, Θοδωρής Οικονόμου, Ελευθερία Ντεκώ, Thierry De Mey & Percussions de Strasbourg, Σύλλας Τζουμέρκας, Λένα Κιτσοπούλου, Μαρίνα Σάττι, Φίλιππος Κουτσαφτής, Εύη Καλογηροπούλου, Navine G. Dossos, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Μαρίνα Φωκίδη, Συμφωνική Ορχήστρας Δρέσδης, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Novoflot, Humanhood, Αργυρώ Χιώτη, Dome Wood & Sam Steverlynck, Άντζελα Μπρούσκου, Steven Berkoff, Διαπολιτισμική Ορχήστρα Εναλλακτικής Σκηνής Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Στέρεο Νόβα. 

"Το δύσκολο πάντα στην Ελλάδα είναι η συνέχεια" ανέφερε ο Μαρμαρινός, που ξεκαθάρισε πως αυτό που χαρακτηρίζει περισσότερο απ’όλα μια Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι η ανάδειξη της άυλης και υλικής οικονομίας με την παρέμβαση της τέχνης, της έρευνας και του πολιτισμού. Με λίγα λόγια, στόχος της ελληνικής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι η διαφύλαξη μιας παρακαταθήκης, η οποία θα διασφαλίσει μια νέα πολιτιστική ταυτότητα για την Ελευσίνα με την εισαγωγή καινούργιων θεσμών, υποδομών και δράσεων, καθώς και την ενίσχυση όσων ήδη υπάρχουν μέσα στην πόλη. 30 συνολικά εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του νέου πολιτιστικού προσώπου της Ελευσίνας, ανάμεσα τους τα εμβληματικά κτίρια του Παλαιού Ελαιουργείου και του Παλαιού Δημαρχείου, το Εργοστάσιο Ίρις, το πρώην Αναψυκτήριο, ο χώρος στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, ο αρχαιολογικός χώρος της πόλης, το Σινέ-Ελευσίς και ένα Πάρκο Σκέιτ. "Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τον πολιτιστικό πλούτο της Ελευσίνας" ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Νανά (Σουλτάνα) Σπυροπούλου. "Και ταυτόχρονα να αφήσουμε μια παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον της πόλης, μέσα από την ανάπλαση διατηρητέων και παλαιών κτιρίων, την αύξηση και βελτίωση των δημοτικών υποδομών, την αξιοποίηση υφιστάμενων εγκαταστάσεων".

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Παράλληλα, τα "Μυστήρια Μετάβασης" επικεντρώνονται σε 3 ακόμα γωνίες θέασης: "Η Πόλης ως Έκθεμα" (μια προσέγγιση που είδαμε και μέσα από την έκθεση "Ελευσίνα - Ωμό Μουσείο") , "Κοινωνική Γλυπτική" που αφορά όλες τις πολιτιστικές δράσεις που διοργανώνονται μέσα στην πόλη, και "Δράσεις-Μοντέλα", δηλαδή το καλλιτεχνικό και επιστημονικό βλέμμα για την προαγωγή ιδιαίτερων δράσεων στην Ελευσίνα. 

Διαβάστε Επίσης

Ο Δήμαρχος της Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, ανέφερε στον χαιρετισμό του: "Όλο αυτό το διάστημα, από την έναρξη της θητείας της Δημοτικής μας Αρχής, πραγματοποιήσαμε έναν "μαραθώνιο" αγώνα για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο σήμερα και να μπορούμε να μιλάμε για υποδομές, που θα φιλοξενήσουν τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Υποδομές που ποτέ δεν είχε η Ελευσίνα και που καταφέραμε να αποκτήσουμε. Φυσικά, αναφέρομαι σε εμβληματικά, ιστορικής σημασίας για την πόλη, κτήρια, όπως το Σίνε-Ελευσίς, το ΙΡΙΣ, οι αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου, το Αναψυκτήριο, το Παλαιό Δημαρχείο κ.α. Κτήρια που με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα περιήλθαν στον Δήμο Ελευσίνας και τους δημότες του και με αυτόν τον τρόπο, η πόλη αποκτά όχι μόνο πολυχώρους πολιτισμού και εκδηλώσεων αλλά και μία σημαντική παρακαταθήκη. Για εμάς, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, πέρα από το ποιοτικό και εντυπωσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που επιμελήθηκε η εταιρεία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κο. Μιχαήλ Μαρμαρινό, ήταν μία σπουδαία ευκαιρία εξωστρέφειας και αναβάθμισης της πόλης. Μέσα από στοχευμένες ενέργειες, το μήνυμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας διατρανώθηκε όχι μόνο στην εγχώρια πολιτιστική και τουριστική σκηνή, αλλά και διεθνώς και αυτό που επιθυμούμε είναι η Ελευσίνα να γίνει πόλος έλξης, να γνωρίσει ο κόσμος τις ομορφιές και την ιστορία της. Τότε θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά, πως ναι, ο θεσμός πέτυχε απολύτως τους στόχους του!".

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: "Μια από τις σημαντικότερές ιερές αρχαίες πόλεις, με μυστήρια που δεν αποκαλύπτονται, με μύθους πληγωμένων γυναικών, με έναν μόνιμα ανοιχτό διάλογο με τον κάτω κόσμο. Μια πόλη που πέραν κάθε λογικής μετατράπηκε σε βιομηχανικό κέντρο, με περιβαλλοντικές πληγές, με έντονη μετακίνηση πληθυσμών, με εμβληματικό εργατικό κίνημα και τέλος με αποβιομηχάνιση. Μια πόλη που μ ́αυτές τις αντιθέσεις και τις διασταυρώσεις γοητεύει και τον πιο ανίδεο επισκέπτη και που συγχρόνως, την υμνούν τα λαμπρότερα μυαλά ανά τους αιώνες. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, "Μυστήρια Μετάβασης", απαρτίζεται από μια σειρα γεγονότων και δράσεων σχεδιασμένα ετσι ώστε να οδηγήσουν την Ελευσίνα στην επόμενη της μέρα και να αφήσουν μια υλική και άυλη Παρακαταθήκη όπου, θα αναδειχθεί η μοναδικότητα της πόλης, βάζοντας ξανα την Ελευσινα στο χάρτη έτσι όπως της αξίζει. Εναν μοναδικό πολιτιστικό προορισμό".

Τα highlights του καλλιτεχνικού προγράμματος

Τελετή έναρξης (4 Φεβρουαρίου, 7 μ.μ.)

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο Παράκτιο μέτωπο της Ελευσίνας και θα διαρκέσει έως τις 5 Φεβρουαρίου. Η κεντρική εκδήλωση του "Μυστήριου_0" φέρνει τέσσερις ανθρώπινες πομπές από Ελλάδα και Ευρώπη στην πόλη της Ελευσίνας. Ανάμεσά τους και η μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή των 3.500 χρόνων ιστορίας του τόπου: η κολεκτίβα Time Circus έρχεται από την Αμβέρσα με τα πόδια, φτάνοντας στην Κατερίνη στις 16 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνοντας το μακρόχρονο ταξίδι της το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στην Ελευσίνα. Εκεί θα δημιουργήσουν το "The Ark", ένα έργο-τόπο συνάντησης και δραστηριοποίησης των κατοίκων της πόλης.

Οι εκδηλώσεις φυσικά, δεν σταματούν εκεί. Οι θρυλικοί Στέρεο Νόβα επανενώνονται για μια μοναδική συναυλία στον χώρο έξω από το Εργοστάσιο Ίρις. 

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του διημέρου είναι ελεύθερη, με προκράτηση θέσεων εδώ.

Τελετή Παράδοσης Τίτλου | Handover (9 Ιανουαρίου 2023)

Σε συνεργασία με Esch 2022, Novi Sad 2022, Kaunas 2022, Timișoara 2023, Veszprém 2023

Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, στις 9 Ιανουαρίου 2023 πρόκειται να πραγματοποιηθεί επίσημη παράδοση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από τις πόλεις που απέρχονται προς τις επερχόμενες. Μια ξεχωριστή στιγμή για τη διοργάνωση, αλλά και για την ίδια τη χώρα μας, καθώς η πόλη που επελέγη να φιλοξενήσει την εκδήλωση είναι η Αθήνα. Η πρωτοβουλία, που θα λάβει χώρα στο Μουσείο Ακρόπολης, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια ετήσια ευρωπαϊκή παράδοση στη χώρα γέννησης του θεσμού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον χώρο της πολιτικής και της κοινωνίας των πολιτών. Τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας φέρουν για το 2022 οι πόλεις Ες-συρ-Αλζέτ (Λουξεμβούργο), Κάουνας (Λιθουανία) και Νόβι Σαντ (Σερβία), ενώ το 2023 εκτός από την Ελευσίνα, ο θεσμός θα φιλοξενηθεί στην Τιμισοάρα (Ρουμανία) και στο Βέσπρεμ (Ουγγαρία). 

"Μυστήριο_29 Ελευσίνα – Ωμό μουσείο" (Οκτώβριος 2022 - Φεβρουάριος 2023)

Διαβάστε Επίσης

Το εμβληματικό έργο της διοργάνωσης για τη σύγχρονη αλλά και άγνωστη ιστορία της πόλης, μετά την επιτυχημένη δίμηνη παρουσίασή του στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) με περισσότερους από 5.000 επισκέπτες, φιλοξενείται στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας. Μια έκθεση που επιχειρεί να ερμηνεύσει την πόλη ως Έκθεμα, προσκαλώντας το κοινό σε μια διαδρομή στη μοναδικότητα και τα Μυστήριά της – στον πυρήνα της ύπαρξής της• από την αρχαιότητα και τους νεότερους χρόνους, στην παράδοση και την εσωτερική μετανάστευση, την προσφυγιά, τη βιομηχανική ανάπτυξη, την πολύπαθη εργασιακή πραγματικότητα, τη σχέση της πόλης με τις τέχνες και τον Αισχύλο, τους ανθρώπους αλλά και τις κοινότητες που τη συνθέτουν. 

Επιμέλεια: Ερατώ Κουτσουδάκη 

"Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας" του Juan Sandoval (Μάιος - Ιούλιος 2023)

Η έκθεση του διεθνούς φήμης Κολομβιανού εικαστικού Juan Sandoval αφορά τη δημιουργία ενός αφιερωματικού πορτρέτου του εργατικού δυναμικού της πόλης, που θα εκτεθεί στον εμβληματικό χώρο του πρώην εργοστασίου Ίρις. Το έργο περιλαμβάνει ενεργούς ή συνταξιούχους εργάτες διαφορετικών εργοστασίων• για καθέναν από αυτούς θα δημιουργηθεί ένα χειροποίητο κεραμικό κράνος. Μετά το πέρας της έκθεσης, τα κράνη θα μοιραστούν στους εργάτες που συμμετείχαν, ως προσωπική ανάμνηση αυτού του τιτάνιου έργου και ως τμήματα αυτού του μνημείου διασπαρμένα μέσα στην κοινότητα.

"Μυστήριο 3 Elefsina Mon Amour" (Ιούνιος - Σεπτέμβριος 2023)

Ένα έργο, υπό την επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου και τη συμμετοχή πλήθους διακεκριμένων καλλιτεχνών, που συρράπτει μνήμη και εμπειρία, χώρο και χρόνο, παρελθόν και παρόν. Μια εξερεύνηση σε συγκεκριμένα κεφάλαια της ιστορίας και του παρόντος της Ελευσίνας, στα τραύματα και τις ελπίδες της, και στο πώς αυτά συχνά συνδέονται μεταξύ τους. Πρέπει να ξεχάσουμε το παρελθόν για να προχωρήσουμε στο μέλλον; Ή μήπως πρέπει να αναμετρηθούμε με το παρελθόν για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον;

Συνοικισμοί – Ένα Φεστιβάλ (Ιούνιος 2023)

Ένα διεθνές φεστιβάλ πολυμέσων για το εκρηκτικό κοινωνικοπολιτικό τοπίο της σύγχρονης Ευρώπης, που εστιάζεται στα ζητήματα της ταυτότητας, του εθνικισμού και της δημοκρατίας. Τέχνη στον δημόσιο χώρο, ποικίλες δράσεις, συζητήσεις σε συνεργασία με κατοίκους από διάφορες γειτονιές της Ελευσίνας, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ευρωπαίων καλλιτεχνών και πολιτιστικών φορέων. Μια προσπάθεια ενσωμάτωσης της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία, με σημείο εκκίνησης τρία διαφορετικά σημεία εισόδου: τα Βαλκάνια, την υπόλοιπη Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο.

"Μυστήριο 11 Ma" – Ρομέο Καστελούτσι (Σεπτέμβριος 2023)

Ο Ρομέο Καστελούτσι "καταλαμβάνει" τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας παρουσιάζοντας μια –ειδικά σχεδιασμένη για τον εμβληματικό αυτόν χώρο– βιωματική περιπατητική περφόρμανς. Μια σύγχρονη τελετουργία με πρωταγωνιστή έναν μητροκτόνο, ο οποίος περιβάλλεται από πληθώρα τραγουδιών που εκτελούνται ζωντανά, με στόχο να επαναπροσδιορίσουν τον δεσμό με τη μητέρα του. Για 11 παραστάσεις – μία εκ των οποίων αποκλειστικά για Ελευσίνιους.

"Μυστήριο 14 Human Requiem" – Sasha Waltz & Jochen Sandig (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2023)

Τα Ελευσίνια Μυστήρια αποτελούν την εννοιολογική αφετηρία για το Human Requiem (Ανθρώπινο Ρέκβιεμ) της καταξιωμένης χορογράφου Sasha Waltz και του διακεκριμένου σκηνοθέτη Jochen Sandig. Ένα μοναδικό έργο που περιλαμβάνει χορό, μουσική και ντοκιμαντέρ, κι έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο της πόλης, το Αρχαίο Ιερό, με βάση το έργο του Johannes Brahms Ein Deutsches Requiem (Γερμανικό ρέκβιεμ). 

Φεστιβάλ Οικοπολιτισμού (Σεπτέμβριος 2023)

Μία από τις βασικές δράσεις παρακαταθήκης του προγράμματος της 2023 Ελευσίς, ένας πρότυπος θεσμός περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και μια πολυδιάστατη πολιτιστική υποδομή πρόκειται να φιλοξενηθεί στην Όαση – Πρώην Camping. Με αφορμή τα ειδικά χαρακτηριστικά της Ελευσίνας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, το φεστιβάλ περιλαμβάνει θεατρικά δρώμενα, εικαστικά έργα, ομιλίες, διαλέξεις με διακεκριμένους επιστήμονες, καθώς και εργαστήρια αρχιτεκτονικής που στόχο έχουν την εναρμόνιση της τέχνης και της τεχνολογίας με τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

"Μυστήριο 400" Μεγάλο μουσικό γεγονός (Μάιος 2023)

Στο τέλος της άνοιξης, με τη φύση σε πλήρη άνθηση και τον δημόσιο χώρο να είναι η απόλυτη έκφραση του θεάτρου της πόλης, μια μεγάλη συναυλία διεθνώς διακεκριμένου καλλιτέχνη ενεργοποιεί τον υπαίθριο χώρο του πρώην εργοστασίου ΙΡΙΣ, προσφέροντάς μας μια βραδιά που δεν θα είναι εύκολο να ξεχάσουμε. Για την ώρα, οι καλλιτέχνες που θα πλαισιώσουν την εκδήλωση παραμένουν ένα ακόμη ελευσινιακό μυστήριο.

"Μυστήριο 23 Σινέ - Ελευσίς: IN SITU realities" (Νοέμβριος 2023)

Το φεστιβάλ Σινέ - Ελευσίς: IN SITU realities παρουσιάζει νέα αλλά και παλαιότερα φιλμ, επιλογές μιας διεθνώς αναγνωρισμένης επιτροπής, που εστιάζουν σε περιβαλλοντικά, πολιτικά και εργατικά θέματα, ενώ θα πλαισιωθεί από παράλληλες δράσεις. Μέρος του προγράμματος προβολών θα πραγματοποιείται και σε απροσδόκητους χώρους της πόλης, ενώ από το φθινόπωρο του 2023 η καρδιά του φεστιβάλ θα χτυπά μέσα στον ιστορικό και προσεχώς αποκατεστημένο χώρο του Σινέ - Ελευσίς. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

"Μυστήριο 56 Συνάντηση Πολιτισμός 2030" (Νοέμβριος 2023)

Η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 είναι ένας από τους νέους θεσμούς της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης καθώς και ένα από τα βασικά προγράμματα παρακαταθήκης. Κύρια επιδίωξη της Συνάντησης, που την επιμελείται η Κέλλυ Διαπούλη, είναι η δημιουργία ενός πεδίου προβληματισμού, ιδεών και προτάσεων για τη βιώσιμη πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας και των πόλεων, με ορίζοντα το 2030, μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών έργων, συζητήσεων και εργαστηρίων.

Επιμέλεια: Κέλλυ Διαπούλη

"Οι Ελευσίνιοι" – Φίλιππος Κουτσαφτής (Νοέμβριος 2023)

Το ντοκιμαντέρ "Οι Ελευσίνιοι" αποτελεί τη συνέχεια της ταινίας-ορόσημο για την Ελευσίνα "Αγέλαστος πέτρα", με την οποία ο Φίλιππος Κουτσαφτής αποτύπωσε με τον πιο αληθινό και οργανικό τρόπο την ψυχή της πόλης, τους αιώνες που φέρει στις πλάτες της, την πολυποίκιλη ιδιοσυγκρασία της και τη σύγχρονη πραγματικότητά της. Με έναυσμα λοιπόν αυτό το παλιό υλικό, με το οποίο καταπιανόταν επί 12 συναπτά χρόνια, ο Φίλιππος Κουτσαφτής επιστρέφει για να συναντήσει το σήμερα της πόλης, μέσα από την παραγωγή μιας ταινίας που αποτυπώνει το σμίλευμα από τα χρόνια που μεσολάβησαν. Η ταινία Οι Ελευσίνιοι θα κάνει επίσημη πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Σινέ - Ελευσίς IN SITU realities, το οποίο και θα σηματοδοτήσει μια από τις δράσεις της επίσημης Τελετής Λήξης για τη 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Προκράτηση θέσεων για την Τελετή Έναρξης από 20 Δεκεμβρίου εδώ.
Προκράτηση θέσεων για τη συναυλία των Στέρεο Νόβα από 9 Ιανουαρίου.

Δυνατότητα μετακίνησης από το κέντρο της Αθήνας στην Ελευσίνα μετ’ επιστροφής. Πληροφορίες δρομολογίων θα ανακοινωθούν σύντομα.

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.