"Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους": Ξεναγήσεις από τους καλλιτέχνες της έκθεσης

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου , μια ημέρα πριν την ολοκλήρωση του επετειακού αφιερώματος "Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους", το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή διοργανώνει δυο διαφορετικές ξεναγήσεις με την παρουσία καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τους ίδιους τους καλλιτέχνες να μιλούν για τα έργα τους, καθώς και για τον Φώτη Κόντογλου και την επιρροή που τους άσκησε.

Η έκθεση "Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους" αποτελεί επετειακό αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Στο πρώτο σκέλος της αναδεικνύεται η πολιτιστική και πνευματική προσφορά του Φώτη Κόντογλου στο πεδίο των εικαστικών τεχνών και τα Γράμματα κατά τον 20ο αιώνα, ενώ στο δεύτερο οι επιρροές που δέχθηκαν νεότεροι καλλιτέχνες.

Συνολικά 39 καλλιτέχνες – από τους "πρωτόκλητους" μαθητές του Νίκο Εγγονόπουλο και Γιάννη Τσαρούχη μέχρι, μεταξύ άλλων, τον Γιάννη Μόραλη, τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο και τον Κλέαρχο Λουκόπουλο – αντιπαραθέτουν έργα τους με αυτά του Φώτη Κόντογλου.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου | 12.30-1.30 μ.μ. & 1.45-2.45 μ.μ.

Συνολικός αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα ανά ξενάγηση
Κόστος συμμετοχής: 15€
Κόστος συμμετοχής για B&E Members: 12€

Απαραίτητη ηλεκτρονική προκράτηση θέσεων στο goulandris.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Φώτης Κόντογλου και η επιρροή του στους νεότερους

  • Αφιερώματα

Ένα εικαστικό αφιέρωμα στον χαρισματικό δάσκαλο Φώτη Κόντογλου αλλά και στα εκατό χρόνια από την εθνική συμφορά του ξεριζωμού του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Η έκθεση αναπτύσσεται στις εξής θεματικές ενότητες: Οι πρώτοι μαθητές, Μύθοι και ήρωες, Προσωπογραφίες, Τοπογραφίες, Ο ξεριζωμός, Ιστορήσεις ναών, Εικονογραφία. Έργα 39 καλλιτεχνών αντιπαρατίθενται σε έργα του Φώτη Κόντογλου όπου καταδεικνύονται οι επιρροές, άμεσες και έμμεσες: 52 δανειστές, ιδρύματα, φορείς και ιδιώτες συνέβαλαν με δανεισμούς που αριθμούν σε 135 έργα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Οι must στάσεις για όποιον επισκεφθεί το νεοσύστατο μουσείο αφιερωμένο στη μυθική σοπράνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.