"Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα": Ένα διαχρονικό παιχνίδι γίνεται αφορμή για μια πολυμεσική έκθεση

Η Στέφανι Ίρις Οράτη διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές.

Στέφανι Ίρις Ορατή Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα

Πρόσωπο - Ζώο - Πράγμα. Ένα παιχνίδι σε διαδοχική σειρά που γεννά συνδυασμούς, σχήματα, παλμό. Η ενέργεια τρέφεται από εμπιστοσύνη στην παραγωγή της εικόνας. Μια διαδικασία που απαιτεί ρυθμό για να πλησιάσει σε ένα στάδιο μη συνειδητότητας. Σε μια κατάσταση ενδιάμεση, που αιωρείται στο μεταίχμιο.

Καθημερινά αντικείμενα, με τον συμβολισμό τους και την φόρμα τους αποτελούν σημείο αναφοράς. Η αφή και η όραση ωθούν την μνήμη και την αντίληψη στην εμπειρία του αντικειμένου που πάλλεται. Σε μια προσπάθεια απομάκρυνσης από το περιγραφικό, γεννάται η αμεσότητα της γραμμής. Η ζωγραφική γίνεται ένα παιχνίδι μνήμης, κατά τη διάρκεια του οποίου το προσδοκώμενο βρίσκεται υπό συνεχή αμφισβήτηση.

Το παιχνίδι ξεκινά εκεί όπου οριοθετείται. Ο περιορισμός και η εστίαση στο συγκεκριμένο απελευθερώνουν την εικόνα. Μια προσπάθεια αποδέσμευσης του δισδιάστατου. Το μέγεθος του χαρτιού και της γραμμής γίνονται κίνηση και διάθεση. Το κάδρο γινεται σκηνή. Το χρώμα και οι υφές γίνονται σκηνικά. O αρνητικός χώρος γίνεται σιωπή.

Ο χώρος φανερώνεται ως μια επιφάνεια για να υπάρξει η γραμμή ως μελάνι, οξείδιο κεραμικής, χαρτί. Μια ιστορία που χτίζεται μέσα από τη συνύπαρξη και τη συνδιαλλαγή των διαφορετικών μέσων. Κάθε υπαινιγμός γίνεται στίχος ή αφορισμός. Η εικόνα ακολουθεί τη λέξη• η λέξη ακολουθεί την εικόνα. Μια αλυσιδωτή αλληλουχία σκέψεων που καθοδηγείται από το ένστικτο και τον αυθορμητισμό. Αυτό που παρουσιάζεται είναι μια κλεφτή ματιά, ένα φευγαλέο σχέδιο ως απόηχος αυτού του ειρμού.

Η έκθεση "Πρόσωπο, Ζώο, Πράγμα" παρουσιάζει τη ζωγραφική δουλειά της Στέφανι Ίρις Οράτη, μαζί με έργα χαρακτικής και κολάζ. Σε μια προσπάθεια αναζήτησης μιας γλώσσας που διερευνά το πραγματικό, το αυτοσχέδιο και τις περσινές διακοπές, η Στέφανι προσκαλεί την Ειρήνη Σταματιάδη στην έκθεση στο πλαίσιο της κεραμικής τους συνεργασίας, μέσα από την οποία οι δυο τους αντιλαμβάνονται τη ζωγραφική ως μέρος του σπιτιού παρά ενός στείρου εκθεσιακού χώρου. Την έκθεση επιμελούνται οι Ειρήνη Σταματιάδη και Έλλη Αντωνίου.

Εγκαίνια: 7/12 (7-9 μ.μ.)

Info: ERGO Collective | 7-11/12 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Κυρ.: 4-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2024

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουν να μπουν στα ράφια σας

Δύο πολύ σημαντικά βιβλία στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία στις νέες εκδόσεις.

"because it’s Spring": Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης σε φουλ ανοιξιάτικη διάθεση ζωγραφίζει λουλούδια στο iPad

Τα έργα με τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς θα εκτεθούν ως limited edition giclée prints υπογεγραμμένα από τον καλλιτέχνη.

Τελευταίες μέρες με την έκθεση "Χαιρώνεια" του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Η εντυπωσιακή έκθεση του μουσείου αφηγείται με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής αρχαιότητας.