Η διαχρονική δυστοπία του Σάο Πάολο στην έκθεση του Τόλη Τατόλα

Στόχος της έκθεσης είναι να προτρέψει τους θεατές να οραματιστούν ένα αστικό μέλλον, το οποίο θα προκύπτει με τρόπο φυσικό και θα καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης που ωφελεί τους κατοίκους των παγκόσμιων αστικών μορφωμάτων.

SP Urbanogram [ATH] - Τόλης Τατόλας

Η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα παρουσιάζει από τις 2 Δεκεμβρίου την έκθεση "SP Urbanogram [ΑΤΗ]" του Τόλη Τατόλα. Στην Αθήνα παρουσιάζεται μία επιλογή έργων από την ομώνυμη, διευρυμένη έκθεση στο ΜΑΒ-FAAP Museu de Arte Brasileira την άνοιξη του 2022.

Ο Τατόλας επικεντρώνεται στην πόλη του Σάο Πάολο, με την οποία εξοικειώθηκε ιδιαίτερα κατά της εκτεταμένης παραμονής του εκεί το 2019. Εξερεύνησε περιοχές πολύ διαφορετικές, από περισσότερο έως λιγότερο ανεπτυγμένες, και από κεντρικές έως περιφερειακές. Εκθέτει, έτσι, την πραγματικότητα μιας μητροπολιτικής μεγαλούπολης που είναι χαρακτηριστική της παγκόσμιας, έντονης αστικοποίησης. Παράλληλα, σχολιάζει την ανάπτυξη των τομέων της τεχνολογίας και της πληροφορίας, και την εμφάνιση ισχυρών, συχνά μη ελεγχόμενων, μεταναστευτικών κυμάτων και δημογραφικών αλλαγών.

SP Urbanogram [ATH] - Τόλης Τατόλας
SP Urbanogram I, 2019, μικτή τεχνική σε καλλιτεχνικό χαρτί Fabriano, 70cmx10m (λεπτομέρεια)

Ο καλλιτέχνης προσεγγίζει την τέχνη ως επιστημονική έρευνα, που τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα και λόγω του ακαδημαϊκού του υπόβαθρου στη βιολογία, μεταξύ άλλων. Η έκθεση στην Αθήνα ακολουθεί, προσαρμοσμένη στο χώρο της Πρεσβείας της Βραζιλίας, το μοντέλο οργάνωσης της έκθεσης του Σάο Πάολο σαν ένα ερευνητικό εργαστήριο. Ο Τατόλας εξετάζει το πώς η πόλη αναπτύσσεται ως ένας συνδυασμός οργανικών και ανόργανων στοιχείων. Δείχνει το πώς η φύση, οι άνθρωποι και το δομημένο περιβάλλον συγχωνεύονται, αλληλεπιδρούν ή και παλεύουν για το ποιος θα υπερισχύσει.

Η έρευνα του Τατόλα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ενότητας, στην οποία εξετάζει τη διαχρονική δυστοπία μέσω πλασματικών απεικονίσεων πόλεων από το 2009. Εδώ, ωστόσο, για πρώτη φορά παρουσιάζει μια πραγματική πόλη. Το Σάο Πάολο, επίσης, ως μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο, αντιπροσωπεύει για τον καλλιτέχνη το αστικό παρόν και μέλλον όλων των πόλεων. Έχει, έτσι τόσο τοπικό, όσο και παγκόσμιο χαρακτήρα, και καθολική αξία.

SP Urbanogram [ATH] - Τόλης Τατόλας
Από τη σειρά Pixo Peels, 2019/2022, λαδοπαστέλ και ακρυλικό σε χαρτόνι, διάφορες διαστάσεις

Τα σχέδια Untitled (2019) είναι μια σειρά φανταστικών απόψεων του Σάο Πάολο από ψηλά. Συνδυάζουν χαρακτηριστικά του φυσικού και τεχνητού αστικού περιβάλλοντος, όπως πολεοδομικά σχέδια, χρωματιστές επιφάνειες, oρμητικά ποτάμια και πράσινο. Αυτά, και τα Pixo Peels (2019/2022), που θυμίζουν ξεκολλημένες φλούδες των ιδιαίτερων γκράφιτι της πόλης, έρχονται σε αντίθεση με το κεντρικό έργο της έκθεσης, το SP Urbanogram (2019), ένα δίπτυχο σχέδιο συνολικού μήκους 20 μέτρων, το οποίο κυματίζει σαν καρδιογράφημα που καταγράφει τον παλμό της πόλης.

Στη φωτογραφία από την ευρύτερη σειρά Homo Paulista (2019) ο καλλιτέχνης αναδεικνύει τη σχέση του ανθρώπου με την πόλη. Το δέρμα ως ανθρώπινο ‘κέλυφος’ ενώνεται με το κέλυφος της πόλης και η εμβρυϊκή στάση του ανθρώπου συμβολίζει τη γένεση μιας σύζευξης, έναν ιδιότυπο αστικό υβριδισμό, που έχει την δυνατότητα να εμπνεύσει μια νέα συνθήκη αρμονικής αστικής ζωής στο μέλλον.

Στόχος της έκθεσης είναι να προτρέψει τους θεατές να οραματιστούν ένα αστικό μέλλον, το οποίο θα προκύπτει με τρόπο φυσικό και θα καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης που ωφελεί τους κατοίκους των παγκόσμιων αστικών μορφωμάτων.

Επιμέλεια: Δρ. Εύη Μπανιωτοπούλου

Εγκαίνια: 1/12 (7 μ.μ.)

Info: Πρεσβεία Βραζιλίας | 2/12/22-20/1/23 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. - 3 μ.μ | Είσοδος ελεύθερη

H έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των Museu de Arte Brasileira (MAB), Fundação Armando Alvares Penteado (FAAP) και του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.