Η διαχρονική δυστοπία του Σάο Πάολο στην έκθεση του Τόλη Τατόλα

Στόχος της έκθεσης είναι να προτρέψει τους θεατές να οραματιστούν ένα αστικό μέλλον, το οποίο θα προκύπτει με τρόπο φυσικό και θα καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης που ωφελεί τους κατοίκους των παγκόσμιων αστικών μορφωμάτων.

SP Urbanogram [ATH] - Τόλης Τατόλας

Η Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα παρουσιάζει από τις 2 Δεκεμβρίου την έκθεση "SP Urbanogram [ΑΤΗ]" του Τόλη Τατόλα. Στην Αθήνα παρουσιάζεται μία επιλογή έργων από την ομώνυμη, διευρυμένη έκθεση στο ΜΑΒ-FAAP Museu de Arte Brasileira την άνοιξη του 2022.

Ο Τατόλας επικεντρώνεται στην πόλη του Σάο Πάολο, με την οποία εξοικειώθηκε ιδιαίτερα κατά της εκτεταμένης παραμονής του εκεί το 2019. Εξερεύνησε περιοχές πολύ διαφορετικές, από περισσότερο έως λιγότερο ανεπτυγμένες, και από κεντρικές έως περιφερειακές. Εκθέτει, έτσι, την πραγματικότητα μιας μητροπολιτικής μεγαλούπολης που είναι χαρακτηριστική της παγκόσμιας, έντονης αστικοποίησης. Παράλληλα, σχολιάζει την ανάπτυξη των τομέων της τεχνολογίας και της πληροφορίας, και την εμφάνιση ισχυρών, συχνά μη ελεγχόμενων, μεταναστευτικών κυμάτων και δημογραφικών αλλαγών.

SP Urbanogram [ATH] - Τόλης Τατόλας
SP Urbanogram I, 2019, μικτή τεχνική σε καλλιτεχνικό χαρτί Fabriano, 70cmx10m (λεπτομέρεια)

Ο καλλιτέχνης προσεγγίζει την τέχνη ως επιστημονική έρευνα, που τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα και λόγω του ακαδημαϊκού του υπόβαθρου στη βιολογία, μεταξύ άλλων. Η έκθεση στην Αθήνα ακολουθεί, προσαρμοσμένη στο χώρο της Πρεσβείας της Βραζιλίας, το μοντέλο οργάνωσης της έκθεσης του Σάο Πάολο σαν ένα ερευνητικό εργαστήριο. Ο Τατόλας εξετάζει το πώς η πόλη αναπτύσσεται ως ένας συνδυασμός οργανικών και ανόργανων στοιχείων. Δείχνει το πώς η φύση, οι άνθρωποι και το δομημένο περιβάλλον συγχωνεύονται, αλληλεπιδρούν ή και παλεύουν για το ποιος θα υπερισχύσει.

Η έρευνα του Τατόλα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ενότητας, στην οποία εξετάζει τη διαχρονική δυστοπία μέσω πλασματικών απεικονίσεων πόλεων από το 2009. Εδώ, ωστόσο, για πρώτη φορά παρουσιάζει μια πραγματική πόλη. Το Σάο Πάολο, επίσης, ως μια από τις μεγαλύτερες πόλεις στον κόσμο, αντιπροσωπεύει για τον καλλιτέχνη το αστικό παρόν και μέλλον όλων των πόλεων. Έχει, έτσι τόσο τοπικό, όσο και παγκόσμιο χαρακτήρα, και καθολική αξία.

SP Urbanogram [ATH] - Τόλης Τατόλας
Από τη σειρά Pixo Peels, 2019/2022, λαδοπαστέλ και ακρυλικό σε χαρτόνι, διάφορες διαστάσεις

Τα σχέδια Untitled (2019) είναι μια σειρά φανταστικών απόψεων του Σάο Πάολο από ψηλά. Συνδυάζουν χαρακτηριστικά του φυσικού και τεχνητού αστικού περιβάλλοντος, όπως πολεοδομικά σχέδια, χρωματιστές επιφάνειες, oρμητικά ποτάμια και πράσινο. Αυτά, και τα Pixo Peels (2019/2022), που θυμίζουν ξεκολλημένες φλούδες των ιδιαίτερων γκράφιτι της πόλης, έρχονται σε αντίθεση με το κεντρικό έργο της έκθεσης, το SP Urbanogram (2019), ένα δίπτυχο σχέδιο συνολικού μήκους 20 μέτρων, το οποίο κυματίζει σαν καρδιογράφημα που καταγράφει τον παλμό της πόλης.

Στη φωτογραφία από την ευρύτερη σειρά Homo Paulista (2019) ο καλλιτέχνης αναδεικνύει τη σχέση του ανθρώπου με την πόλη. Το δέρμα ως ανθρώπινο ‘κέλυφος’ ενώνεται με το κέλυφος της πόλης και η εμβρυϊκή στάση του ανθρώπου συμβολίζει τη γένεση μιας σύζευξης, έναν ιδιότυπο αστικό υβριδισμό, που έχει την δυνατότητα να εμπνεύσει μια νέα συνθήκη αρμονικής αστικής ζωής στο μέλλον.

Στόχος της έκθεσης είναι να προτρέψει τους θεατές να οραματιστούν ένα αστικό μέλλον, το οποίο θα προκύπτει με τρόπο φυσικό και θα καθοδηγεί κάθε πρωτοβουλία ανάπτυξης που ωφελεί τους κατοίκους των παγκόσμιων αστικών μορφωμάτων.

Επιμέλεια: Δρ. Εύη Μπανιωτοπούλου

Εγκαίνια: 1/12 (7 μ.μ.)

Info: Πρεσβεία Βραζιλίας | 2/12/22-20/1/23 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10 π.μ. - 3 μ.μ | Είσοδος ελεύθερη

H έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των Museu de Arte Brasileira (MAB), Fundação Armando Alvares Penteado (FAAP) και του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Πρεσβεία Βραζιλίας

Βασ. Σοφίας 23, Κολωνάκι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ξαναδιαβάζοντας τον Νίκο Φωκά μέσα από τις ποιητικές συναντήσεις "Με τα λόγια (γίνεται)"

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouTube.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/11/2022

Δηλώστε συμμετοχή για το Βραβείο Τέχνης 2023 του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το ίδρυμα πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προωθώντας έτσι τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και πρωτοπορία.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (28/11-4/12)

Το φαινόμενο της αστικοποίησης, ο γυναικείος ερωτισμός και η σύγχρονη ιταλική τέχνη εξερευνώνται στα εικαστικά πρότζεκτ που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Μια άγνωστη πτυχή του Αλέκου Φασιανού αποκαλύπτεται στην Carwan

Περισσότερα από 100 έργα design που ο ζωγράφος έφτιαξε για την οικογένειά του, σε συνεργασία με επαγγελματίες τεχνίτες, αντανακλούν το πάθος του για τη λεπτομέρεια και την ομορφιά.

Η πρώτη διαδραστική έκθεση για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα

Στο επιβλητικό Αίθριο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας εγκαινιάστηκε, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, από την ΑΕ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νέα έκθεση "Κλιματική Αλλαγή και Εμείς".

Ο Jeremiah Day διδάσκει τις στρατηγικές του "Νέου Χορού" με μια δημόσια performance

Θα προηγηθεί εργαστήριο στο Spiti Yoga όπου οι συμμετέχοντες θα αυτοσχεδιάσουν με βάση παρτιτούρες από την Anna Halprin, τον Steve Paxton και τη Simone Forti

7 διαφορετικά μουσεία που θα αγαπήσετε στην Αθήνα

Από το μοναδικό στην Ελλάδα, Μουσείο Αφής, σε μουσεία αφιερωμένα στα παιχνίδια, κοσμήματα, μετεωρίτες και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα των ξεχωριστών μουσείων