"The Tyvek Project": Κοινωνικές κρίσεις και το queer βιώμα στην έκθεση του Atopos

Σημεία εκκίνησης για τα έργα του «Tyvek Project» είναι ένα λευκό αντιανεμικό και η λευκή ολόσωμη φόρμα από τη συλλογή του Atopos cvc.

Atopos The Tyvek Project

Στο πλαίσιο του "RRRIPP!! Research Programme" με στόχο την τεκμηρίωση και ανάδειξη της συλλογής "RRRIPP!!", ο Atopos cvc και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Βασίλης Ζηδιανάκης, παρουσιάζουν την έκθεση "The Tyvek Project". Η έκθεση πραγματοποιείται και υπό την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σημεία εκκίνησης για τα έργα του "Tyvek Project" είναι ένα λευκό αντιανεμικό και η λευκή ολόσωμη φόρμα από τη συλλογή του Atopos cvc.

Η ομάδα του Tyvek Project ξεκίνησε με αφορμή την οικειοποίηση του Tyvek από τον Αμερικανό James Merrill σε ένα αυτοβιογραφικό ποίημα όπου εκφράζει αγωνία για το σώμα του που νοσεί, την περιβαλλοντική καταστροφή και τον παγκοσμιοποιημένο καπιταλισμό. Το δεύτερο αντικείμενο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το project ήταν η σφραγισμένη από καλλιτέχνες φόρμα η οποία κυκλοφόρησε αντί τεύχους ενός πρωτοποριακού νεοϋρκέζικου περιοδικού που στράφηκε σε εναλλακτικές καλλιτεχνικές πρακτικές και στην underground σκηνή στο τέλος της δεκαετίας του ’70.

Το "Tyvek Project" διαμορφώθηκε στο ΙΑ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ σε δύο εργαστήρια που διοργάνωσε ο Βασίλης Βλασταράς, η Σταματίνα Δημακοπούλου και η Ηλέκτρα Σταμπούλου. Τα έργα που προέκυψαν προσεγγίζουν το υπερανθεκτικό, μαζικής παραγωγής υλικό, αντιστικτικά με τη φθορά, την επιτέλεση, την κοινωνική κρίση, το ενδόμυχο, το queer βίωμα.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Σεμέλη Αβραμιώτη, Εριφύλη Αγγελοπούλου, Ελευθερία Αμολοχίτη, Αλεξάνδρα Αψωκάρδου, Αριάδνη Δελημήτρου, Ελένη Δερμιτζάκη, Ορέστης Δημητρίου, Σοφία Καπουράνη, Ελένη Καράκου, Δέσποινα Κατσικώστα, Κατερίνα Κορρέ, Έλενα Κουμαριανού, Αλεξάνδρα Κρόκου, Μαρία Λαμπρινίδη, Αντωνία Μαμασούλα και Νικόλας Ράπτης, Χάρης Μαυρούλιας, Τριανταφυλλιά Ντουρούπη, Κυριακή Οσόγια, Έλλη Παπαδοπούλου, Χριστίνα Ρώση, Κατερίνα Σκόρδου, Έλενα Στίγκα, Αλέξης Τέτσης, Μαριτίνα Τσελέπη, Tατιάνα Χωρέμη, Alma-Clara Juarez

Οργάνωση, επιμέλεια, παραγωγή: Λυδία Πανάγου, Κατερίνα Στάμου, Έλενα Κουμαριανού

Εγκαίνια: 24/11 (6-10 μ.μ.)

Info: Atopos | 24/11-21/12 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.: 4-8 μ.μ., Πεμ., Παρ.: 12-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη προκράτηση θέσης στο Artsvp

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Atopos Contemporary Visual Culture

Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
25/04/2024

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.