3 εικαστικές στάσεις στον Πειραιά για να εγκαινιάσουμε τον νέο σταθμό του μετρό

Γκαλερί, εκθέσεις αλλά και μια... γλυκιά έκπληξη σας περιμένουν κοντά στις τρεις νέες στάσεις του μετρό.

Σταθμός μετρό 'Μανιάτικα' © Λεωνίδας Τούμπανος

Μανιάτικα, Δημοτικό Θέατρο και Πειραιάς προστέθηκαν στις στάσεις της γραμμής 3 του μετρό και μας δίνουν αφορμή για να επισκεφθούμε άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία τις αγαπημένες μας γκαλερί στην περιοχή του Πειραιά, αλλά και να κάνουμε μια στάση στα κοντινά μαγαζιά για κρασί ή ένα λαχταριστό επιδόρπιο.

"Coyote", The Intermission

Alex Ayed Coyote
© Paris Tavitian

Ο τίτλος της έκθεσης του Alex Ayed είναɩ εµπνευσµένος από το Coyote, το τελευταίο σκάφος του ɩστɩοπλόου Mike Plant, µε το οποίο εξαφανίστηκε στη θάλασσα το 1992. Γύρω στην ηλɩκία των είκοσɩ ετών, ο Mike Plant κατηγορήθηκε στην Ελλάδα γɩα απόπεɩρα λαθρεµπορίας ναρκωτɩκών από την Τουρκία. ∆ɩέφυγε από την ελληνɩκή αστυνοµία στɩς Σπέτσες καɩ έγɩνε φυγάς. Χρόνɩα αργότερα, συνελήφθη στην Πορτογαλία µε σκοπό να παραδοθεί στɩς ελληνικές αρꭓές, αλλά αφέθηκε ελεύθερος επεɩδή η Eλληνɩκή δɩοίκηση δεν κατάφερε να συµπληρώσεɩ έγκαɩρα το αίτηµα προς την Ιντερπόλ. Ο Plant µετέπεɩτα κατασκεύασε ένα άλλο σκάφος καɩ ταξίδεψε σε όλο τον κόσµο. Το 2017 κυκλοφόρησε µɩα ταɩνία γɩα τη ζωή του, µε τίτλο "Coyote".

Διαβάστε Επίσης

"Kyklos", Carwan

KYKLOS Πολίνα Μήλιου

Η έκθεση της Πόλινας Μήλιου μας συστήνει σε ένα σώμα δουλειάς που αποτελείται από στρογγυλά, οργανικά σχήματα και εξερευνά συμβολισμούς και τις θεμελιώδεις αρχές της γεωμετρίας. Η κύρια παλέτα χρωμάτων στα έργα καλεί τον θεατή σε ένα ονειρικό ταξίδι μέσα από το οποίο ανακαλύπτει τις διάφορες αποχρώσεις του εκτυφλωτικού κυκλαδίτικου φωτός. Η καλλιτέχνις περιπλανήθηκε σε τοπικά μπαζάρ αναζητώντας χρησιμοποιημένα έπιπλα, και συγκεκριμένα παραδοσιακές ψάθινες καρέκλες τις οποίες στη συνέχεια επεξεργάζεται δια χειρός με έναν ελεύθερο, αυτοσχεδιαστικό τρόπο χρησιμοποιώντας έναν χαρτοπολτό που η ίδια φτιάχνει. Ο πολτός αναμειγνύεται με βαφή έτσι ώστε να επιτευχθεί μια φωτεινή και συμπαγής ψευδαίσθηση. Κάθε χρώμα αντανακλά με το δικό του ξεχωριστό τρόπο τον κυκλαδίτικο ουρανό σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, ο κύκλος του ήλιου γίνεται μέρος της ρευστής γεωμετρικής θεματικής που ακολουθεί η καλλιτέχνις.

Διαβάστε Επίσης

"μητέρες", Rodeo

μητέρες Ίρις Τουλιάτου
© Stathis Mamalakis Courtesy of the artist and Rodeo, London / Piraeus

Απόσπασμα από κείμενο της Ίριδας Τουλιάτου, για τη νέα της έκθεση: "Το να τιμάς μία νέα οικογένεια παρουσιάζοντας με άβολο τρόπο τους υπάρχοντες και μελλοντικούς δεσμούς είναι ίσως περίεργο, αλλά το θέμα εδώ δεν είναι ο θεσμός του μουσείου ή της γκαλερί, αλλά η καλλιτεχνική πρακτική και η συμβολική και υλική οικονομία μέσα στην οποία υπάρχει αυτή. Όταν ξεκινήσαμε, δεν ήταν σαφές αν ήταν καν εφικτό. Τον Αύγουστο, επιχειρήσαμε μία κριτική συναισθημάτων, και αναδύθηκαν περισσότερα συναισθήματα δυνατά, δημόσια, κάποια καλά, και κάποια άσχημα, κάποια αντικρουόμενα. Οπωσδήποτε, όμως, ανάμικτα. Αν η μητέρα είναι ακόμα το πρότυπο της επιτυχημένης θηλυκότητας, η κατ’ εξοχήν ηθική μορφή, οι μητέρες που παρουσιάζονται εδώ ενσαρκώνουν τη φροντίδα, τα εφόδια, την ανακούφιση, τις αρνήσεις, τις αποτυχίες, την ανάπαυση και την ανακοπή. Ξυπνούν, σταματούν, ξαναρχίζουν, ξαναρυθμίζουν, κινούνται, χάνουν, καταρρέουν. Είναι συνηθισμένες, είναι υπερβολικές, δεν έχουν τίποτα άλλο, είναι ανοιχτές σε μία μελλοντική κυκλοφορία ή είναι ένα τέλος μέσα τους.

Διαβάστε Επίσης

Για κρασί και γλυκό στον Πειραιά

Paleo

Paleo

Η λατρεία του sommelier Γιάννη Καϋμενάκη για το κρασί κούρνιασε σε μια από εκείνες τις παλιές πειραιώτικες αποθήκες καπνών στη Ρετσίνα, μια πειραιώτικη συνοικία όπου ο χρόνος μοιάζει να είναι εδώ και δεκαετίες σε παύση. Εδώ το φαγητό συνοδεύει το κρασί, όχι το αντίστροφο, συνοδοί λοιπόν αυτής της προσωπικής συλλογής είναι πιάτα όπως patatas bravas με chorizo, pate από συκωτάκια πουλιών, κότσι χοιρινό με πατάτες, μηλοκόπι πλακί, σε μενού που περιλαμβάνει συνήθως 13-13 επιλογές.

Διαβάστε Επίσης

Bon Bon Fait Maison

Τον Μάρτιο του 2019, μια παλιά αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά αναστυλώθηκε και τώρα φιλοξενεί το εργαστήριο του Bon Bon, παράγοντας φρέσκα γλυκά και νοστιμότατο παγωτό σε καθημερινή βάση.

Πληροφορίες: Πολυδεύκους 39, Πειραιάς

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Kyklos

  • Γλυπτική

Για την πρώτη της έκθεση στη Carwan, η καλλιτέχνις περιπλανιέται σε τοπικά μπαζάρ αναζητώντας χρησιμοποιημένα έπιπλα, και συγκεκριμένα παραδοσιακές ψάθινες καρέκλες τις οποίες στη συνέχεια επεξεργάζεται δια χειρός με έναν ελεύθερο, αυτοσχεδιαστικό τρόπο χρησιμοποιώντας έναν χαρτοπολτό που η ίδια φτιάχνει. Ο πολτός αναμειγνύεται με βαφή έτσι ώστε να επιτευχθεί μια φωτεινή και συμπαγής ψευδαίσθηση. Κάθε χρώμα αντανακλά με το δικό του ξεχωριστό τρόπο τον κυκλαδίτικο ουρανό σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, ο κύκλος του ήλιου γίνεται μέρος της ρευστής γεωμετρικής θεματικής που ακολουθεί η καλλιτέχνις.

Coyote

  • Γλυπτική

Ο Alex Ayed ανέπτυξε έντονο ενδɩαφέρον γɩα την ɩδέα της µετατόπɩσης, ενσωµατώνοντας στοɩχεία της ɩστɩοπλοΐας στη γλυπτɩκή του πρακτɩκή. Γɩα την τρέχουσα έκθεσή του στο The Intermission, ο Ayed παρουσɩάζεɩ τρία νέα επɩτοίχɩα έργα κατασκευασµένα από πανɩά ɩστɩοφόρων τεντωµένα πάνω σε καµβάδες, τα οποία έχουν πολυκαɩρɩστεί στη θάλασσα. Ο τίτλος της έκθεσης είναɩ εµπνευσµένος από το Coyote, το τελευταίο σκάφος του ɩστɩοπλόου Mike Plant, µε το οποίο εξαφανίστηκε στη θάλασσα το 1992. Γύρω στην ηλɩκία των είκοσɩ ετών, ο Mike Plant κατηγορήθηκε στην Ελλάδα γɩα απόπεɩρα λαθρεµπορίας ναρκωτɩκών από την Τουρκία. ∆ɩέφυγε από την ελληνɩκή αστυνοµία στɩς Σπέτσες καɩ έγɩνε φυγάς. Χρόνɩα αργότερα, συνελήφθη στην Πορτογαλία µε σκοπό να παραδοθεί στɩς ελληνικές αρχές, αλλά αφέθηκε ελεύθερος επεɩδή η Eλληνɩκή δɩοίκηση δεν κατάφερε να συµπληρώσεɩ έγκαɩρα το αίτηµα προς την Ιντερπόλ. Ο Plant µετέπεɩτα κατασκεύασε ένα άλλο σκάφος καɩ ταξίδεψε σε όλο τον κόσµο.

Paleo

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".