Οι αφηρημένες εξπρεσιονιστικές συνθέσεις στη ζωγραφική της Άντας Αναστασοπούλου

Η έκθεση της εικαστικού στη Πινακοθήκη Λέφα πραγματοποιείται υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελίζας Γερολυμάτου.

Έκθεση Άντα Αναστασοπούλου

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό υποδέχεται τον Οκτώβριο στις αίθουσες της το ζωγραφικό έργο της σύγχρονης Ελληνίδας εικαστικού Άντας Αναστασοπούλου. 

Η ζωγράφος πιστεύει βαθιά στην ελευθερία της έκφρασης προσπαθώντας - όπως αναφέρει η ίδια για το έργο της - να δημιουργήσει μία εμπειρία και μία αίσθηση - αυτό ισχύει ως κανόνας για όλα της τα έργα - τόσο ως τρόπος διερεύνησης αλλά και ως ζητούμενο. 

Η έμπνευση προκύπτει από μέσα. Τα καταγεγραμμένα εσωτερικά βιώματα, εμπειρίες, αισθήσεις, συγκινήσεις, εκφράζονται μέσω της "δράσης" και καταγράφονται άμεσα στον καμβά. Τα ζωγραφικά αυτά έργα ανήκουν στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό. Αποτελούν μια συνέχεια διερεύνησης. Διερευνάται η πράξη της άμεσης έκφρασης και αποτύπωσης του ψυχισμού και των βιωμάτων στον καμβά. Η ίδια η "πράξη "έχει σημασία - το πώς τοποθετείται το χρώμα και το τι σημαίνει αυτό και όχι αν είναι "ωραίο" ή όχι (action painting).

Παράλληλα  το "πλέγμα" και το "όριο" διερευνώνται  μέσω της εικαστικής αυτής  γλώσσας. Το "πλέγμα", που υπάρχει αφανές ή εμφανές και άλλοτε ως "όριο"- ως εμπόδιο - είναι αδιαπέραστο και εγκλωβίζει εντός ενώ άλλοτε διαρρηγνύεται και διαπερνάται. Ανοίγει τότε δρόμους, δημιουργεί διεξόδους, περάσματα, διαφυγές, εκτονώσεις, λύσεις, φυγές, απειλές.

Τα έργα ολοκληρώνονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τη χρήση της ελεύθερης φόρμας. Έργα δουλεμένα στο πάτωμα (all over), σε πολλαπλά layers και με την τεχνική dripping (στάξιμο χρώματος). Το έργο "ελέγχεται" ανά πάσα στιγμή, από κάθε του πλευρά, από κάθε του γωνία, καθώς η κίνηση είναι διαρκής - γύρω και πάνω από το έργο.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η εικαστικός: "…Η σιωπηλή-εσωτερική επικοινωνία του έργου, δίχως τις γραπτές ερμηνείες και επεξηγήσεις του δημιουργού του, είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμένα. Τα έργα θα "μιλήσουν" από μόνα τους, αν είναι να "μιλήσουν" - αν έχουν κάτι δυνατό να "πούν" .Το ζητούμενο είναι να τα αφήσουμε μόνα τους να "συνομιλήσουν" - αν "συνομιλήσουν" - και  αν έχουν κάτι να "πούν", θα το "πούν", σιωπηλά… μέσα, από την σιωπηλή , αλλά εκκωφαντική γλώσσα τους… Και όταν "συνομιλήσουν" και αγγίξουν τα συναισθήματά μας, τότε θα έχουν επιτύχει κάτι… ίσως κάτι λίγο… αλλά κάτι… Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα, αυτή η σιωπηλή επικοινωνία του έργου με τον θεατή".

Η έκθεση οργανώνεται από τον "Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού" του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού(ΟΚΑΠΑ).

Εγκαίνια: 11/10 7.30 μ.μ.

Info: Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα | 11/10-4/11 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Πεμ.: 12.30-3.30 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 5-8 μ.μ. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.