"Στης Κλωθώς τα χνάρια", στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, θα δεις την υφαντική με άλλη ματιά

Έργα όπου το νήμα, το ύφασμα και οι τεχνικές ύφανσης αποτελούν το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής παραγωγής και τον πυρήνα της εικαστικής έκφρασης αποκαλύπτουν τη βαθιά βιωματική σχέση της εικαστικού Πόλλυς Κολλιαλή με τη πολιτισμική ιστορία της περιοχής της Αράχωβας.

Στης Κλωθώς τα χνάρια

Μια πρωτότυπη έκθεση στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών- Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία στην Πλατεία Κλαυθμώνος, εγκαινιάζεται στις 5 Οκτωβρίου (7 μ.μ) με διάρκεια έως και 9 Ιανουαρίου 2023. Η Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή έχει διακριθεί για τα έργα Νεοελληνικής Χαρακτικής και Ναΐφ τέχνης που κατέχει, παρουσιάζει και αναδεικνύει σε επιτυχημένες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η έκθεση "Στης Κλωθώς τα χνάρια", παρουσιάζει μια ξεχωριστή ενότητα από το σύνολο των έργων σύγχρονης τέχνης που η Συλλογή Κολλιαλή, επίσης, διαθέτει. Την έκθεση επιμελείται η Νίκη Παπασπύρου.

Στης Κλωθώς τα χνάρια

Η Συλλογή σύγχρονης τέχνης Κολλιαλή, παρακολουθεί στενά την ελληνική εικαστική παραγωγή και τις καλλιτεχνικές τάσεις τα τελευταία τριάντα χρόνια και τα έργα που την συγκροτούν, χαρτογραφούν τον πλουραλιστικό, πολύσημο και πολυφωνικό χαρακτήρα της συλλογής. Η συλλογή εμπλουτίζεται αδιάλειπτα, καθώς το όραμα, η αγάπη και το πάθος των συλλεκτών για την τέχνη αντεπεξέρχονται οποιαδήποτε δυσκολία. Η έκθεση Στης Κλωθώς τα χνάρια, εστιάζει σε έργα όπου το νήμα, το ύφασμα και οι τεχνικές ύφανσης αποτελούν το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής παραγωγής τους και τον πυρήνα της εικαστικής τους έκφρασης. Μέσα από κάθε συλλογή μπορούμε να ψηλαφήσουμε και να αφουγκραστούμε τις πολιτισμικές αναφορές, τις αισθητικές ανησυχίες και τις προσωπικές ιστορίες εκείνων που την συγκροτούν. Η συγκεκριμένη συλλογή αποκαλύπτει τη βαθιά βιωματική σχέση της Πόλλυς Κολλιαλή με τη πολιτισμική ιστορία της περιοχής της Αράχωβας (τόπο καταγωγής της μητέρας της) και την περίφημη υφαντική της τέχνη. Η μαθητεία, στα παιδικά της χρόνια, της υφαντικής και των τεχνικών της και ο πλούτος των περίτεχνων αραχωβίτικων χαλιών και εργόχειρων, αποτέλεσαν το απαραίτητο υπόβαθρο ώστε να αναζητηθεί η λαϊκή πρακτική στο εικαστικό λεξιλόγιο και στις αισθητικές αξίες των σύγχρονων έργων τέχνης. Ταυτόχρονα, η έκθεση συμπορεύεται με το έντονο ενδιαφέρον, τα τελευταία χρόνια, του κόσμου της τέχνης για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία με βάση το νήμα και την πολλαπλότητα των τεχνικών πρακτικών της υφαντικής.

Στης Κλωθώς τα χνάρια

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ιάνθη Αγγελίογλου, Άρτεμις Αλκαλάη, Άντα Αναστασέα, Γιώτα Ανδριάκαινα, Παναγιώτα Αποστολοπούλου, Κανέλλα Αράπογλου, Κάτια Βαρβάκη, Ιάκωβος Βολκώφ, Πέτρος Βρέλλης, Γρηγορία Βρυττιά, Ζωή Γαϊτανίδου, Πέννυ Γκέκα, Ειρήνη Γκόνου, Γεωργία Δαμοπούλου, Δανιήλ (Παναγόπουλος), Έλλη Εμπεδοκλή, Δημήτρης Ζουρούδης, Κατερίνα Κανακάκη, Μιχάλης Καραΐσκος, Ζήσης Κοτιώνης, Ειρήνη Κουμανδράκη, Μαρία Κώτσου, Κωσταντίνος Λαδιανός, Βασιλική Λευκαδίτη, Τάσος Λιακόπουλος, Κυριακή Μαυρογεώργη, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Θανάσης Μπερούτσος, Γεωργία Μπλιάτσου, Νίκη Νικολαΐδη, Αλεξάνδρα Ξαφοπούλου, Μαρία Οικονομοπούλου, Λήδα Παπακωσταντίνου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Ειρήνη Πουλιάσση, Ιφιγένεια Σδούκου, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Ιωάννα Τερλίδου, Νότα Τσίτουρα, Μάρω Φασουλή, Αικατερίνη Φιλδισάκου, Δήμητρα Χανιώτη, Αλέξανδρος Ψυχούλης

Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Παρ.: 9 π.μ-4 μ.μ, Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ-3 μ.μ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Αυθεντικά τεκμήρια από τη ζωή στη Μικρά Ασία στην έκθεση "Από την πατρίδα: Τεκμήρια και μνήμες"

Μια παρουσίαση αυθεντικών τεκμηρίων και προφορικών μαρτυρίων στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, που επιτυγχάνει να αναδείξει τις ποικίλες πτυχές της περιπέτειας του μικρασιατικού ελληνισμού.

29/11/2022

"Αθηναϊκές τοπογραφίες" στη Νέα Υόρκη από τη FokiaNou Art Space

Το καλλιτεχνικό δίδυμο της FokiaNou Art Space, Παναγιώτης Βούλγαρης - Mary Cox, θα πραγματοποιήσει μια διατομική έκθεση στο χώρο τέχνης ΑΑΑ3Α στη Νέα Υόρκη, που διευθύνει η Blanka Amezkua, ιδρύτρια επίσης της FokiaNou.

Η "φωτογραφική επανάσταση" της Έλλης Παπαδημητρίου

Η έκθεση "Η αδρή ουσία των πραγμάτων" που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη αποκαλύπτει την διαδρομή μιας σημαντικής προσωπικότητας των Γραμμάτων και των Τεχνών της Ελλάδας.

Δώρα εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό στο Cycladic Shop

Με αφορμή την έκθεση "Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής", αγαπημένα δώρα του Cycladic Shop εμπνευσμένα από τον κυκλαδικό πολιτισμό, ξεχωρίζουν στις επιλογές μας.

Η ΜΑΤ. "Μπουσουλάει" στην Κάμιρο

Τον Δεκέμβριο έρχεται η πρώτη ατομική έκθεση της εικαστικού στον πολιτιστικό χώρο της Κυψέλης.

Ξαναδιαβάζοντας τον Νίκο Φωκά μέσα από τις ποιητικές συναντήσεις "Με τα λόγια (γίνεται)"

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο YouTube.

Δηλώστε συμμετοχή για το Βραβείο Τέχνης 2023 του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το ίδρυμα πραγματοποιεί ανοιχτό κάλεσμα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, προωθώντας έτσι τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και πρωτοπορία.