"Ο Champollion και το μυστήριο των ιερογλυφικών" στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια ενδιαφέρουσα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την αποκρυπτογράφηση της ιερής γραφής των αρχαίων Αιγυπτίων.

ce tableau de Victorine-Angélique-Amélie de Rumilly le représentant tenant en main le Tableau des signes phonétiques, emblématique de sa découverte (exposé au Musée de Vif dans l'Isère)

Στο πλαίσιο των εορτασμών που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο για τα 200 χρόνια από μια σπουδαία ανακάλυψη, την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, γιορτάζει και υποδέχεται τους επισκέπτες του με μια παρουσίαση στην αίθουσα 41 της Αιγυπτιακής Συλλογής για τον Champollion και το μυστήριο των ιερογλυφικών.

Champollion_letter_on_hieroglyphics,
Champollion letter on hieroglyphics

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1822 o νεαρός λόγιος Jean-François Champollion έλυσε το μυστήριο των ιερογλυφικών, της ιερής γραφής των αρχαίων Αιγυπτίων. Λίγες ημέρες μετά, στις 27 Σεπτεμβρίου, παρουσίασε τα αποτελέσματά του στην Βασιλική Ακαδημία Επιγραφών και Γραμμάτων στο Παρίσι ανοίγοντας επίσημα τον δρόμο για την επιστήμη της σύγχρονης Αιγυπτιολογίας.

Η έναρξη των δηλώσεων συμμετοχής στη δράση που γιορτάζει τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη είναι σήμερα και στην εκδήλωση μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 25 άτομα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες στη δράση.

Ώρες διεξαγωγής: 11 π.μ-12 μ.μ, 12 μ.μ-1 μ.μ | Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στα τηλ :213 214 4856 και 213214 4889

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Χωρογραφήματα": Ο Νίκος Τσικούρας βασίζεται στη σωματικότητα της ζωγραφικής διαδικασίας

Η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη καλεί τον θεατή να διεισδύσει σε ένα χώρο πολύ προσωπικό, όπου το συναίσθημα ταΐζει τη λογική και το σώμα ηρεμεί από την υπερδιέργεση του νου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/12/2023

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη ψηφιοποιεί το έργο του Σπύρου Παπαλουκά

Το πρόγραμμα "Σπύρος Παπαλουκάς – Οπτικοποίηση του αρρήτου" περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα δυνατοτήτων αξιοποίησης και προβολής του έργου του καλλιτέχνη μέσα από σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης και επιμέλειας.

Οι εκδόσεις Επίκεντρο παρουσιάζουν το βιβλίο του Χρήστου Κανελλόπουλου "Η δίκη της στενής αυτοάμυνας"

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βασιλική Λάζου, ιστορικός, Ορφέας Απέργης, ποιητής και ο συγγραφέας του βιβλίου.

5+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ίκαρος

Ανάμεσα στις νέες εκδόσεις συναντάμε και ένα βιβλίο του Γιώργου Σεφέρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από τη βράβευση του ποιητή με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Με επιτυχία παρουσιάστηκε ο κατάλογος της έκθεσης "Αστυγραφία" στην Εθνική Πινακοθήκη

Η εκδήλωση αποτελεί ένα πρώτο βήμα διεύρυνσης του πλαισίου υποδοχής των εικαστικών εκθέσεων στην Εθνική Πινακοθήκη.

Με το "Άξιον Εστί" ο Βασίλης Βασιλικός έγινε, άθελά του ίσως, ένας συλλέκτης

Κατά κάποιον τρόπο ο Βασίλης Βασιλικός, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 89 ετών, είχε καταφέρει να μπει στα σπίτια μας και να καθορίσει τη γενιά μας μ’ έναν λαθραίο τρόπο. Μέσα από την τηλεόραση.

Ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση "Νάσος Δάφνης, City walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023"

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα έργα που ταξίδεψαν από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και να αντλήσουν πληροφορίες για την έκθεση και ειδικότερα για την περίοδο μετά το 1967.