"reality check ΙΙ: inner sanctum": Ο Κώστας Πράπογλου και 24 νέοι καλλιτέχνες εξερευνούν την έννοια του εσωτερικού ιερού στο Δαφνί

Ο επιμελητής του πρώτου κεφαλαίου του «reality check» επιστρέφει στην πρώην ψυχιατρική κλινική στο Δαφνί με το σίκουελ «inner sanctum» και, μαζί με μερικούς από τους καλλιτέχνες του φετινού πρότζεκτ, μας μιλά για τις νέες ενδιαφέρουσες αναγνώσεις που επιδιώκονται.

Κώστας Πράπογλου

Ποιος θα φανταζόταν ότι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν χώρο σύγχρονης τέχνης; Ο Κώστας Πράπογλου κατάφερε να κάνει ακριβώς αυτό, αναλαμβάνοντας πέρυσι την επιμέλεια της έκθεσης "reality check", σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό οργανισμό artefact athens. Η έκθεση μάς καλούσε να σκεφτούμε το ζήτημα του άτοπου χρόνου και του άχρονου τόπου και πως ένα πραγματικό τοπίο μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη να μετατραπεί σε νοητικό πεδίο, και αντιστρόφως.

Τώρα, ο Πράπογλου επιστρέφει σε ένα από τα πλέον εγκαταλειμμένα κτίρια του νοσοκομείου στο Δαφνί με το δεύτερο κεφάλαιο, υπό τον τίτλο "inner sanctum". "Αυτήν τη φορά, διαπραγματευόμαστε την έννοια του εσωτερικού ιερού (inner sanctum), τον ιδιαίτερο αυτό τόπο που έχουμε μέσα μας και αποτελεί την πηγή της δύναμής μας" μας λέει ο επιμελητής. 36 συνολικά καλλιτέχνες ανοίγουν έναν διάλογο με τις αναγνώσεις που προέκυψαν στο πρώτο κεφάλαιο του "reality check" και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν νέες δυναμικές αποκωδικοποιώντας καινούργιες ροές νοημάτων και εικαστικής έκφρασης.

Κάθε καλλιτέχνης παρεμβαίνει εικαστικά σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο της πρώην ψυχιατρικής κλινικής, η οποία μεταλλάσσεται σε καμβά συναισθημάτων, μηνυμάτων ζωής, ελπίδας και πνευματικής ίασης. Η έκθεση αποτελεί μια αλλόκοτη μεν, ξεχωριστή δε εμπειρία, δεδομένου ότι οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα δωμάτια του αχανούς κτιρίου και να συνομιλήσουν μαζί του με διαμεσολαβητή το σύγχρονο εικαστικό λεξιλόγιο, όπως αναφέρει ο Πράπογλου.

Δημιουργοί μιλούν για τις εικαστικές τους εμπνεύσεις

Guillermo Galindo

Guillermo Galindo
Guillermo Galindo "You faked your way into my dreams, now die in peace" (2022)

Πάντα αναζητούσα μεταβατικούς ιερούς χώρους. Στο σημείο που το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής συναντά τον άξονα της αρχαίας Ιεράς οδού, δημιουργούνται αναμφίβολα δίνες σύνδεσης. Εκεί, οι επίγειοι αγώνες μας συναντούν το πνευματικό και το αιθέριο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βρήκα ένα καταφύγιο μέσα μου. Στο κτίριο της έκθεσης στο Δαφνί, το κρεβάτι και η ήδη υπάρχουσα διακόσμηση τοίχων ενός εκ των δωματίων με ενέπνευσαν να αναδημιουργήσω μεταφορικά τον δικό μου γήινο τόπο πάλης, εκεί όπου πέρασα τόσες δύσκολες νύχτες ο ίδιος σε μια περίοδο κρίσης. Αισθάνομαι μια βαθύτατη ενσυναίσθηση και προσωπική απήχηση με τον άνθρωπο που κάποτε καταλάμβανε αυτό το δωμάτιο.

Christina Anid

Christina Anid

Έχοντας μόλις πραγματοποιήσει μια αναδρομική έκθεση της δουλειάς μου στη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, μου φάνηκε μοναδική η ευκαιρία να εκθέσω σε ένα τόσο διαφορετικό μέρος. Ήταν εξαιρετική η συνεργασία με τον Κώστα Πράπογλου, ο οποίος είναι πολύ εμπνευσμένος και ως εκ τούτου μας εμπνέει όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Το εννοιολογικό πλαίσιο που επέλεξε ο Κώστας αγγίζει πολλά θέματα που είναι μέσα στην καρδιά μου: πνευματικότητα, αναγέννηση του εαυτού μας, ανθρωπιά, αναζήτηση νοήματος και καταφυγίου, μυστικές επιθυμίες. Όλες αυτές οι έννοιες υπάρχουν στα γλυπτά μου που αποτελούνται από τάματα. Ο χώρος της έκθεσης κυριολεκτικά δονείται και αυτό μπορείς να το καταλάβεις μόνο όταν πατήσεις το πόδι σου εκεί. Είναι γεμάτος ανθρωπιά μέσα στην ευθραυστότητά του, είναι δυνατός αλλά και ωμός. Ακούγεται ο απόηχος εκατοντάδων ζωών, προσπαθειών ζωής και μύησης.

Στέλλα Μελετοπούλου 

Στέλλα Μελετοπούλου

Αυτό που με τράβηξε στο πρότζεκτ ήταν η επιθυμία να εκφράσω και να ξορκίσω όσα νοιώθω και βιωνω τα τελευταια χρονια -πολεμος, πανδημια, αβεβαιοτητα για το αυριο– με τη δημιουργία ενός ιδεατού κόσμου, ικανού να τα αντιμετωπίσει όλα αλλά και να τα απαλύνει. Μπαίνω στο κουκούλι μου, στο δικό μου εσωτερικό ιερό, για να αντλήσω δύναμη και προστασία. Ο κόσμος που προσπαθώ να δημιουργήσω με ταξιδεύει σε άλλα μέρη, εκεί όπου βρίσκω τη γαλήνη και την κάθαρση. Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι να μεταφέρω στον θεατή τα ίδια συναισθήματα. Πέρα απο την αντικειμενική υπόσταση του χώρου, υπάρχει η γεωγραφική τοποθεσία του Δαφνίου που παραπέμπει σε θέματα μεταφυσικού επιπέδου -Ελευσίνια Μυστήρια, ναός Απόλλωνα και ναός Αφροδίτης. Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν τις προϋποθέσεις για να εισχωρήσουμε βαθύτερα στον δικό μας εσωτερικό κόσμο και να ανακαλυψουμε νέες οδούς έκφρασης.

Έλυα Ηλιάδη

Έλυα Ηλιάδη

Δέχτηκα την πρόσκληση του επιμελητή να λάβω μέρος στην έκθεση λόγω της δημιουργικής σχέσης που έχω μαζί του αλλά και της βαθειάς ανθρώπινης θεματικής του πρότζεκτ. Τα έργα μου είναι κατεξοχήν αυτοβιογραφικά, διαδραστικά και άπτονται του συλλογικού γίγνεσθαι, οπότε αυτή είναι και η προσέγγισή μου στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ένα έργο διαδραστικό που μπορεί να συμμετάσχει ο κάθε επισκέπτης και να υφαίνεται γύρω από έναν εσωτερικό πυρήνα η σκοτεινή και ασυνείδητη όψη της ψυχής μας. Ο χώρος του ψυχιατρείου είναι ιδανικός για κάτι τέτοιο, καθώς η λειτουργία του είναι ταυτισμένη με αυτή τη σκοτεινή μας πλευρά, οπού τα όρια του ιερού και του ανίερου είναι ρευστά και δυσδιάκριτα.

Michal Heiman

Michal Heiman
Michal Heiman "Thirdly Animation No. 1 (2008-2022"

Είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω σε αυτή την έκθεση η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει συνδέσεις μεταξύ του φυσικού κόσμου και της ψυχικής πραγματικότητας και να γεφυρώσει το κοινό με το συναίσθημα, την αισθητική και το άγνωστο. Ως εικαστικός που αναζητά τρόπους για να ερευνήσει διαφορετικές χρονικές περιόδους, μελετώντας το δίκαιο, την ηθική και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, βίντεο και γραπτό υλικό για να δημιουργήσει μια νέα κοινότητα παραγκωνισμένων και πρωτοπόρων γυναικών που νοσηλεύτηκαν σε άσυλα κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, νοιώθω ότι οι έννοιες που πραγματεύεται η έκθεση είναι μεγάλης σημασίας. Ο Κώστας Πράπογλου στη βαθιά του ικανότητα να εκτιμά το έργο μου, είναι μια μεγάλη έμπνευση.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

reality check ΙΙ: inner sanctum

  • Μεικτά Μέσα

Μετά το πρώτο κεφάλαιο του «reality check» το 2021, ο επιμελητής Κώστας Πράπογλου καλεί 24 νέους καλλιτέχνες στο εγκαταλειμμένο κτίριο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και μαζί εξερευνούν την έννοια του εσωτερικού ιερού (inner sanctum). Κάθε καλλιτέχνης φιλοξενεί το έργο του σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο του χώρου, δίνοντας έτσι στον θεατή την ευκαιρία να περιηγηθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο και να συνομιλήσει με αυτό με διαμεσολαβητή το σύγχρονο εικαστικό λεξιλόγιο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/04/2024

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".

"Μικρές ιστορίες , μεγάλα μαθήματα": Ένα βιβλίο μνήμης του Θανάση Ευθυμιάδη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του με τις ιστορίες και τις συναντήσεις που επέλεξε η μνήμη του να συγκρατήσει, από τότε που θυμάται τον εαυτό του μέχρι σήμερα.

25+1 βιβλία για το Πάσχα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και όσο προετοιμαζόμαστε για τις Πασχαλινές διακοπές, συγκεντρώσαμε τα νέα βιβλία που αξίζει να διαβάσετε αυτή την άνοιξη.

Πασχαλινό book bazaar από τις εκδόσεις Καπόν

Στο Βιβλιοπωλείο της Ραχήλ μάς περιμένουν πασχαλινές προσφορές για τις μέρες που έρχονται.

Ανακαλύπτοντας το "Αποτύπωμα" που σχηματίζεται στη μνήμη και τη συνείδηση του Άκη Δέτση

Ο καλλιτέχνης εξερευνά τη διάσταση της φωτογραφίας ως σημαίνουσας επιφάνειας μέσα από την απεικόνιση του τοπίου.

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του "Βrown Acropol" από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.