Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (19-25/9)

Μια υβριδική έκθεση στον Βοτανικό Κήπο, Ολύμπιοι θεοί που ζωντανεύουν, το νέο δυστοπικό πρότζεκτ του Ρομέν Γαβρά και ένα αφιέρωμα στο Έτος Καμπανέλλη έρχονται αυτή τη βδομάδα στην Αθήνα.

Gener8ion Neo Surf

GENER8ION 

Μια ματιά στο κοντινό μέλλον, και συγκεκριμένα στο έτος 2034. Ο Ρομέν Γαβράς συνεργάζεται με τον Γάλλο καλλιτέχνη Surkin και μαζί δημιουργούν τρεις ποπ βίντεο εγκαταστάσεις που μας ταξιδεύουν σε δυστοπικά περιβάλλοντα. Εκεί, σέρφερ, αντάρτες και διασημότητες όπως η Σαρλίζ Θερόν μας παρακινούν να αναζητήσουμε την ομορφιά σε έναν αποκαλυπτικό κόσμο, παραδομένο στην κλιματική κρίση. Τα βίντεο θα παρουσιαστούν σε τρεις χώρους της Στέγης Ωνάση.

Info: 22/9 – 23/10

GENER8ION: Neo Surf | Εκθεσιακός χώρος -1, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 7-11 μ.μ.

GENER8ION: Agartha | Μικρή Σκηνή, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 7-11 μ.μ.

GENER8ION: Emotions | Η Μάντρα (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 2) | Δευτ.-Κυρ.: 5-10 μ.μ.

Είσοδος: Στέγη Ωνάση: €4, Μειωμένο €3, Ανεργίας, ΑμεΑ, Συνοδός ΑμεΑ: € 2 | Μάντρα: Δωρεάν δελτία εισόδου

Ιάκωβος Καμπανέλλης, το τετράπτυχο: Θέατρο, κινηματογράφος, ποίηση, πεζός λόγος

Ιάκωβος Καμπανέλλης, το τετράπτυχο
© Καλλιόπη Ασαργιωτάκη

Άλλο ένα αφιέρωμα στο πολύτροπο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με 16 σύγχρονους καλλιτέχνες να εμπνέονται από το τετράπτυχο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Η κληρονομιά και η ανθεκτικότητα της δουλειάς του αναδεικνύεται μέσα από τα έργα της έκθεσης, τα οποία μας παρουσιάζουν όχι μόνο τα σενάρια, τα ποιήματα και τα κείμενά του, αλλά και στιγμές από την προσωπική του ζωή. Στην έκθεση παρουσιάζονται ακόμη αφίσες θεατρικών και κινηματογραφικών έργων του Καμπανέλλη από το πλούσιο προσωπικό του αρχείο, ευγενική παραχώρηση της κόρης του δημιουργού, Κατερίνας Καμπανέλλη. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Παυλίνα Βαγιωνή, Γιώργος Γκολφίνος, Μαριλένα Ζαμπούρα, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Νίκος Κόνιαρης, Αφροδίτη Λίτη, Νίκος Μάντζιος, Έλενα Παπαδημητρίου, Σμαράγδα Παπούλια, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Βαγγέλης Ρήνας, Κωνσταντίνα Συλίκου, Ιφιγένεια Σδούκου, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Ηλίας Χαρίσης 

Εγκαίνια: 19/9 (7.30 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ελληνοαμερικανικής Ένωσης | 19/9-19/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 12-8 μ.μ., Σαβ.: 10 π.μ. – 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Θεοί του Ολύμπου

Θεοί του Ολύμπου έκθεση

Το Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο Όλυμπο, εισάγοντάς μας στον θαυμαστό κόσμο των ελληνικών μύθων. Το Δωδεκάθεο ζωντανεύει χάρη στην τεχνολογία, φέρνοντας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρου του ιδρύματος επιβλητικά εκθέματα, wall mapping, escape rooms, ολογράμματα και πολλές άλλες δράσεις που αφηγούνται τη ζωή των Θεών του Ολύμπου, τους συμβολισμούς πίσω από την ελληνική μυθολογία και την αρχαιοελληνική ιστορία.

Εγκαίνια: 23/9 

Info: Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος | 23/9/22-30/3/23 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Πεμ.: 9 π.μ. – 1 μ.μ., Παρ.: 9 π.μ. – 1 μ.μ. & 5-8 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 8 μ.μ., Κυρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ. | Είσοδος: €10, €8

Sheltered Gardens

Sheltered Gardens

Η υβριδική έκθεση του PCAI ξεκινά με μια διαδικτυακή περιήγηση μέσα από αναρριχητικά φυτά, συστάδες από μπαμπού και she-shed θερμοκήπια. Στη συνέχεια, μεταφέρεται στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους και, μέσω μιας περφόρμανς, γίνεται μια εξερεύνηση και καταγραφή των οικοσυστημάτων και των προβληματικών που εμφανίζονται στους σύγχρονους γυναικείους κήπους. Το ποίημα της Αμερικανίδας H.D. (Hilda Doolittle) όχι μόνο έδωσε το όνομά του στην έκθεση, αλλά αποτέλεσε και τον πυρήνα έμπνευσής της, καθώς αφηγείται τη σχέση της ποιήτριας με το φυσικό περιβάλλον και τις ανησυχίες της ως queer δημιουργός στις αρχές του 20ου αιώνα.

Εγκαίνια: 22/9 (4-7 μ.μ.)

Info: Διάρκεια έκθεσης στον Βοτανικό Κήπο: 22/9-2/10 (4-7 μ.μ.) | Διάρκεια διαδικτυακής έκθεσης: 22/9- 30/11 μέσω του pcai.gr

ἅλως

Γιώργος Σαλταφέρος

Ο Γιώργος Σαλταφέρος περιπλανιέται σε παλιά μονοπάτια συναντώντας στον δρόμο του πέτρινες σκάλες, εγκαταλειμμένες πεζούλες, δέντρα, θάμνους, αλλά αυτό που τον γοητεύει περισσότερο στις πεζοπορίες του είναι ένα παλιό εγκαταλειμμένο αλώνι. Έτσι, δίνει ξανά ζωή στα τοπία μέσα από τη ζωγραφική του, εστιάζοντας στους συμβολισμούς και την ιστορία που αυτά κρύβουν. 

Εγκαίνια: 22/9 (8.30 μ.μ.)

Info: Genesis | 22/9-8/10 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-9 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.